Вся нерухомість > Новини > Послуги ріелторів можуть подорожчати в рази
↑ До списку новин

Послуги ріелторів можуть подорожчати в рази

21 вересня 2012

Мінекономіки підготувало новий законопроект, покликаний оздоровити ріелторський ринок. Бізнес говорить, що у виграші будуть тільки «сірі маклери»

Як стало відомо «Коментарям», Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало новий варіант законопроекту «Про особливості виробництва ріелторської діяльності». Перша версія цього документу була розкритикована експертами. Вони зазначали, що документ містить новації, які були застосовані Мін´юстом і ФДМ на ринку оціночних послуг. Після чого ринок був монополізований, а громадяни змушені були платити в рази більше, ніж раніше.

Новий законопроект Мінекономрозвитку в чомусь повторює свого попередника. У ньому зберігаються норми про навчання (і регулярне підвищення кваліфікації) ріелторів в спеціальних навчальних закладах, сертифікація, створення контролюючих органів (правда, в новому документі таких «контролерів» буде відразу два). Згідно з документом, ріелтори повинні будуть мати договір на послуги та акт виконання робіт, буде застосовуватися договір контролю якості та інше.

«Новий варіант став ще гірший, хоча, як не дивно, до роботи над ним були залучені громадські організації. Мінекономрозвитку каже, що документ розроблений з метою боротьби з сірими маклерами. Однак, саме вони і виявляються у виграші від законопроекту. А ось ріелторам доведеться нести додаткові навантаження. Більш того, багато хто змушений просто «перейменувати» назву своїх послуг, щоб уникнути дії закону в разі його прийняття. Будуть експертні або юридичні послуги надавати, а не ріелторські. Усе це позначиться і на прозорості ринку та на його розцінках», - розповів «Коментарям» віце-президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська.

За її словами, виходом із ситуації могла б стати норма про обов’язкову наявність договору з ріелтором під час нотаріального оформлення купівлі-продажу.

Як повідомляло видання, Мінекономрозвитку хоче зобов’язати ріелторів обмежити вартість своїх послуг 3% від вартості нерухомості. У свою чергу, учасники ринку погрожують, що новий законопроект навпаки може спричинити підвищення в рази послуг ріелторів.

Коментарі:


Топ-оголошення

Продається приміщення з великою потужністю
Фастівська, 48, 10000 кв.м, 300$/кв.м, Продається виробничо-складські приміщення з потужністю 5 ...

Виробничі приміщення > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Від Забудовника! Відділ продажу! Без коміссії та переплат! 0% відсотків розсрочка від забудовника без здорожчання 1 внесо
соборна, 126, 1 кімната, 39/-/- кв.м, 4, 18 000$, Від Забудовника! Відділ продажу! Без коміссії та ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишневе

Топ-оголошення

1-комн. кв-ра. Также почасово (днем).
Гайок, 237, 36/18/10 кв.м, 2/5, 700грн/сутки, Уютная квартира с видом на лес. Рядом парк. микрорайон ...

Квартири > Здам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продам дом в Березановке
Березановка, 3 комнаты, 50 кв.м, 10 соток, 12 000$, Продам дом шлакоблочный 50 м.кв. В доме 3 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Без %. 2-рівнева квартира вул. О. Кониського 45-49 (Тургенєвська)
Львовская пл., Тургеневская ул., 45\49, 5 и более комнат, 370/130/54 кв.м, 9/10, 550 000$, Вул. ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н