Вся нерухомість > Новини > Одеситам показали Молдаванку майбутнього
↑ До списку новин

Одеситам показали Молдаванку майбутнього

13 червня 2012

Оновлений склад містобудівної ради розглянув проект детального плану території житлового району «Молдаванка-2». Замовником проекту виступило КП «Міське будівництво», а розробником - ПП «Центр сучасного проектування».

Про це повідомив кореспондент ТАЙМЕРА, присутній на засіданні.

На думку головного архітектора проекту Людмили Дмитровської, район «Молдаванка-2», обмежений вулицями Балківською, Старопортофранківською і Розумовською, повинен істотно змінитися. Автори проекту пропонують перетворити Молдаванку, зробити її більш сучасною за рахунок нових будинків, в основному багатоповерхових.

На розглянутій території в 245 гектарів на сьогоднішній день в житловому фонді, що становить 742 000 квадратних метрів, проживають 35 000 жителів. Після реконструкції району, а точніше після будівництва нового мікрорайону, житловий фонд повинен збільшитися до 1 мільйона 475 000 квадратних метрів. При цьому збільшиться і щільність населення. Якщо зараз в межах цієї території припадає приблизно по 308 чоловік на гектар, то після реалізації проекту на 1 гектар припадатиме по 467 чоловік при нормі в 450 чоловік на гектар.

Варто зазначити, що в принципі, згідно з цим проектом, від даної частини Молдаванки як історичного ареалу міста нічого не залишиться. Зокрема, одеські дворики зі своїм колоритом там зникнуть, а замість них виросте мікрорайон із середньою поверховістю в 13 поверхів. Щоб такого не сталося, авторами проекту передбачено створення «музею Молдаванки». При цьому від малоповерхової забудови (1-3 поверхи) залишиться тільки 16 000 квадратних метрів - це в основному пам'ятники архітектури. Середньоповерхова забудова (4-5 поверхів) ризикує скоротитися майже в два рази - з 87 000 квадратних метрів до 47 тисяч. А от кількість багатоповерхової забудови зросте з 336 000 квадратних метрів до 1 мільйона 420 тисяч.

Крім того, за рахунок зменшення площі під житловою забудовою з 113 гектарів до 101 гектара в мікрорайоні з'явиться кілька розважально-ділових центрів. Вся територія в межах вулиць Балківської, Старопортофранківської і Разумовської буде оснащена мережею підземних паркінгів, а на кожному кварталі повинен з'явитися дитячий садок.

Такі об'єкти загальноміського значення, як ринок «Старокінний» і автовокзал, також підлягають реконструкції. Зокрема, останній повинен значно збільшитися в площі і стати дворівневим.

Що стосується транспортної інфраструктури, то кількість великих доріг-магістралей пропонується максимально розширити, а частину дрібних доріг і провулків перетворити на пішохідні бульвари.

Проект викликав досить бурхливе обговорення і шквал критичних зауважень. І в основному всі члени містобудівної ради зійшлися в одному - Молдаванку реконструювати потрібно, але не такою ціною.

У першу чергу, на думку членів містобудівної ради, Молдаванка повинна залишитися самою собою і зберегти свій колорит, а тому забудова цієї території висотними будівлями категорично неприйнятна. В даному випадку, на думку присутніх, розробники брали за основу не інтереси міста і одеситів, а інтереси окремо взятого інвестора.

«Автори проекту пішли не в те русло, але, незважаючи на це, виконана величезна робота, яка нам дає тепер відчутний матеріал – ґрунт, з яким ми далі повинні працювати - міркувати і знайти оптимальне рішення для цієї території», - сказав на завершення засідання містобудівної ради начальник міського управління архітектури та будівництва Микола Базан.

У результаті містобудівною радою проект був одноголосно розкритикований і відправлений на доопрацювання.

Щоб остаточно розібратися в даному питанні, ми вирішили звернутися до людини, яка не з чуток знає про проблеми жителів Малиновського району і, зокрема, Молдаванки - голові Малиновської районної організації партії «БАТЬКІВЩИНА» Світлані Вацюк.

За її словами, ніяке багатоповерхове будівництво на Молдаванці неможливе з чисто технічних причин - всі побутові комунікації в цьому районі безнадійно застаріли.

«Щоб там щось будувати, необхідна прокладка нових комунікацій, в іншому випадку якщо там з'являться багатоповерхові будинки, то через кілька років весь центр Одеси, перепрошую за вираз, в буквальному сенсі потоне у фекаліях, тому що, зокрема, каналізація в цьому районі вже давно прийшла в непридатність», - говорить Світлана Вацюк.

Що ж до збереження Молдаванки як історичного ареалу, то в даному випадку це не виправдано, оскільки більшість будівель в цьому районі знаходиться в аварійному стані і відреставрувати їх буде набагато дорожче, ніж побудувати нове житло.

«Ви були на Молдаванці? Там же все пливе і провалюється в катакомби. Якщо є така можливість, звичайно, добре було б зберегти, але боюся, що там вже нема чого зберігати», - вважає Світлана Вацюк.

timer.OD.ua


Топ-оголошення

Набережная Победы, новострой, ж/к River Park
Набережна Перемоги вул., 42, 1 кімната, 42/25/12 кв.м, 3/12, 1 400грн/доба, Посуточно, почасово, на ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Продам 1 комнатную квартиру в новом доме в жк 59 Жемчужина, ул. Ак. Сахарова, 5/25, 40 кв.м.
Котовского, Сахарова ул., 1 комната, 40/-/15 кв.м, 5/25, 49 000$, Продам 1 комнатную квартиру в новом ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Топ-оголошення

БОЧАРОВА / ДНЕПРОПЕТРОВСКАЯ 1-КВ СДАМ
Котовского, 1 комната, 5 000грн/месяц, Бронированная дверь балкон застеклён мебель холодильник бойлер ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Продам большую 1 ком.квартиру на Одесской-Грушевского
Слободка, Одесская ул., 1 комната, 42/18/16 кв.м, 1/4, 25 000$, 1/4.Одесская-Грушевского.Общая ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Сдам 1-комнатную квартиру с ремонтом на Академика Королёва.
Таирова, 1 комната, 32/-/- кв.м, 2/5, 4 500грн/месяц, Сдам уютную 1-комнатную квартиру в центре ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н