Вся нерухомість > Новини > Ринок нерухомості: Київ дешевше передмістя?
↑ До списку новин

Ринок нерухомості: Київ дешевше передмістя?

28 вересня 2012

Початок нового сезону на ринку "вторинки" Київської області не приніс ріелторам оптимізму. У більшості агентств, що працюють в містах-супутниках столиці, фіксують 50%-е падіння продажів у порівнянні з першим місяцем осені минулого року. Причина спостережуваного затишшя - скупуватість продавців, не готових знижувати ціни, які вже співставні з київськими.

Аутсайдери продажів

Ринок нерухомості Київської області завжди був свого роду «запасним аеродромом» для тих покупців, які хотіли обзавестися житлом в столиці, але не могли собі цього дозволити. Купити квартиру в місті-супутнику Києва - Броварах, Вишневому, Вишгороді, Ірпені, Бучі, Борисполі можна було на 15-30% дешевше, ніж у Києві. А транспортна інфраструктура більшості передмість дозволяє дістатися до роботи в межах години - за відсутності сильних заторів.

Однак у поточному році ситуація змінилася. У вересні, коли попит на житло традиційно збільшується, продажі не зросли, а навпаки, впали. За словами ріелтора Марини Мещерякової, яка працює на ринку нерухомості Вишневого, у вересні вони уклали вдвічі менше угод у порівнянні з аналогічним місяцем 2011 р. «На ринку немає активності з боку покупців. Вони не цікавляться запропонованими їм варіантами купівлі житла, а також не ходять на перегляди. Причому така ситуація спостерігається і в інших агентствах нерухомості нашого міста», - підкреслює вона.

Приблизно так само йдуть справи і в інших містах-супутниках. За словами ріелтора з Вишгорода Надії Денисенко, кількість звернень від потенційних покупців значно менше, ніж восени минулого року. Одиничні клієнти цікавляться житлом у будинках, які були введені в експлуатацію менше п'яти років тому, і при цьому не поспішають купувати в них квартири. Більш старий житловий фонд і зовсім не викликає інтересу у потенційних покупців. У Броварах, за словами фахівців АН «Броварський регіон», дзвінків від клієнтів немає. Зараз ситуація навіть гірша, ніж у застійні літні місяці, коли потенційні покупці хоча б на перегляди ходили залюбки.

Жадібні продавці

Причина парадоксальної тенденції - жадібність продавців, які, незважаючи на відсутність попиту, не поспішають знижувати ціни на житло. За словами Н. Денисенко, зараз вартість житла у Вишгороді явно завищена. Однокімнатну «хрущовку» в цьому місті можна придбати за $45-50 тис., а одиничка в новобудові без ремонту обійдеться в $60 тис. «Покупці просто не готові купувати житло за космічними цінами, однак продавці не хочуть стримати свої апетити. Більшість з них як і раніше готові під час торгу поступитися грошовому покупцеві символічні $1-2 тис.», - підкреслює ріелтор.

Аналогічні суми продавці хочуть виручити за свою квартиру і в інших містах супутниках. Зокрема, в Броварах однокімнатну «хрущовку» можна купити за $40-42 тис., а в Вишневому за неї доведеться викласти $47-49 тис., тоді як одиничка кращої якості (загальною площею 36-38 кв.м) обійдеться в $57 тис .

Стійкість продавців пов'язана з тим, що зараз вони можуть без проблем непогано заробити на здачі своєї квартири в оренду. Справа в тому, що в більшості міст зняти квартиру зараз досить проблематично - недорогі одно-, двокімнатні апартаменти розходяться протягом тижня. «У нас є цілий ряд квартир, які виставлені на продаж і одночасно здаються за ціною нижче ринкової. І квартиронаймачі попереджені, що в будь-який момент вони змушені будуть виїхати», - розповідають ріелтори.

Друга причина стабілізації цін - розвиток інфраструктури міст-супутників Києва. Адже не секрет, що в невеликих містах одержати дозвіл на відкриття нового магазину, кафе чи ТЦ набагато простіше, ніж у столиці, чим і користуються місцеві бізнесмени. А поліпшення інфраструктури автоматично призводить до подорожчання житла.

Всі хочуть в Київ

Таким чином, покупці, які ще недавно розглядали можливість придбати нерухомість в місті-супутнику, переорієнтувалися на столичний ринок житла. Це пов'язано з тим, що різниця в ціні між апартаментами в Києві та області істотно скоротилася. На сайтах, де розміщуються оголошення з продажу житла, пропонується кілька десятків варіантів однокімнатних квартир у столиці вартістю до $50 тис. Наприклад, за $45 тис. можна придбати однокімнатну «хрущовку» в районі станції метро «Дорогожичі» з косметичним ремонтом, меблями і базовим набором побутової техніки. У будинку по вул. Багговутівській (недалеко від станції метро «Лук'янівська»), однокімнатну «хрущовку» без ремонту можна купити за $48 тис. А за даними АН «Благовіст», у серпні за $37 тис. у Києві була продана однокімнатна квартира площею 32 кв.м по вул.Бориспільська (Дарницький район).

Крім того, незважаючи на активний розвиток передмістя, житло в столиці є пріоритетом для багатьох покупців - багато в чому через більш високу вартість проїзду в міста-супутники як на маршрутках, так і на таксі. Саме тому вартість житла в передмістях Києва буде знижуватися. Це може відбутися вже взимку, коли знизиться попит на оренду житла. Покупці, найімовірніше, не будуть проявляти інтерес до квартир за завищеними цінами. А, значить, продавці змушені будуть стримати свої апетити. При цьому квартири повинні подешевшати щонайменше на 20-30%.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

0%! ЖК Метрополія 2, 53, 2м2 на 14 пов. ПАРК, метро Вирлиця. Введено в експлуатацію!
Харківський масив, Харківське шосе, 2 кімнати, 53/23/23 кв.м, 14/26, 78 450$, Будинок ВВЕДЕНИЙ В ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продам 2-х этажный дом ул.Шишкина/ул.Куприна.
Таїрова, 5 і більше кімнат, 155 кв.м, 3,5 соток, 225 000$, Продам 2-х этажный дом ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Продам 2-хэт. будинок ул.Баштанная/ул.Окружная. 9-я станція Великого Фонтану.
Чубаевка, 4 кімнати, 360 кв.м, 6,5 соток 530 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Баштанная/ул.Окружная. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Сдам 1-ком.квартиру с ремонтом на Генерала Петрова.
Черемушки, 1 комната, 32/18/6 кв.м, 3/5, 4 500грн/месяц, Сдам отличную 1-комнатную квартиру на ...

Квартири > Здам > Одеса > Малинівський р-н

Продам 5-ком.кв. ул.Екатерининская/ул.Греческая.
Центр, 5 і більш за кімнати 145/97/19 кв.м 3/4, 180 000$, Продам 5-ком.кв. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н