Вся нерухомість > Новини > Жителів столичних хрущовок залишать з носом
↑ До списку новин

Жителів столичних хрущовок залишать з носом

3 вересня 2010

Існує старий принцип: «Якщо хочеться створити враження - побільше метушися». Схоже, високі чини вирішили послідувати цьому правилу і почали прискіпливо шукати, в якій би сфері створити ілюзію активної діяльності. І, мабуть, цього разу її жертвою стануть «хрущовські» будинки.

Старі будинки знесуть. Але це дорого

Ідея, як водиться, витала в повітрі. Але тільки зараз до неї підійшли серйозно. Формулювання звучить приблизно так: «Потрібно провести інвентаризацію житлового фонду та знести старі будинки». Швидше за все, візьмуться за будинки від 50 років і старше, особливо за панельні п'ятиповерхівки. За словами чиновників, вони підлягають розбиранню, тому що модернізувати їх не має ніякого сенсу. «А всі українські будинки, які після інвентаризації не будуть знесені, повинні бути переобладнані», - заявив віце-прем'єр Борис Колесніков.

Проаналізувати ці благі наміри ми спробували разом з експертами. Адже, як відомо, ще в липні київські чиновники вирішили не знищувати старі будинки на Нивках, у Дарниці і Святошино, а лише утеплювати і реконструювати їх. За словами фахівців, санація однієї будівлі-«довгожителя» обходиться в 2-2,5 млн. гривень, а знесення і будівництво - у десять разів більше. Відразу виникає питання: звідки в бюджеті взялися колосальні кошти на інвентаризацію та знесення? І якщо їх так багато, чи не краще забезпечити житлом тих, хто роками стоїть у квартирній черзі? Мабуть, все набагато складніше ...

Тим часом розробник концепції Генплану столиці до 2025 року архітектор Тетяна Нечаєва вважає: розбирання будинків невигідна інвесторам. Мало того, що треба вивозити цілі гори будсміття, так ще потрібно буде прокладати нові комунікації. Адже населення в мікрорайоні після будівництва багатоповерхівок збільшиться в 2-2,5 рази, отже, їм потрібно більше води, електрики і тепла. «Та й дороги довелося б розширювати у два-три рази», - уточнює фахівець.

Євроремонт ніхто не компенсує

Вирішуючи долю хрущовок, чиновники часто забувають і про те, що далеко не будь-яка будівля «від 50 і старше» - це трущоб. І багато жителів абсолютно не в захваті від ідеї переселення в інші будинки і, тим більше, райони.

- Я живу в «хрущовському» будинку вже багато років, - розповідає киянка Ганна. - Звичайно, з точки зору житлових умов, до нього є претензії. Хоча сам будинок взагалі-то зовсім не назвеш некомфортним. А за багато років ми перетворили квартиру на затишне гніздечко. Зробили євроремонт, поставили гарні двері, звуконепроникні вікна, кондиціонер. Все це коштувало чималих грошей. І мені от цікаво - хіба хтось компенсує всі ці витрати? Адже гроші на благоустрій вкладалися роками. А в новій квартирі все доведеться робити заново, з нуля. І зовсім не факт, що ми зможемо впорядкувати її за розумний час. Адже ми зовсім не мільйонери і не маємо можливості створити собі «будь-який каприз за наші гроші». А що таке нові квартири - я бачила. Голі стіни, і дай бог, щоб стояли душ з унітазом. Якої якості - взагалі говорити страшно. Всі доведеться встановлювати заново. А у мене в житті і так вистачає проблем, щоб ще і генеральний ремонт робити.

З центру поїдемо на висілки?

В іншої жительки хрущовки, Тамари, євроремонту немає. Але й бажання переїжджати - теж.

- Так вийшло, що наша хрущовка знаходиться в центрі міста, - розповідає вона. - Район - просто чудовий. І метро поруч, і багато хороших магазинів, і культурні об'єкти всілякі. Центр - він і є центр. Плюс мені до роботи - 20 хвилин, прогулюючись. А нову квартиру (та хай хоч у два рази більше) мені дадуть в кращому випадку на далекій околиці. А то й взагалі де-небудь у Вишгороді або Броварах. Звідти дістатися - ціла епопея, не кажучи вже про школи, безпеку і все інше. У порівнянні з цією перспективою такі дрібниці, як неможливість включити одночасно пральну машину і мікрохвильовку, видаються зовсім незначними. А моя літня сусідка взагалі свою квартирку здає, а сама живе на ці гроші у дочки. Оскільки центр, то цілком вистачає. От і скажіть, кому буде потрібна квартира на задвірках без ремонту, на що буде існувати старенька? Хтось із чиновників про це подумав?

Схоже, чиновники як раз подумали дуже добре. Адже за право зводити будівлі у зручно розташованих районах можна отримати нереальних розмірів відкати. Будь-який забудовник вчепиться зубами в земельну ділянку за два кроки, наприклад, від площі Перемоги. А вже квартири в нових будинках-«свічках», побудовані на місці колишніх п'ятиповерхівок, явно будуть варто позамежні гроші. І, звичайно, в них буде жити зовсім не ті, хто раніше тулився в хрущовках ...

Кому невигідний капремонт

Справедливості заради треба зауважити, що далеко не всі вважають свою хрущовку найкращим місцем на землі. Антон буде тільки щасливий, якщо влада дасть йому нову квартиру.

- Мені періодично не хочеться йти додому, - ділиться він. - Тому що на лічених квадратних метрах ми просто елементарно не можемо розминутися. А коли в черговий раз починає капати зі стелі, тому що дах як решето, а грибок на стінах не витравиш ніякими засобами, то це взагалі перестає бути схожим на нормальне життя. Таке враження, ніби на нас всі поставили хрест, у ЖЕКу нас відфутболюють: мовляв, чекайте або капремонту, або знесення. Так що в порівнянні з цим жахом будь-яка квартира, нехай навіть на околиці, але нова - просто мрія.

Зрозуміти людей, які живуть роками в нелюдських умовах, можна. От тільки виникають великі сумніви, що горезвісна «квартира на околиці» стане дійсно житлом мрії. Хоча б тому, що навряд чи чиновники подумають про те, щоб зробити нове житло зручним для переселенців. Ще ймовірніше ситуація, коли мешканці отримають не квартиру, а грошову компенсацію. І велике питання, наскільки справедливою вона буде. Головне - чи вистачить її на нову квартиру. Мало хто з киян не чув про гіркий досвід деяких дачників на Русанівських садах, коли їм за ділянку в 10 соток пропонували мало не 800 гривень компенсації. У ситуації з хрущовками цілком можлива така несправедливість. Чи не поповнять жителі ліквідованих хрущовок армію осіб «без певного місця проживання»?

P.S. Не завадило б прихильникам тотальної перебудови міста згадати про практику, яка активно застосовується в Європі. Там старі будинки зносять досить рідко. У Берліні, наприклад, будівлі-«довгожителі» почали санувати ще в 1990 році, і вклали в проект вже сотні мільярдів марок і євро. У будинках (практично таких же, як наші хрущовки) утеплили покрівлі та горища, фасади, замінили вікна та балконні двері, оновили систему опалення і постачання гарячої води, вентиляцію. І все вийшло дуже вдало! Людям не довелося зніматися з насиджених місць, а державі - вкладати величезні гроші в нову забудову. Але, як у нас прийнято, ламати - не будувати.

Глас народу

«Зробили хоча б найнеобхідніше»

Що думають про наміри чиновників громадяни? Про це Вікторія КУРОЧКА поцікавилася у жителів хрущовок.

«Перебудови марні»

Уляна, 50 років

- З хрущовками давно пора щось робити. Мені здається, що простіше відселяти в квартири новіші. Нашому будинку майже 50 років. Тут живого місця немає. Стелі страшні, з нерівними панелями. Взимку холодно, влітку спекотно. Це при тому, що ми поставили пластикові вікна! І ремонт капітальний зробили: утеплили стіни, поміняли труби. Але в домі вічні проблеми з каналізацією, з дахом, з підвалом, в якому вже роки й роки стоїть вода. Я не розумію, як це все можна перебудувати. Але і так жити неможливо.

«Ремонт не робили жодного разу»

Петро, 58 років

- Перебудовувати ці будинки - хороша ідея. Тим більше якщо архітектори, фахівці продумають якісний проект. Думаю, це обійдеться державі дешевше, ніж переселяти жителів. Тут би все переробити відразу і скопом. Тому що вік і ЖЕКи доконали ці будівлі. За час мого життя в будинку (а це трохи більше 40 років) тут жодного разу не ремонтували комунікації. Коли ми це житло отримували, квартира здавалася хоромами. Але йде час, змінюються вимоги. Логічно було б осучаснити будівлю.

«Якщо виселять на час, тоді вже не заселять»

«Залатали б хоч труби у під'їзді»

Ганна, 24 роки

- У нас будинок страшний. І справа тут не в плануванні квартир, труби в підвалі - просто решето. Від пари і вологи, які круглий рік стоять у під'їзді, потріскалися стіни, розбухли двері і вікна. А ще в квартирах навіть у лютому хмари комарів. Через несправні зливневки будинок, який знаходиться в нижній частині вулиці, підтоплює ще і стічними водами. Нам би хоч найнеобхідніше зробили. А крихітні квартирки раєм здадуться, коли від вологи перестануть постійно відходити шпалери.

Олена Новікова«Вечерние Вести»


Топ-оголошення

Продається одно кімнатна квартира в чудовому місті Біла Церква
Івана Кожедуба, 155, 1 кімната, 36/18/9 кв.м, 4/9, 26 800$, Продається одно кімнатна квартира в ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продам 1к 33м Балтийский 3а ЖК Навигатор без комиссии
Куреневка, Балтийский пер., 3а, 1 комната, 33/21/6 кв.м, 19/25, 42 000$, Продам 1-ю квартиру 33м, ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Топ-оголошення

Сдам в центре 2-х комнатную смарт квартиру от хозяина
Центр, Базарная ул., 46, 2 комнаты, 25/20/3 кв.м, 1/2, 6 200грн/месяц, Сдам в центре 2-х комнатную ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

Продам отличную комнату в коммунальной квартире возле Парка Горького.
Черемушки, 13 кв.м, 5/5, 8 000$, Продам комнату в коммунальной квартире в районе Парка Горького, ...

Кімнати > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Продажа 72.85 кв.м ул.Ревуцкого 54 ЖК Ревуцкий м.Харьковская
Позняки, Ревуцкого ул., 54, 2 комнаты, 73/30/18 кв.м, 14/25, 82 000$, ЖК Ревуцкий ул.Ревуцкого -54, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н