Вся нерухомість > Новини > Прописка в котеджі: складно, але можливо
↑ До списку новин

Прописка в котеджі: складно, але можливо

16 серпня 2010

Сьогодні по всій Україні налічується близько 600 котеджних містечок або селищ. Однак чинне законодавство не містить терміна та визначення котеджу або котеджного селища як об'єктів нерухомості, на відміну від, наприклад, житлового будинку. Залежно від статусу земельної ділянки, часто будуються не індивідуальні житлові, а садові або дачні будинки, в яких неможливо оформити прописку або реєстрацію. Для інвесторів і забудовників ситуацію коментують юристи і учасники ринку.

Котедж або садовий будиночок? 

Більшість київських котеджів будують на землі з цільовим призначенням "земля для садового товариства" і, відповідно, є "садовими будиночками" для сезонного використання, розповів директор ТОВ "РеалЕкспо", керівник сайту "Zagorodna.com" Віктор Коваленко.

Юрист ЮФ "Василь Кісіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус пояснила, що чинне законодавство характеризує котедж як різновид індивідуального житлового налаштування.

Котеджі (житлові будинки) залежно від місця розташування на певних земельних ділянках можуть отримати статус:

- Індивідуального житлового будинку (категорія земель житлової та громадської забудови);

- Садового будинку (категорія земель сільськогосподарського призначення);

- Дачного будинку (категорія земель рекреаційного призначення).

При цьому юрист зазначила, що в дачних і садових будинках неможливо прописатися або зареєструватися, отримати поштову або юридичну адресу (виняток становлять випадки, коли будинок є постійним і єдиним місцем проживання і власник домагається прописки через суд, див. нижче).

Що стосується котеджних містечок, то, за законодавством, заміські поселення відрізняються один від одного ступенем централізації їх проектування та облаштування. "Є селища з єдиним планом забудови, певним набором будинків, що зводяться силами однієї фірми під єдиним керівництвом. Цей тип селищ характеризується наявністю високотехнологічної інфраструктури, що включає сучасні засоби зв'язку, які оплачуються ще на стадії покупки котеджів", - говорить Н.Доценко-Білоус.

Але якщо мова йде про індивідуальну забудову, об'єднану однією територією і загальною назвою, то вся інфраструктура, яка знаходиться в розпорядженні забудовника, в будь-який момент може бути продана, а відповідно вартість супутніх послуг (охорона, дитячі майданчики і т.д.) може зрости в рази, а перед красивим озером, нібито для мешканців селища, може з'явитися великий паркан.

Централізованих котеджних селищ у Київській області дуже мало. За даними В. Коваленка, на даний момент всього в 30% містечок Київської області можна прописатися. І більшість з них - в Обухівському районі Київської обл.

За словами директора з маркетингу "SV Development" Володимира Степенка, зараз можна прописатися всього в 5-10% котеджних селищ Київського регіону. Але це лише за умови, що селище вже побудоване і повністю функціонує.

Не можна, але можливо

Що робити, якщо котедж є основним місцем проживання та реєстрація необхідна? В. Степенко відзначає, що якщо ділянка, на якій стоїть будинок, має цільове призначення під індивідуальну забудову, то прописка - не проблема. Якщо земельна ділянка входить до складу населеного пункту, то проблем з пропискою теж немає. Але більшість котеджних містечок знаходяться за межами населеного пункту.

"(Інший варіант, - Ред.) якщо у людини немає іншого житла, припустимо, вона купила землю, продала квартиру, побудувала будинок і живе в ньому. У цьому випадку вона пише заяву паспортисту в районне управління внутрішніх справ з проханням прописати за місцем знаходження нерухомого майна. Якщо паспортист відмовляє (письмово), то прописка здійснюється через суд ", - розповів заступник директора АН" Альянсброк "Сергій Подгорний.

За його словами, в такому випадку важливі дві речі: письмове звернення до паспортного столу і доказ того, що іншої нерухомості, де б ви могли прописатися, у вас немає.

Експерти підкреслюють: щоб уникнути проблем і тяганини з пропискою, якщо така обов'язково необхідна, варто купувати котедж в готовому селищі, який входить до складу населеного пункту.

Яна Довгань, ІА ЛIГАБiзнесIнформ


Топ-оголошення

Аренда офисного здания 2422 кв.м., на Подоле, улица Хорива. Контрактовая площадь.
Поділ, 2422 кв.м, 14$/кв.м/рік, Без комиссии от собственника. Аренда офисного помещения (фасадного ...

Окремі будівлі > Здам > Київ > Подільський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Рівненська обл. > Костопільський р-н > Костопіль

Топ-оголошення

Продам 3-х ком.кв. ул.Атамана Головатого/Пересыпь.
Пересип, 3 кімнати, 50/34/10 кв.м, 2/2, 28 500$, Продам 3-х ком.кв. ул.Атамана Головатого/Пересыпь. ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Оренда буд. Хотів
4 комнаты, 15 000грн/месяц, Оренда буд. Хотів, 20хв. їзди ст. М. "Іподром", на виїзді в Лісники, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Хотів

Оренда приміщення, готового бізнесу! Діюча кав'ярня/ кафе! Вишгород
Ватутіна, 1/10, 8 000грн/місяць, Вишгород, вул Ватутіна, ЖК Зірковий Оренда! Прибутковий бізнес! ...

Інше > Здам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Вишгород