Вся нерухомість > Новини > Чи є життя після хрущовок
↑ До списку новин

Чи є життя після хрущовок

28 листопада 2012

Чверть житлового фонду в Україні - хрущовки, термін експлуатації яких закінчується в 2020р. Темпи ж будівництва нового житла продовжують падати, а підтримка владою будівельної галузі, як і раніше, залишається на словах. Чи є життя після хрущовок, розбирався кореспондент 3Doma.ua.

Хрущовки не в моді

Як свідчить статистика, лише 7,4% житлових будинків, нині експлуатованих в Україні, були побудовані після 1991р. Весь інший житловий фонд, відзначає аналітик Ліги експертів України Андрій Гусельніков, значно старше, а 41,5% житлового фонду були введені в експлуатацію і зовсім до 1960р.

При цьому, додає заступник директора з маркетингу ЖК "RiverStone" Ангеліна Деревльова, в 2020р. підійде до кінця 70-тирічний термін експлуатації хрущовок, побудованих у 60-х роках минулого століття. А хрущовки в Україні становлять 24,1% житлового фонду.

У той же час, як повідомив комерційний директор пошукача нерухомості ЛУН.ua Андрій Міма, зараз спостерігається сплеск пропозицій квартир на ринку за ціною близько $60 тис. Як пояснив експерт - це ті самі хрущовки, які намагаються продати до того, як вони прийдуть у непридатність . Пропозицій купити хрущовку з кожним днем ​​стає все більше, а охочих придбати таке житло - все менше.

При цьому, на думку експертів, щільність забудови мільйонників, зокрема Києва, вже починає перевищувати розумні межі. Потенційні покупці все частіше роблять вибір на користь будинку в котеджному містечку під Києвом, відмовляючись від придбання квартири в столиці, особливо враховуючи те, що вартість цих об'єктів цілком співвідносна. Протягом найближчих п'яти років буде спостерігатися перенесення 70% будівельної активності з великих міст в їх найближче передмістя.

Ціни ж будуть рости. На думку комерційного директора будівельної компанії "Атлант" Олександра Павлова, одна з причин - стабільне підвищення цін на будівельні матеріали. Буде збільшуватися і попит на житло, прогнозує керівник планово-аналітичного департаменту UDP Юрій Серещенко. Тому що українці в очікуванні нових економічних катаклізмів вважають покупку нерухомості надійним вкладенням капіталу.

Перебудова відкладається

А нове житло в Україні будується все повільніше. На думку голови Асоціації виробників будівельних матеріалів Івана Салія, будівництво зараз знаходиться в систематичній кризі. У структурі ВВП України лише 3% становить будівельна галузь. За 10 місяців 2012р., за даними Держкомстату, темпи будівництва склали 89,8% відносно 2011р. І чи буде досягнутий хоча б показник попереднього року - поки що незрозуміло.

За підсумками 9 міс. за кількістю зданих квадратних метрів лідирує Київ (930 тис. кв. м), далі йдуть Київська область (701 тис. кв. м), Львівська область (542 тис. кв. м), Автономна Республіка Крим (540 тис. кв. м ), Одеська (471 тис. кв. м) і Івано-Франківська (335 тис. кв. м) області. Решта регіонів за обсягами зданого житла не дотягує до позначки в 270 тис. кв. м.

Як відзначають експерти, на даний момент держава перестала бути суб'єктом, що впливає на ринок житла в Україні. Будівництво ведеться силами приватних забудовників, а підтримка галузі владою, про що так багато говорять чиновники, насправді є мізерною. За словами Івана Салія, силами держави зводиться всього 0,3-0,6% житла, а вирішити проблему застарілого житлового фонду, в умовах зростаючої вартості квадратного метра, силами бізнесу без відчутного участі держави - неможливо. За підрахунками експерта, на будівництво нового житла з бюджету необхідно виділяти щороку близько 20-25 млрд. грн. У цьому році сума бюджетного фінансування не дотягне і до 2 млрд. грн,  яких левова частка, яка передбачена на програму здешевлення іпотеки, так і залишиться не освоєною.

Сергій Бистрицький, 3doma.ua


Топ-оголошення

Продаж будинку в елітному районі, ділянка 4, 21 сотки 139кв.м 6 кімнат.
Великолуцька вул., 17, 5 і більше кімнат, 137,9 кв.м, 4,21 соток, Район ТРЦ- "ДАФІ" та пр. Науки ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Сдам. 1-к.кв. 2/3, ул.Короленка
Короленка вул., 1 кімната, 30/-/- кв.м, 2/3, 12 000грн/місяць, Сдам. 1-к.кв. 2/3, ул.Короленка, район ...

Квартири > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Комната для 1 дев. в 3-х ком. кв. без хоз. Русановка, ул.Энтузиастов, 5
Русановка, Энтузиастов ул., 5, 17 кв.м, 9/9, 2 000грн/месяц, Русановка, ул. Энтузиастов, 5. Комната ...

Кімнати > Здам > Київ > Дніпровський р-н

троещина =без хозяев= розглядаємо 1 або 2 чел.пр.Маяковского** Фото реальн
Троєщина, 2 500 грн./місяць, Задається кімната під ключ для 1 - 2 чіл ЦІНА -3000гр. Розглядаємо ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Здам 1 до квартиру на Перемозі
Перемога-1, 1 кімната 40/20/8 кв.м 2/9, 6 500грн./місяць 2/9-эт. удома, кондиціонер, меблі, пральні ...

Квартири > Здам > Дніпро > Соборний р-н