Вся нерухомість > Новини > Як продати будинок: особливості оподаткування
↑ До списку новин

Як продати будинок: особливості оподаткування

17 жовтня 2012

Державна податкова служба (ДПС) України роз'яснила, як за законом продати будинок з господарсько-побутовими спорудами, що знаходиться у власності платника податку понад 3 роки і розташований на 3 земельних ділянках, оформлених різними державними актами.

У податковій повідомили, що порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна встановлено ст. 172 Податкового кодексу України (ПКУ), де визначено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше 1 разу протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

Умова про перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину. Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, які розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом одного року більш ніж одного з об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта, розрахованої уповноваженим органом.

Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. При здійсненні операцій з продажу об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку.

Отже, у разі якщо житловий будинок з господарсько-побутовими спорудами перебуває у власності платника податку понад три роки, то дохід, отриманий платником від продажу будинку і однієї ділянки, на якій він розташований, не обкладається податком на доходи фізичних осіб. Інші земельні ділянки, на яких розташований цей будинок, слід розглядати як другий і третій продаж із застосуванням ставки податку 5%.

Український Бізнес Ресурс


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
17 кв.м, 2/9, 1 600грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Чернівецька обл. > Глибоцький р-н > Глибока

Бунина: сдам фасадное подвальное помещение под любой вид деятельности!
Центр, Бунина ул., 33, 176 кв.м, 1 000$/месяц, Бунина / Александровский проспект, сдам подвальное ...

Офісні приміщення > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продам ділянку 10 соток по вул. Шпаковая.
Шпаковая вул., 10 соток 15 000$, Продам ділянку 10 соток по вул. Шпаковая. Цільове призначення - ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Продаж 3-кімн.квартири з ремонтом в центрі міста м. Олімпійська/Без %.
Соломенка, Клиническая ул., 23, 3 комнаты, 117/85/17 кв.м, 22/25, 150 000$, Без комісії. Продаж 3 ...

Квартири > Продам > Київ > Солом'янський р-н

Продам отличный дом в Кошарах.
Центральная, 2 кімнати, 95 кв.м, 5 соток, 50 000$, Дом-дача Кошары 45 км от Одессы, дом в два уровня ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Лиманський р-н > Кошары