Вся нерухомість > Новини > Топ-10 продуктових рітейлерів
↑ До списку новин

Топ-10 продуктових рітейлерів

23 липня 2013

Які з них заробили найбільше торік, а також найбільш примітні зміни в цьому списку, опублікував forbes.ua.

Минулий рік десять найбільших продуктових рітейлерів країни закінчили з сумарною виручкою понад 80 млрд. гривень. Це на 22% більше, ніж у 2011-му. Лідер з показником 21.9 млрд. гривень - Fozzy Group Володимира Костельмана, Олега Сотникова та Романа Чигиря.

У боротьбі двох гігантів - Fozzy і «АТБ-маркет» Геннадія Буткевича, Євгенія Єрмакова та Віктора Карачуна - лідерство зберігає перший, і це незважаючи на те, що мережа АТБ торік відкрила 156 магазинів, а її головний конкурент - 45. Площа нових торгових точок мереж порівнянна: 64000 кв. м і 65000. Минулого літа в інтерв'ю Forbes голова ради директорів АТБ Борис Марков заявляв про плани збільшити в 2012-му виручку до 28 млрд. гривень і обігнати Fozzy.

Перша трійка мереж в порівнянні з минулим роком залишилася незмінною: на третьому місці з мінімальним приростом виручки - «Metro Cash & Carry Україна», яка нещодавно змінила керівника.

Найбільш примітна зміна в нижній частині списку - потрапляння в десятку найбільших FMCG-рітейлерів України за величиною обороту дніпропетровської мережі - Varus (ТОВ «Омега») Руслана Шостака і Валерія Кіптика. Саме вона серед усіх учасників списку показала найбільший приріст продажів - 60%. Компанія відкрила 14 нових магазинів і вдвічі збільшила торгівельну площу - до 41 000 кв. м. У 2013 році, за словами генерального директора Varus Гєєрта Яна тен Хоонте, рітейлер планує розширити торговельні площі на 25 000 кв. м, а товарообіг - більш ніж удвічі (до 4,9 млрд. гривень).

43,5 млрд. гривень досягла сумарна виручка двох мереж-лідерів - Fozzy Group і «АТБ-маркет» - у 2012 році. Це більше половини виручки всіх десяти найбільших рітейлерів.

Про те, що обганяти конкурентів за доходами можна не тільки за рахунок збільшення мережі, свідчить також досвід Auchan - рітейлер торік потіснив з п'ятої позиції багатоформатний холдинг "Рітейл Груп" Романа Луніна. Причина - оптимізація чинних магазинів. «Auchan взагалі виявився парадоксально ефективним, - констатує директор дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля. - У 2012 році не з'явилося жодного нового магазину, а за рейтингом компанія продовжує просуватися все вище».

Чого слід чекати у 2013-му? Швидше за все, лідери підуть у ще більший відрив, прогнозує Гугля. «Боротьба за перше місце продовжиться, і відрив перших двох гравців Fozzy Group і «АТБ-маркет» може ще більше збільшитися», - припускає він.

Ніна Міщенко, forbes.ua


Топ-оголошення

Продаж 3-х кімнатної квартири ЖК "Герцен парк"
Лук'янівка, Герцена вул., 35, 3 кімнати, 170 000$, Продаж 3-х кімнатної квартири в ЖК "Герцен Парк", ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

119 кв.м з шикарним ремонтом в новострое центр
"нагорный", 3 кімнати 119/-/- кв.м 5, 155 000$, Продам 3-кімнатну квартиру в новому будинку. якісний ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Риэлтор окажет услуги по сдаче в аренду.продаже недвижимости,
Риэлтор окажет услуги по сдаче в аренду.продаже недвижимости, города Днепропетровска, Услуга для ...

Кімнати > Зніму > Дніпро

Продається будинок с. Недра
4 кімнати, 90 кв.м, 25 соток, 15 000$, Продається жилий будинок усіма зручностями в с. Недра. Є ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Баришівський р-н > Недра

Будинок в с. Шубівка
3 кімнати, 100 кв.м, 80 соток, 13 500$, Продається будинок в мальовничому селі Шубівка по вул. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Кагарлицький р-н > Шубівка