Вся нерухомість > Новини > Чому українцям варто поспішити оцінити своє майно
↑ До списку новин

Чому українцям варто поспішити оцінити своє майно

11 червня 2013

Тим, хто бажає продати, купити, обміняти або подарувати нерухомість або земельну ділянку, експерти радять зробити це до 1 серпня - з цієї дати починають діяти нові правила оцінки такого майна, пише СЕГОДНЯ.ua. Як роз'яснив нам голова Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров, Кабмін прийняв постанову № 231 і зобов'язав всіх, хто займається оціночною діяльністю, отримати спеціальний сертифікат на право оцінювання нерухомості для її оподаткування при здійсненні операцій.

Без сертифіката оцінювача його висновки будуть вважатися недійсними, і нотаріус відмовить сторонам у посвідченні угоди. В уряді вважають, що введення єдиної методики оцінки (за формулою. - Авт.) допоможе уникнути заниження ціни об'єкта, адже саме з неї сплачуються податки при зміні власника. Отримати такий сертифікат можна буде в 22 вузах, де є така спеціальність, курси навчання - тижневі, потім потрібно скласти іспити. Єдиної вартості навчання немає. В одному зі столичних вузів за 10-денні курси просять від 5 тис. грн.

Амфітеатров стверджує, що і зараз нерухомість оцінюють за ринковою вартістю. А нововведення призведе до того, що оцінювачі в регіонах, де доходи невеликі, не зможуть отримати сертифікат через його високу вартість і залишаться без роботи. А на місце досвідчених спеців прийдуть ті, хто оцінкою не займався, але сплатив, навчився і отримав сертифікат. Для клієнтів це, з одного боку, обернеться чергами, так як фахівців спочатку стане менше на порядок (зараз, за даними Фонду держмайна, в Україні працює 10 177 оцінювачів), з іншого - у них на хвилі попиту різко зростуть розцінки, з третього - майно почнуть оцінювати без виїзду на об'єкт, їздити просто буде нікому. «Це нововведення планували впровадити рік тому, сертифікати отримали близько 40 осіб. У підсумку виникли величезні черги, а новоспечені оцінювачі-монополісти підняли ціни майже в 30 разів: за оцінку квартири не 300-350 грн, а 8000, а за будинок не 500, а - 15 000 грн. У результаті все залишилося як і раніше», - говорить експерт консалтингової компанії «СВ Девелопмент» Сергій Костецький.

Оцінювати зможе будь-хто

У Фонді держмайна нас запевнили, що ні черг, ні зростання розцінок не станеться, якщо оцінювачі швидко навчаться працювати по-новому. «Це може бути будь-який з оцінювачів або фізособа з вищою освітою, яка пройде профпідготовку при одному з 22 вузів країни, що готують фахівців даного профілю, і отримає сертифікат», - запевнили нас у прес-службі ФДМУ. Що стосується вартості навчання, то вона поки невідома, ФДМУ готує відповідні накази. Також Фонд попереджає, що в інтернеті вже діють шахраї, які пропонують свої послуги з перепідготовки та видачу сертифікатів.

Олександр Панченко, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Абсолютно для Вас Шикарна пропозиція біля метро Берестейская!
Шулявка, 16 кв.м 5/9, 3 750грн./місяць, Артилерійський провулок 5-Б. Мешкання без господарів для ...

Кімнати > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Здам 3 до квартиру на Вітрилі
Парусний пер., 3 кімнати 8/9, 9 000грн./місяць, Здам 3 до квартиру на Вітрилі. Ремонт, лоджія, що ...

Квартири > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н

Топ-оголошення

Без комісії! Здам 1-кім ЖК Підвисоцького Бендукідзе, 2
Чорна Гора, 1 кімната, 48/26/12 кв.м, 21/25, 750$/місяць, БЕЗ комісії! Здається вишукана ...

Квартири > Здам > Київ > Печерський р-н

Продам 3-хкомнатную кв, м. Героев Днепра 3 мин. пешком, ул.Г.Днепра 22
Оболонь, Героїв Дніпра вул., 22, 3 кімнати, 75/43/8 кв.м, 3/12, 90 000$, Продам 3-хкомнатную ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Кремечуцький р-н > Кременчук