Вся нерухомість > Новини > Виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 2017 року — експерт
↑ До списку новин

Виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 2017 року — експерт

22 травня 2014

Місцеві ради можуть отримати можливість ще два роки виділяти землю під забудову і для інших цілей без зонування і детального планування територій, пише «Дело».

З одного боку, таке рішення дозволить забудовникам заощадити на розробці планів при будівництві нерухомості. Але при цьому індивідуальна видача містобудівних умов стимулюватиме корупцію в системі місцевих уповноважених архбудорганів. Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

Законопроект, згідно з яким виділення землі без зонінгу хочуть продовжити до 1 січня 2017 року, був недавно опублікований Мінрегіонбудом. Згідно з документом, до відповідної дати рішення про визначення та надання містобудівних умов і обмежень на незонованих територіях прийматимуть уповноважені органи містобудування з урахуванням попередніх рішень.

За словами Шості, на сьогоднішній день територіальний зонінг і детальне планування територій забезпечені не більш ніж в 10-15% міст. Закон "Про регулювання містобудівної діяльності" забороняє виділяти землю під забудову або які-небудь інші цілі без зонування, в якому будуть вказані цільове призначення та обмеження всіх ділянок, що перебувають у державній та комунальній власності.

"Оскільки відсутність детальних планів є спільною проблемою більшості населених пунктів та виконання норм закону може повністю зупинити будівельну галузь (ділянки просто не виділятимуться), було прийнято рішення відтермінувати вступ відповідних положень у дію. Але цей "мораторій" не дав ефекту — за минулі роки ситуація з плануванням не покращилася. Місцеві ради аргументують це відсутністю грошей у бюджетах. Можна допустити, що і через два роки ми отримаємо аналогічний результат", — говорить Шостя.

За його словами, відмова від продовження "пільгового періоду" до 2017 року стимулювала би місцеву владу все ж шукати ресурси для зонінгу і зменшувати ризики забудови на непередбачених для цього територіях з недостатньою інфраструктурою. "Деталізація генеральних планів істотно підвищила б інвестиційну привабливість міст та інших населених пунктів, оскільки дала б можливість потенційним інвесторам оцінити реальні ризики забудови тієї чи іншої ділянки", — вважає Шостя.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Продам ексклюзивний будинок / дачу в Орлівщині біля озера та лісу
СТ Сузір'я, 4 кімнати, 116 кв.м, 4 соток, 120 000$, Продам ексклюзивний будинок / дачу в Орлівщині ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпропетровська обл. > Новомосковський р-н > Орлівщина

Продаж житлового будинку Обухів Нещерів Безрадичі Тарасівка
4 кімнати, 110 кв.м, 8 соток, 145 000$, Новий будинок Обухів, Нещерів 110 кв.м: 3 спальні, простора ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Обухівський р-н > Нещерів

Топ-оголошення

Сдам 2-комн. 9/9, Бочарова. 45/27/7. Комнаты смежные. 2 дивана, стол, шкаф и другая необходимая мебель. Бойлер, стиральн
Котовского, 2 комнаты, 47/27/7 кв.м, 9/9, 3 500грн/месяц, Сдам 2-комн. 9/9, Бочарова. 45/27/7. ...

Квартири > Здам > Одеса > Суворівський р-н

Пологи 18 соток з виходом до річки Протоки
18 соток 9 000$, Пологи по Одеській трасі 18 соток під будівництво, комунікації уздовж ділянки, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Пологи

Продаж приміщення біля метро Святошино.
Святошино, Депутатська вул. 3, 47 кв.м 55 000$, Продаж приміщення н/ф, 1 поверх, окремий вхід, 2 ...

Сфера обслуговування > Продам > Київ > Святошинський р-н