Вся нерухомість > Новини > В Україні можуть створити "земельну міліцію"
↑ До списку новин

В Україні можуть створити "земельну міліцію"

31 січня 2012

В Україні пропонується створити новий контролюючий орган, який стежитиме за дотриманням правил землекористування і збереженням родючості ґрунтів - Державну службу охорони ґрунтів, пише «Дело».

В Україні може бути створена Державна служба охорони ґрунтів - держорган, який буде стежити за збереженням родючості ґрунтів, займатися оцінкою їх якості та контролювати діяльність землекористувачів. Існування такої структури має забезпечити виконання положень проекту закону "Про ґрунтах і їх родючості", який 18 січня було внесено до Верховної Ради.

"Ми ще 20 років тому говорили про необхідність створення такого органу. І за цей час ніхто нічого зробив, навпаки, створення Державної служби охорони ґрунтів всіляко блокувалося", - говорить Сергій Булигін, академік-секретар відділення землеробства НААН. За його словами, на сьогоднішній день роль держави в забезпеченні раціонального використання земель катастрофічно низька. Особливо гостро це питання постало напередодні запровадження ринку землі в країні. "Приватна власність не забезпечить автоматично охорону сільгоспземлі. Навпаки, світовий досвід показує, що без контролю з боку держави експлуатація землі різко зростає", - зазначив він.

За його словами, до введення ринку земель потрібно забезпечити жорсткий і дієвий контроль за землекористувачами, незалежно від форми власності. "Кожний землекористувач повинен отримати сертифікат якості на свою земельну ділянку, який буде обов'язковим додатком до державного акта на право володіння землею використання", - сказав Сергій Булигін.

Мета створення Державної служби охорони ґрунтів - забезпечення державного контролю і стимулювання раціонального використання землі. Серед основних завдань держоргану - формування та реалізація державних і регіональних програм збереження родючості ґрунтів, оцінка їх якості, контроль діяльності землекористувачів, а також нормативне забезпечення раціонального землекористування.

Функції Державної служби охорони ґрунтів - формування державної політики з охорони ґрунтів, наземний і дистанційний контроль якості ґрунтів, захист ґрунтів від ерозії та інших видів деградації, вилучення з сівозмін та консервація деградованих земель та ін.

Державна служба охорони ґрунтів буде складатися з центральний органу управління, регіональних управлінь та місцевих відділень Держслужби. Пропонується, що фінансуватися діяльність нової структури буде за рахунок держбюджету, місцевих бюджетів, госпрозрахункової діяльності, а також за рахунок коштів, залучених від санкцій.

"У нас і на сьогодні в Україні є абсолютно всі необхідні елементи, щоб створити нормальний контроль над землекористувачем. У нас є фахівці, системи, супутники - не потрібно ані копійки додаткових коштів", - сказав Сергій Булигін.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Продаж однокімнатної квартири ст.м. "Політехнічний інститут"
КПІ, Борщагівська вул., 16, 1 кімната, 32/15/7 кв.м, 9/9, 45 500$, Продається однокімнатна квартира ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Продам новый 3-х дом ул.Львовская/ул.Фонтанская дорога.
Аркадия, 5 и более комнат, 384 кв.м, 4,2 соток, 650 000$, Продам новый 3-х дом ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Пропонується до продажу сучасний просторий будинок в селі Вишеньки
багрянівська, 5 и более комнат, 240 кв.м, 18 соток, 275 000$, Пропонується до продажу сучасний ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Вишеньки

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Героев Обороны/Марсельская, 4/5, 44 кв.м.
Котовского, Героев обороны Одессы (Героев Сталинграда) ул., 2 комнаты, 44/-/- кв.м, 4/5, 25 000$, ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

От собственника. Аренда офиса 270 кв.м., в БЦ, Константиновская 75.
Подол, 270 кв.м, 260грн/кв.м/месяц, Без комиссии от собственника. Аренда офисного помещения в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н