Вся нерухомість > Новини > Льодовиковий період: «мертвий місяць" на ринку житла
↑ До списку новин

Льодовиковий період: «мертвий місяць" на ринку житла

22 січня 2013

Нові правила реєстрації власності житла, дестабілізований курс долара, сезонне затишшя на ринку - що з цього найбільш вигідне для продавців і покупців квартир.

Згідно з прогнозами «метеорологів» ринку нерухомості, весь січень, і навіть лютий в квартирах, виставлених на продаж, очікується низький тиск продавців і повна відсутність покупців. Такими виявляться наслідки урядового циклону, перша хвиля якого вже пройшла в грудні. В результаті перших коментарів про нову реформу, завдяки якій повинен буде поповнюватися державний бюджет за рахунок нових власників квартир, будинків та земельних ділянок, в грудні різко підвищилася кількість укладених угод на ринку житла. Так само несподівано підскочили ціни на квадратні метри, але тільки в найбільш дорогих сегментах. Однак надія на те, що ринок відтане і продажі оживуть, не зігріває вже нікого.

Циклон реформ

Змінити процедуру реєстрації прав власності намагалися ще рік тому. Але хвиля суєти вляглася так само скоро, як і піднялася, - на увазі багатьох невирішених нюансів був оголошений мораторій на рік. В результаті чого деякі ріелтори і зараз не дуже вірять, що настане повний колапс, якщо навіть і вживуть нововведення з 1 січня, тому як ситуація не дуже-то змінилася. «У БТІ постійно щось змінюється, - коментує брокер Аліна Костюченко, - головне - правильно слідувати новим інструкціям, щоб не втрачати ні часу, ні грошей».

Відповідно до закону № 5037-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно», який Президент України підписав ще у серпні 2012 року, з першого дня нового року держреєстрацію прав власності , інших речових прав та їх обтяжень на вже зареєстровані об'єкти нерухомого майна з внесенням відповідної інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно будуть здійснювати нотаріуси (не тільки державні, а й приватні). Звичайно, це відіб’ється на ціні квартир. Але як, поки ні нотаріуси, ні ріелтори прокоментувати не можуть. Одне зрозуміло - ці витрати ляжуть на кишеню покупця квартири.

Для покупця, мабуть, настає найкращий час. Однак поспішати з покупкою не варто.

Крім того, з 1 січня 2013 року запроваджено державне мито за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно в розмірі 119 грн (семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Це рішення Верховної Ради також «полегшує» кишеню покупця.

Цей вітер змін підганяє бажаючих обзавестися новими квадратами. І ріелтори не забули скористатися спалахнувши ажіотажем, що став вже традиційним в кінці року. Виставляючи оголошення про продаж квартир, вони дещо завищують ціну. Але в основному - на квартири в центрі міста і прилеглих районах. Статистика цін квартир в панельних будинках спальних районів не змінюється, хоча вони залишаються, як і раніше, найбільш затребуваними. Як вказує ресурс domik.net, різниця між ціною квартири в пропозиції і при угоді складає в середньому трохи більше, ніж 6%. Іншими словами, останнє слово в ціні квартири - за покупцем.

Валютні приморозки

Для покупця, мабуть, настає найкращий час. Поки всі без винятку займають очікувальну позицію (ріелтори не розуміють нових алгоритмів взаємодій з інстанціями, нотаріуси не знають повного спектру повноважень своїх дій, продавці розгублені в результаті нових фінансових обтяжень на покупців), є сенс перебрати пропоновані варіанти і зупинитися на декількох, найбільш відповідають власним вимогам. Однак поспішати з покупкою не варто.

Січень традиційно став «мертвим» місяцем, коли кількість угод не йшла далеко від нульової позначки. А в силу нових змін цей період ризикує затягнутися. Але в той же час, це місяць пожвавлення спекуляцій на ринку валют. Прогнозоване здешевлення гривні навряд чи буде вельми різким. Але все ж, ті незначні, порівняно з очікуваними, коливання курсу гривня / долар трохи приморозять ціни на ринку житла. Як зміниться вартість квартир на вторинному ринку при зниженні гривні, експерти не беруться прогнозувати. Однак навряд чи опуститься ціна житла у гривні.

Хоча квартири на вторинному ринку традиційно «торгуються» в доларах, на первинному ринку житловий квадрат оцінюється в національній валюті. І час від часу забудовники піднімають цінову стелю, щоб потім, оголосивши акцію знижок, опуститися, що називається, до плінтуса. Січень - найщедріший саме на такі знижки місяць. Відмінний час для вибору квартири в новобудові (переважно в тій, яка готується до здачі в експлуатацію). Переконавшись в гідному реноме забудовника, можна погодитися і на розстрочку, якщо її умови влаштовують, і тим самим, підписавши документи, зафіксувати ціну квартири в гривні. Тоді, маючи можливість розтягти виплату вартості квартири, можна виграти кілька квадратів, - адже долар обіцяє рости.

Вікторія Карпінська, Kontrakty.ua


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, жилья -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Тернопільська обл. > Чортківський р-н > Чортків

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Суми

Топ-оголошення

Проспект Науки 4, метро "Деміївська" - 2 хвилини
Голосіїв, 1 кімната, 40/20/7 кв.м, 8/8, 11 000грн/місяць, Проспект Науки 4, метро "Деміївська" - 2 ...

Квартири > Здам > Київ > Голосіївський р-н

Сдам отдельную комнату для одной девушки, . Р-н ТРЦ КАРАВАН
Щербины ул., 30 кв.м, 3 000грн/месяц, Сдам отдельную комнату для одной девушки, без детей и животных. ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Ананьївський р-н > Ананьїв