Вся нерухомість > Новини > Орендарі розбирають дешеве житло
↑ До списку новин

Орендарі розбирають дешеве житло

2 лютого 2011

Середня пропонована орендна ставка на столичне житло за минулий рік виросла на 3%, до 7 тис. грн на місяць. Винні не підвищені запити рантьє, а зниження в структурі пропозиції частки економ-класу. Для залучення орендарів власникам бізнес- та еліт-квартир протягом поточного року доведеться знизити оренду на 3-10%.

Весь минулий рік орендарі столичних квартир економили. За словами президента Союзу спеціалістів з нерухомості Олександра Рубанова, особливою популярністю в 2010 р. користувалися малометражні квартири, які можна орендувати за 2, -3,5 тис. грн на місяць. У результаті кількість економ-пропозиції знизилася на 8%, тоді як частка бізнес- та еліт-квартир виросла на 3% і 5% відповідно.

«Основне зростання пов'язане з тим, що більшість угод по Києву припадає на сегмент до 4 тис. грн. Пристойно піднялася нижня планка», - погоджується провідний спеціаліст департаменту маркетингу консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. Ця тенденція спричинила за собою підвищення середньої орендної ставки, хоча столичні квартири і не думали дорожчати.

За даними АН Real Druzi, в економ-сегменті середня заявлена орендна ставка плавно знижувалася до червня, після чого почала плавно зростати аж до грудня, але так і не дійшла до рівня 2009 р. Сьогодні середня орендна ставка на економ-житло становить 3,6 тис. грн, що на 1,27% менше, ніж у 2009 р. У бізнес-класі орендні ставки (середня ставка 6,8 тис. грн) залишалися стабільними, а елітні квартири подешевшали на 2,7%, до 6 тис. грн на місяць.

Ріелтори відзначають, що рантьє йшли на торг тільки в тому випадку, якщо квартира не користувалося особливою популярністю. В економ-класі протягом року розмір торгу знаходився у діапазоні 0-15%, причому мінімум був характерний для липня і серпня, коли в столицю приїхали студенти. У бізнес- і преміум-класах власники квартир були більш згідливі і погоджувалися скинути до 10-30% і 15-40% відповідно. Відзначимо, що найменший дисконт був на оренду однокімнатних квартир (5-14%). На оренду двокімнатних торг становив 14-18%.

«Якщо торг не вдавався, орендодавці йшли на інші поступки. Наприклад, частково замінювали старі меблі на нові і додавали в квартиру побутову техніку: мікрохвильову піч, сучасний телевізор і т.д.», - розповідає директор АН «Максим Хаус» Максим Єременко. За його словами, іноді орендарі погоджувалися і на ремонт, який проводився за рахунок наймача, але при цьому витрати включалися в рахунок наступних виплат з оренди.

Гравці ринку не очікують яких-небудь істотних змін у поточному році. «Буде сезонне коректування по орендним ставкам, яка складе плюс-мінус 5-10%», - говорить пан Рубанов. В АН Real Druzi відзначають, що зміни в структурі пропозиції в 2011 р. можуть сприяти подорожчанню економ-класу. Проте зростання ставок, швидше за все, не буде суттєвим: попереду намітилося чергове підвищення комунальних тарифів. Це означає, що заробіток рантьє залишиться незмінним, але ось орендарям доведеться збільшити свої витрати на квартиру.

Популярним буде, як і раніше, економ-клас, тому конкуренція між власниками більш дорогих квартир зросте. Це викличе спочатку збільшення дисконту, а потім і зниження середньої орендної ставки на 3-10% за весь поточний рік.

Даря Кутецька, Экономические известия


Топ-оголошення

фасад 105м під любий вид діяльності на Подоле от хозяина
Новобеличи, 105 кв.м, 19 999грн/месяц, Пропонується для оренди чудове приміщення: фасад під любий вид ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Посуточно-почасово однокомнатная кв.на Троещине, ул.Лисковская 14.Левый берег
Троещина, 1 комната, 43/18/9 кв.м, 8/16, 700грн/сутки, Евроремонт, новая мебель, телевизор, кабельное ...

Квартири > Здам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Продається земельна ділянка
Росьова, 7 соток, 25 000$, Продається земельна ділянка під будівництво, на таращанському масиві. ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Академическая/парк Победы, 1/9, 49.6 кв.м.
Пионерская ул., 2 комнаты, 49,6/-/- кв.м, 1/9, 58 000$, Продам 2 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Без комиссии. Продажа офиса в новом БЦ, 203 кв.м., Глубочицкая 17. 1-й этаж.
Лук'янівка, 200 кв.м, 1 250$/кв.м, Продажа офиса 203 кв.м., в новом БЦ, 1-й этаж с отдельным входом, ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Шевченківський р-н