Вся нерухомість > Новини > Квартири в цегляних будинках Києва дешевшають
↑ До списку новин

Квартири в цегляних будинках Києва дешевшають

3 січня 2013

Житловий фонд столиці можна класифікувати за кількома критеріями: за типами і часом будівництва будинків, за кількістю кімнат у квартирі, за близькістю до центру міста. Однак навряд чи першим критерієм, на який ми звертаємо увагу при покупці квартири, є матеріал стін. Незважаючи на всі інновації в будівельній сфері, поки що житлові будинки Києва за цим критерієм можна розділити тільки на панельні та цегляні. І саме при аналізі цінових тенденцій ринку за цим критерієм спостерігаються дивні метаморфози: в цілому по місту квартири в цегляних будинках, які у всі часи вважалися кращими, дешевшають, а в панельних, навпаки, дорожчають.

Розглянемо цю тенденцію детальніше. Але спочатку варто уточнити, що цегляні будинки складають переважну більшість (85-90%) житлового фонду всіх тих центральних і прицентральних районів Києва, забудова яких здійснювалась до 1970-х рр. У період же і масового переселення жителів сіл і невеличких містечок у великі міста і радянського будівельного буму 1970-80-х рр., який послідував за цим, головним критерієм будівництва була швидкість і дешевизна. Саме тому більшість побудованих тоді спальних районів складається з однотипних панельних будинків не дуже гарної якості. І кажучи про цінові тенденції на квартири в цегляних і панельних будинках, цей фактор не можна не враховувати.

Подорожчання квартир в панельних будинках відбувається, головним чином, за рахунок «хрущовок» і новобудов. Панельні «хрущовки» нині найдорожчі серед панельних будинків, і за рік квартири в них подорожчали на 1,6%. А ось панельні новобудови, навпаки, поки ще найдешевші, але і подорожчали більше - на 3,6%. Ціни на квартири в будинках серії «поліпшена типова панель» не змінилися, а серії «типова панель» трохи впали - на 0,6%.

Квартири в цегляних будинках дешевшають у всіх сегментах. Серед них найдешевші квартири в «хрущовках», і ціна на них знизилася на 2,8%.

І тут спостерігається ще один цікавий момент. Квадратний метр квартири в найдорожчих серед панельних будинків «хрущовках» поки ще коштує менше, ніж квадратний метр в «хрущовках» цегляних - найдешевших будинках з цього матеріалу. Однак різниця ця невелика і за минулий рік скоротилася втричі: сьогодні квадратний метр квартири в цегляній «хрущовці» в середньому по Києву коштує $1720, а в панельній - $1685. Проте середня вартість квартири в панельній "хрущовці" вже помітно вище - $68877, тоді як в цегляній - $59764.

Незначно тенденція зниження ціни на квартири в цегляних будинках торкнулася і новобудов - лише мінус 2,5%. Квартири в будинках серії «покращена цегла» подешевшали на 7,8%. А ось все ще найдорожчі «сталінки» і дореволюційні будинки дешевшають куди стрімкіше: «сталінки» на 10,3%, а дореволюційні на 11,2%.

Це може здатися парадоксальним, але найбільше зростання вартості квартир в бетонних будинках спостерігається в Печерському районі, де кількість цих будинків найменша по Києву. Панельні будинки тут є на Печерську та Нижньому Печерську, але подорожчали вони тільки на Нижньому Печерську - на 11,7%. Крім того, зростання вартості квартир у бетонних будинках по місту в цілому забезпечується за рахунок Дарницького і Деснянського районів, де панельні будинки складають вже більшість. У Дарницькому районі квартири в панельних будинках подорожчали у всіх масивах, крім Бортничів. На Осокорках та Новій Дарниці - на 1,6%, на Харківському - на 2,6%, а на Позняках - на 3,3%.

У Деснянському районі квартири і в панельних будинках подорожчали на 4,2% на Троєщині і на 2,9% - на Лісовому.

А подешевшали квартири в панельних будинках найбільше в окремих масивах Шевченківського та Солом'янського районів: на Солом'янці (КПІ) - на 5,3%, на Сирці - на 4,5%, на Татарці і Чоколівці - на 4,3%.

Квартири в цегляних будинках за рік впали в ціні практично у всіх районах і масивах Києва, крім Троєщини, Воскресенки і Лісового масиву - тут дорожчають і вони. Але якщо на Троєщині - на 5,2%, то на Воскресенці - на 8,2%, а на Лісовому - на 9,9%. Крім масивів, в яких переважає дешеве бюджетне житло, квартири в цегляних будинках подорожчали і на масиві елітних новобудов Оазис-Оболонь, хоч і всього на 2,6%.

Найбільш помітне зниження цін в цегляних будинках відбувається якраз там, де вони складають весь житловий фонд - в центрі Києва. На Липках ця цифра досягла 27,4%, в Шевченківському центрі - 12,2%, в центральній частині Голосіївського та Печерського районів - 9% і 9,5%. У прицентральних районах більшість цегляних будинків складають «хрущовки» і «сталінки». Серед них відчутно подешевшали квартири на Подолі - на 14,7% і Лук'янівці - на 9,2%.

Цінові тенденції по різних типах квартир в цегляних і панельних будинках теж помітно відрізняються. У панельних будинках в середньому по Києву подорожчали дво- і трикімнатні квартири, щоправда, не суттєво - на 2% і 1,4%. Ціна на однокімнатні залишилася практично незмінною, а чотирикімнатні подешевшали на 3,5%.

У цегляних будинках ціни на однокімнатні квартири також залишилися стабільні, проте в усіх інших сегментах - впали. Двокімнатні на 8,3%, трикімнатні - на 3,8%, але більше за інших чотирикімнатні - на 10,4%.

Цінові тенденції на квартири в новобудовах в цегляних і панельних будинках відповідають загальноміським: в цегляних новобудовах ціни на квартири в цілому знизилися на 2,6%, а в панельних рівно на стільки ж виросли.

У подорожчанні квартир в аж ніяк не кращих панельних будинках на тлі зниження цін в цегляних, насправді, немає нічого дивного. Тотальна відсутність в українців грошей обумовлює попит на більш дешеве житло. Для когось це може бути маленька квартирка в панельній "хрущовці", але в центрі, на Нижньому Печерську, для інших - простора квартира в панельній новобудові, але на околиці. Квартира в цегляному будинку, навіть «хрущовці», стала на сьогоднішній день розкішшю, ціни на яку, до кого ж, суттєво завищені. І поки вони не опустяться до більш-менш прийнятного рівня, кияни не раз подумають, перш, ніж дозволити собі таку розкіш.

Наталія Рева, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Круглик ( Іванковичі ) КМ "Ліс і озеро" S=160м Ремонт
5 і більше кімнат, 160 кв.м, 6,4 соток, 265 000$, Куглик ( Іванковичі ) Києво - Святошинський р-н, КМ ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Круглик

Офисное здание Лучшее предложение в городе!
Пушкина просп., 626 кв.м, 650 000$, Продам отдельно стоящее офисное здание пр. Пушкина, площадь 626 ...

Офісні приміщення > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Топ-оголошення

Продажа офиса 122 кв.м., в БЦ с дизайнерским ремонтом, улица Глубочицкая 40
Подол, 122 кв.м, 152 500$, Продажа офиса в Бизнес-центре, офис 122 кв.м., улица Глубочицкая 40, 2/5 ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Подільський р-н

Продам 2-х ком.кв. Французский бульвар /ЖК "Гринвуд".
Аркадія, 2 кімнати, 74/17/22 кв.м, 5/16, 215 000$, Продам 2-х ком.кв. Французский бульвар /ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Аренда утепленного ангара под склад или производство
500 кв.м, 90грн/кв.м/місяць, Предлагается в долгосрочную аренду ангар в Киево-Святошинском районе ...

Складські приміщення > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Гостомель