Вся нерухомість > Новини > Торгова нерухомість: у черзі за вітриною
↑ До списку новин

Торгова нерухомість: у черзі за вітриною

22 липня 2010

Рітейлери вважають, що оренда непрофесійної торговельної нерухомості до кінця року подорожчає на 10-15%, тому поспішають скоріше укласти договори про винаймання. Причому рішення про оренду найцікавіших об'єктів, які займали не пережили кризу конкуренти, приймається за лічені тижні, хоча раніше на це йдуть місяці.

Рітейлери випромінюють оптимізм 

Слідом за торговельними центрами зростання попиту на оренду площ відчули й власники непрофесійної торговельної нерухомості, об'єкти яких зазвичай розташовані на перших поверхах житлових будинків. Генеральний директор АН «Альянс-Брок» Андрій Сокур говорить, що за перше півріччя 2010 р. кількість угод збільшилася на 5% в порівнянні з АППГ. «Перший квартал минулого року був практично« мертвим », і нові угоди майже не укладалися. У цьому році таких провальних місяців вже не було», - підкреслює він.

Зростаючий інтерес до непрофесійних торговельних приміщень пояснюється відсутністю місць в хороших ТЦ. Адже у більшості з них уже зараз активно створюються так звані «листи очікування» з охочих орендувати площі.

Директор з маркетингу компанії «Ройал Шуз» (мережа магазинів «Монарх») Діана Філатова говорить, що при створенні нового магазина фахівці в першу чергу звертають увагу на його місце розташування, тобто наявність великих транспортних потоків. У результаті деякі локації приваблюють багатьох рітейлерів і стають своєрідним торговим центром під відкритим небом. «У Києві вже з'явилися так звані« взуттєві вулиці », приміром, на пр. Перемоги - на ділянці від станції метро «Політехнічний інститут» до центрального РАГСу», - підкреслює вона.

Керівництво більшості українських мереж вважає, що пік фінансової кризи позаду і найближчими місяцями продажу покажуть приріст. Однією з причин такого оптимізму можуть стати дані Мінекономіки, згідно з якими в червні нинішнього року продажу в роздрібних мережах вперше з моменту кризи виросли на 1,1% в порівнянні з АППГ.

Крім цього, рітейлери вважають, що найближчим часом вартість оренди буде тільки рости. У результаті, управителі мереж зараз активніше підписують угоди на оренду приміщення для своїх магазинів. Примітно, що ці думки в голови орендарів вже не перший місяць вкладають ріелтори, які не втомлюються вигадувати «логічні пояснення» прийдешнього подорожчання - від підвищення цін на паливно-мастильні матеріали до зростання цін на продукти харчування.

Зараз рітейлери прагнуть захопити найкращі місця, що стали доступними завдяки відходу конкурентів. Причому рішення про оренду грошові компанії, як правило, приймають протягом декількох тижнів, тоді як до рядових приміщень ритейлери можуть придивлятися місяцями.

Найпотрібніші 

А. Сокур говорить, що більшість потенційних орендарів займаються пошуком приміщень площею 50-70 кв.м. За даними ж директора з маркетингу компанії SV Development Володимира Степенко, інтересом, як і раніше користуються об'єкти в 150-200 кв.м. «Більшість клієнтів не готові вкладати власні кошти в ремонт приміщень, тому прагнуть зняти об'єкт з уже готової обробкою», - уточнює він.

До того ж орендарі вимагають наявності майданчика на першому поверсі будівлі, фасад якого повинен виходити на жваву вулицю. А саме приміщення, в якому відкривається магазин, має бути переведено з житлового фонду в нежитловий. В іншому випадку через почастішали перевірок діяльності торгових компаній магазин можуть просто закрити.

Найбільш затребуваними у рітейлерів вулицями залишаються Хрещатик, вул. Богдана Хмельницького та Червоноармійська, проспекти Московський і Перемоги біля станцій метро. Недалеко відстав Поділ, особливо вул. Сагайдачного, який тепер рясніє не тільки ресторанами, але і магазинами. Лавки з недорогими товарами розташовані в густонаселених спальних районах: Троєщина, Харківський, Позняки або «Героїв Дніпра».

Пробивна дрібнота

Нинішній рік ріелтори називають часом невеликих магазинчиків, переважно немережевих, що торгують одягом, взуттям, мобільними телефонами та аксесуарами, зоотоварами, солодощами та ін. Їх активному розвитку побічно посприяла політика великих мереж, які через кризу суттєво скоротили свій асортимент, прибравши з полиць середню за вартістю продукцію.

Зараз орендувати приміщення під магазин на масиві можна за $25-50 за кв. м на місяць. У центральних районах столиці ставки значно вище - у середньому $50-150 за кв.м на місяць. Причому ці розцінки не змінюються з початку нинішнього року.

Незважаючи на це, на ринку, як і раніше, з'являються пропозиції від власників нерухомості за демпінговими цінами, яким необхідно знайти орендаря в короткі терміни. Приміром, на вул. Борщагівській за 80 грн за кв.м пропонуються розташовані на першому поверху приміщення з вітринами площею від 215 до 369 кв.м. За аналогічну ціну можна зняти приміщення на вул. Ярославський в районі станції метро «Контрактова площа», причому мова йде не тільки про 80 кв.м торгового залу на першому поверсі, але і прилеглої парковці. На Чоколівському бульварі пропонується приміщення загальною площею 262 кв.м (торговий зал - 72 кв.м, підвал - 183 кв.м) за 21 тис. грн на місяць (близько 80 грн за кв.м).

Як правило, подібних пропозицій на київському ринку торгової нерухомості не багато - від сили 5-10 на місяць. Найчастіше вони не потрапляють у рекламні оголошення спеціалізованих видань (винятком є випадки, коли господар об'єкта самостійно займається пошуком потенційних клієнтів) і знаходять наймачів у короткий термін - протягом 7-10 днів. Що стосується торгу, то про торішній 25-30% зниження цін мова вже не йде, і зараз більшість власників згодні поступитися не більше 5-10%.

Згідно з оптимістичним прогнозом, восени нинішнього року продавці, відчувши приріст кількості клієнтів і збільшення оборотів, будуть активно відкривати нові торгові точки. В результаті число вакантних площ різко скоротиться, а оренда виросте на 10-15%. Інші вважають, що прогнозувати великий приріст продажів у магазинах, що торгують товарами не першої необхідності, вже цієї осені було б передчасно. Більш того, на думку В. Степенка, власники переоцінених об'єктів нерухомості будуть змушені навіть знизити свої розцінки до середньоринкового рівня.

Тетяна Олександроваugmk.info


Топ-оголошення

Продам ділянку 23 сотки в центральній частині с. Васильевка.
23 соток 20 000$, Продам ділянку 23 сотки в центральній частині с. Васильевка. До м. Дніпро - 20 км. ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Солонянський р-н > Васильевка

Продам 2-хэт. будинок вул. Дмитра Донського/ул.Фонтанская дорога.
Чубаевка, 5 і більш за кімнати, 500 кв.м, 6 соток 430 000$, Продам 2-хэт. будинок вул. Дмитра ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

продам таунхаус золотой дуб-3 55000уе
чубинского, 4 кімнати, 110 кв.м, 2 соток, 55 000$, Продам таунхаус в Крюковщине Золотой дуб -3 Самые ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > крюковщина

2-к метро Политехнический ин-т 5мин. пешком, Лук'янівська 10мин. КПИ
Шулявка, Старокиївська вул., 9, 2 кімнати, 53/31/8 кв.м, 8/9, 65 000$, Старокиевская ул.9, 8/10кр/б, ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Запорізька обл. > Токмацький р-н > Токмак