Вся нерухомість > Новини > В Україні - понад мільйон «черговиків»
↑ До списку новин

В Україні - понад мільйон «черговиків»

1 квітня 2010

24 березня в Міністерстві фінансів обговорювалася державна програма «Доступне житло». Чи допоможе це 1 млн. 200 тисячам сімей, які потребують поліпшення житлових умов? У зв'язку з тим, що економічна криза найболючіше вдарила по будівельній галузі, в минулому році в країні було побудовано лише 6,4 млн кв. м. житла (у 2008-му - 10 млн).

Тому вирішити завдання щодо поліпшення житлових умов громадян буде непросто. «Минулого року ми робили боязкі спроби здійснити програму «Доступне житло». Проте все було зведено до викупу квартир на ринку, - розповів заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко. - Ми викупили шість тисяч квартир (приблизно 330 тисяч квадратних метрів) і роздали їх пільговим категоріям населення».

Ці дорогоцінні подарунки черговикам обійшлися державі в суму близько мільйона гривень. Однак шість тисяч квартир - крапля в морі. За словами заступника міністра, щоб галузь вийшла з кризи, в ринок житла щорічно необхідно вливати 30 млрд. грн. Раніше левову частку цих грошей становили інвестиції громадян, які купують квартири. Сьогодні їхня купівельна спроможність різко впала і, як результат, у минулому році галузь отримала всього лише 16 млрд. грн.

Якщо Мінфін та Мінрегіонбуд прийдуть до угоди, то на допомогу пільговикам будуть виділені бюджетні кошти. Які - остаточно з'ясується після прийняття бюджету. «Але чекати цього ми не будемо, - продовжує заступник міністра. - Ми провели нараду з банківськими установами і головою Нацбанку, на якій обговорили питання іпотечного кредитування. І стало зрозуміло, що в цьому році отримати пільгові кредити буде складно. Можливостей знижувати процентну ставку за кредитами населенню у Нацбанку немає. У результаті кредитна ставка сьогодні становить по іпотеці 22-27%, що робить іпотечні кредити недоступними для звичайних людей».

А 25 березня в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва відбулася нарада, на яку запрошені найбільші забудовники, голови місцевих адміністрацій, головні архітектори. До цих пір програма «Доступне житло» дуже сильно гальмувалася місцевою владою. Тому підготовлено спеціальний указ президента, адресований їм. «Сподіваємося, що президент його підпише, і таким чином місцеву владу змусять виконувати програму силою, - резюмує Дмитро Ісаєнко. - Іншого шляху вирішення питання я не бачу».

Людмила Загладагазета «Новая»


Топ-оголошення

Продажа 67 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 23 СИНЕВИР ЖК Патриотика Без %
Позняки, Гмыри ул., 10, 67/31/14 кв.м, 14/25, 47 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ж/б 23 ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаю нежилое помещение под небольшое производство или склад
Выборгская ул., 55 кв.м, 30 000$, Продам нежилое помещение 54, 5м2 в р-не пр.Мазепы. Пристройка к ...

Складські приміщення > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Чернігівська обл. > Менський р-н > Мена

Продам 3-х ком.кв. ул.Люстдорфская дорога/ЖК "Дмитриевский".
Вузівський, 3 кімнати, 97/40/40 кв.м, 9/24, 130 000$, Продам 3-х ком.кв. ул.Люстдорфская дорога/ЖК ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

4Х КІМН. КВАРТ. З РЕМОНТОМ, БІЛЯ ЛІСУ! ВИШГОРОД 20 ХВ, КИЇВ
Лісова, 6, 4 кімнати, 83/52/9 кв.м, 3/4, 35 000$, Втомився від міської суєти, мрієте про тишу і чисте ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Вишгородський р-н > Нижча Дубечня