Вся нерухомість > Новини > 20% в собівартості сільгосппродукції припадає на орендну плату за землю
↑ До списку новин

20% в собівартості сільгосппродукції припадає на орендну плату за землю

6 травня 2011

П'яту частину у вартості сільгосппродукції займає орендна плата. Будь-яке коливання її ставок викликає адекватну зміну вартості продовольства. Таку оцінку дала Лора Рубченко, голова ТОВ «Гладківщинське хлібоприймальне підприємство» у ході публічних дебатів «Вільний ринок землі - загроза українському селу», організованих фондом «Ефективне управління». «До 20% у собівартості продукції припадає на орендну плату за землю» - сказала вона, - пише «Дело».

Вона зазначила, що її компанія, яка орендує 1400 га землі, платить оренду в розмірі 5,5% (від нормативної оцінки наділу), що відповідає близько 2,4 тис грн / рік з гектара. Однак, як правило, ставки оренди істотно нижчі, і часто навіть не досягають визначеного законодавством мінімуму в 3%, оскільки слабо піддаються моніторингу влади. «У кожній області є обладміністрації, в них - управління сільського господарства, але ніхто не перевіряє, які цифри вказані в договорах оренди, які укладаються з селянами - 1,5%, 2%» - каже Лора Рубченко.

Нагадаємо, що президент і уряд ініціювали скасування мораторію на продаж сільгоспземлі з 1 січня 2012 року. Віктор Янукович заявив, що 2011 рік стане роком земельної реформи. За його словами, владу змушує поспішати "той рівень корупції, який досягнутий у питаннях використання землі".

До сьогоднішнього дня існувало кілька варіантів законопроекту про ринок землі і основні положення документу досі дискутуються. Найбільш неоднозначна умова - продаж землі виключно фізичним особам. «Скажіть, ну в якої фізособи знайдеться кілька десятків мільйонів, щоб викупити наділ, який вона обробляє?» - каже Лора Рубченко. Міністерство аграрної політики і продовольства ініціює введення обмеження продажу фізичним особам сільськогосподарських земель 2 тис. га після зняття мораторію на її продаж. Зазначене положення передбачене в проекті закону "Про ринок землі", який незабаром буде зареєстрований у Верховній Раді.

Колишній прем'єр-міністр, лідер партії "Всеукраїнське об'єднання" Батьківщина "Юлія Тимошенко оцінює вартість земель сільськогосподарського призначення в Україні в 400 млрд. доларів.

Газета «ДЕЛО»


Топ-оголошення

Продам ділянку 15 сотів під будівництво з.Вишні
15 соток 15 000$, Продам ділянку під будівництво з.Вишні, Бориспільський р-н, 15 соток (50/30) в ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Вишеньки

1-комн. кв-ра. Также почасово (днем).
Гайок, 237, 36/18/10 кв.м, 2/5, 700грн/сутки, Уютная квартира с видом на лес. Рядом парк. микрорайон ...

Квартири > Здам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Топ-оголошення

Продам 2-х ком.кв. ул.Базарная / ул.Пушкинская.
Центр, 2 кімнати, 65/35/14 кв.м, 1/3, 26 000$, Продам 2-х ком.кв. ул.Базарная / ул.Пушкинская. 1/3 ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продажа 67 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 23 СИНЕВИР ЖК Патриотика Без %
Позняки, Гмыри ул., 10, 67/31/14 кв.м, 14/25, 47 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ул.Б.Гмыри ж/б 23 ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Продаж ділянки пром.назначения 1, 89 га
189 соток 450 000$, Продаж земельної ділянки 1, 89 га в Києво-святошинському районі (с. Гореничи), 11 ...

Земельні ділянки під комерційну забудову > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Гореничі