Вся нерухомість > Новини > Мінрегіонбуд: за ЖКГ будівництва не видно
↑ До списку новин

Мінрегіонбуд: за ЖКГ будівництва не видно

22 серпня 2011

У будгалузі Україні спостерігається парадоксальна ситуація: обсяги будівництва зростають, а кількість введеного в експлуатацію житла зменшується. Справа в тому, що кілька місяців тому припинилася реєстрація самобудів «заднім числом». Але оскільки через проблеми з ЖКГ профільному міністерству ніколи займатися будівництвом, перевірену схему «нарощування» обсягів запустять з новою силою.

За даними Держстату, в січні-липні 2011 р. в Україні виконано будівельних робіт на суму 26,5 млрд. грн, що на 13,6% більше, ніж за АППГ. При цьому обсяги будівельних робіт в 1-му півріччі 2010 р. виявилися на 17% нижче, ніж в аналогічному періоді 2009 р. Це дозволяє припустити, що сьогодні галузь поступово «приходить до тями».

У той же час у першому півріччі поточного року в експлуатацію було введено на 16% менше житла, ніж за аналогічний період минулого року (2,729 млн. кв. м). Таким чином, при збільшенні темпів будівництва швидкість появи в країні нових об'єктів зменшується.

Про те, як могло таке статися, знають у самому Держстаті. «Це пояснюється тим, що прийняття в експлуатацію житла, згідно з Тимчасовим порядком, завершилося, а новий Порядок почне діяти з II півріччя с. р.», - сказано в повідомленні відомства.

Йдеться про два документи. Перший - це розроблений два роки тому урядом тимчасовий порядок про прийняття в експлуатацію таких споруд, як дачні та садові будиночки, які були побудовані без дозволу. Коли документ перестав діяти, в МінрегіонсбудЖКХ видали власний наказ, який теж дозволяє за спрощеною процедурою приймати в експлуатацію легкі незаконні споруди.

Можна з великою часткою впевненості говорити про те, що метою наказу є не полегшення життя громадянам, які хочуть узаконити свої споруди, а штучне поліпшення показників у будгалузі. Простіше за все ця тенденція простежується за показниками, що стосуються будівництва в містах і в сільській місцевості.

Зазначимо, що обсяги введеного в експлуатацію житла скоротилися (майже вдвічі), передусім, в селах. Пояснюється це просто: саме тут розташована велика частина незаконних споруд і прибудов. Відповідно, як тільки припинила діяти процедура їх спрощеної легалізації, статистичні показники пішли на спад.

У той же час призначеному на посаду в липні новому міністру Анатолію Близнюку необхідні хороші показники по всіх трьох сферах діяльності відомства - регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Хоча часу і сил у Близнюка поки вистачає тільки на житлокомунгосп - Віктор Янукович, призначаючи нового міністра, чітко поставив перед ним завдання провести реформи у цій сфері.

І екс-губернатор Донецької області намагається виконувати завдання: практично всі проведені заходи - від прес-конференцій до виділення коштів - стосуються ЖКГ, а будівництвом і, тим більше, регіональним розвитком, відомство досі займалося за залишковим принципом. І це незважаючи на те, що, за даними Близнюка, в країні налічується більше 18 тис. недобудов (в т.ч. 4 тис. житлових будинків), при цьому будівництво 55% об'єктів припинено або законсервовано.

Чи не вперше міністр згадав про будівельну галузь на недавньому засіданні Кабміну, коли повідомив про розподіл приватних і державних інвестицій у галузі в 2011 р. За його словами, кошти підприємств і організацій складають 62,9% від загальної структури капітальних вкладень у будівництво, гроші держави - 3,7%, місцевих бюджетів - 1,4%. При цьому міністр не уточнив, хто фінансує решту 32%. Але повідомив, що основним джерелом надходження грошей залишається населення, за рахунок якого будується 75% житла. І додав, що потрібно активізувати пошук інших джерел фінансування.

Напевно, міністр мав на увазі приватні інвестиції, але сумнівно, що вони здатні вирішити проблеми в будівельній галузі. Адже у нас прийнято не стільки зазивати інвесторів, скільки відлякувати їх.

Показовим прикладом є стартовий проект реконструкції «хрущовок» в районі столичної вулиці Маршала Гречка. За останні дні чиновники встигли остаточно заплутати мешканців столиці.

Так, головний архітектор міста Сергій Целовальник неодноразово повідомляв і продовжує стверджувати, що інвестор знайдений, тому незабаром має розпочатися процес знесення «хрущовок» і зведення на їх місці багатоповерхових сучасних будинків. Правда, ні імені інвестора, ні дати початку реалізації проекту він не озвучує. У той же час голова КМДА Олександр Попов заявляє, що в Києві в найближчі роки не планується проводити реконструкцію «хрущовок».

Намагаючись відновити будгалузь, міністерство планує, перш за все, розібратися з недобудовами. Зокрема, як повідомив А. Близнюк, розглядається можливість створення спеціальної координаційної ради і державного Будбанку, а також введення місцевого будівельного збору на недобудови. По суті, мова йде про введення каральних заходів проти тих забудовників, які виявляються не в змозі добудувати свої об'єкти. Втім, метод сумнівний - якщо у девелопера не вистачає грошей на безпосередньо будівництво, то на штрафи йому буде знайти їх ще складніше.

Василь Салатов, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Пишоновская/Ковалевского спуск, 13/16, 57 кв.м.
Центр, Пишоновская ул., 2 комнаты, 57/-/- кв.м, 13/16, 50 000$, Продам 2 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам комнату работающему мужчине на длительный срок. Клочко-6*
Майская ул., 2 500грн/месяц, Сдам комнату работающему мужчине на длительный срок. Клочко-6 Частный ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Топ-оголошення

Продам. 2-к.кв. 12/17, ул.Кедрина. "Созидатель"
Кедріна вул., 53, 2 кімнати, 72/-/- кв.м, 12/17, 85 000$, Продам. 2-к.кв. 12/17, ул.Кедрина. ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Продам будинок в с. Надітичі
3 кімнати, 79 кв.м, 15 соток, 20 000$, Продається будинок. Будинок знаходиться: село Надітичі, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Львівська обл. > Миколаївський р-н > Надітичі

Продажа 66.64 кв.м Видовая, ул.Б.Гмыри ж/б 19 Кодацька Фортеця
Позняки, Гмыри ул., 14, 2 комнаты, 67/33/11 кв.м, 20/24, 36 900$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н