Вся нерухомість > Новини > Чи подешевшають квартири в новобудовах Києва до зими 2013?
↑ До списку новин

Чи подешевшають квартири в новобудовах Києва до зими 2013?

13 серпня 2013

Ось уже близько року квартири в новобудовах Києва незмінно дорожчають. На тлі колапсу, що загрожує ринку і очікуваного обвалу цін, який пов'язується з ним, чи варто очікувати зниження цін на квартири в новобудовах?

Як відомо, обіцяний ринку ступор, пов'язаний з введенням нових правил оцінки, відклали, пише Domik.net. Як мінімум, до 1 вересня, коли будуть обмежені розрахунки готівкою. Саме з цим більшість аналітиків, і ми в тому числі, пов'язують майбутнє зниження цін на ринку нерухомості. Нагадаємо, що, за нашими припущеннями, вартість квадратного метра житла в столиці до кінця року може «просісти» на 10-15%.

Втім, цього може і не статися. І аж ніяк не тому, що українці масово почнуть проводити безготівкові операції на ринку нерухомості.

Зниження цін на ринку ми прогнозуємо вже давно. І вони таки плавно знижуються, але, тим не менш, обвалу не відбувається: при дуже низькій активності ціна квадратного метра залишається практично незмінною. Причина такої метаморфози бачиться в дуже високій інертності ринку: продавці не хочуть без крайньої необхідності продавати квартири дешевше. Особливо, якщо мова йде про найбільш ліквідні, на даний момент, квартири у новобудовах Києва

Безумовно, новобудови бувають різні - від комплексів з власним парком і повним набором об'єктів інфраструктури в центрі Києва до побудованих упритул один до одного «свічок» в 25 і більше поверхів в нових житлових масивах на околицях. Контингент потенційних покупців у перших і других, очевидно, зовсім різний.

Яка ж імовірність зниження цін у різних сегментах нового житла до кінця поточного року?

Як ми вже писали, зростання цін на квартири в новобудовах, хоч і склало за рік 7,4%, не об'єктивне, а пов'язане зі структурою пропозиції. У реальності, зростання в різних сегментах або набагато нижче, або його взагалі немає. Зокрема, ціни на квартири в новобудовах на вторинному ринку в більшості центральних районів столиці та на Оболоні за рік практично не змінилися, а квартири в новобудовах в Печерському районі і зовсім подешевшали на 6,4%. Правда, це традиційно пов'язане зі структурою пропозиції найдорожчих квартир в центральній частині району - на Печерську та Нижньому Печерську, де новобудов набагато більше, ціна відносно стабільна.

Помітно «просіла» ціна квадратного метра в нових будинках в окремих окраїнних масивах Правого берега, зокрема, на Борщагівці - там зниження ціни склало 15,5%! Причому, відносно стабільна ціна квадратного метра тут тільки на однокімнатні квартири, а дешевшають дво- і трикімнатні.

Що стосується Лівого берега, то там помітно впали в ціні квартири в новобудовах на Лівобережному і Микільській Слобідці - масивах, що вважаються «елітними» на Лівому березі. У всякому разі, нову забудову цих масивів складають будинки переважно бізнес-класу. На Лівобережному вартість квадратного метра в новому будинку впала на 11,5%, до $ 1996, на Микільській Слобідці - на 7,3%, до $ 2289.

У цих масивах, навпаки, помітно подешевшали однокімнатні квартири, у той час як ціна на квартири великих площ залишається незмінною.

А на Позняках - масиві, хоч і зручному відносно транспорту та інфраструктури, але забудованому часом занадто щільно висотками класу «економ» і нижче - квартири в новобудовах в ціні, навпаки, зростають: на 6,3% за рік, до $ 1627 за квадратний метр. Причому, як не дивно, тут дорожчають всі типи квартир: однокімнатні на 5,4%, до $1650/кв. м., двокімнатні - на 8,7%, до $1587, трикімнатні - на 8,4%, до $1605 за квадратний метр. Але якщо зростання в сегменті однокімнатних відносно стабільне, то в інших ціни відчутно коливаються, і на даний момент намітився спад.

Даний зріз дозволяє припустити, що зниження цін на квартири в новобудовах бізнес- і преміум-класу до кінця 2013 року чекати навряд чи варто, а от у сегментах економ- та соціального житла в новобудовах зниження цін до кінця року цілком імовірне. Правда, відбуватися це зниження буде, швидше за все, нерівномірно, посилюючи розшарування ринку. Більш масштабне зниження цін при збереженні існуючої фінансово-економічної ситуації в країні, можливе хіба що до середини наступного року.

Що ж до цін на квартири в новобудовах від забудовника, то тут їх зниження куди менш імовірне. Пов'язано це з тим, що розрахунки на первинному ринку вже давно здійснюються у гривнях, часто безготівкою і настільки ж часто - в розстрочку. Тому прийдешні нововведення на первинному ринку не позначаться, але істотне зниження цін на «вторинці», якщо таке станеться, безумовно, сприятиме здешевленню квадратних метрів і на первинному ринку. Правда, навряд чи в найближчий рік-півтора.

Наталія Рева, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Среднефонтанская: продам 3 к квартиру в теплом кирпичном спецпроекте!
Среднефонтанская ул., 30А, 3 комнаты, 70/45/8 кв.м, 5/5, 57 000$, Среднефонтанская / Братьев ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам 1 ком.квартиру на Академика Вильямса
Таирова, Вильямса ул., 1 комната, 55/23/15 кв.м, 7/15, 6 500грн/месяц, 7/15.Академика ...

Квартири > Здам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

Продам участок под строительство, Бузовая
15 соток, 1 000$/сотка, Продам участок под строительство, Бузовая. Есть два участка, по 15 соток ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Бузова

Оренда/Фасад приміщення 236 кв.м. в прохідному місці Соломянська пл. Без %
Соломенка, Липковского ул. , 45, 236 кв.м, 300грн/кв.м/месяц, Оренда фасадного приміщення 263 кв.м. в ...

Торговельні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Продам. Дачу 60 м.кв. 6 сот. Байкальская, ДО "Стеновик".
Байкальська вул., 2, 3 кімнати, 60 кв.м, 6 соток, 30 000$, Продам. Дачу 60 м.кв. 6 сот. Байкальская, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н