Вся нерухомість > Новини > Хрущовки підростуть: домівкам додадуть поверхи, а "малосімейкам" - кімнати
↑ До списку новин

Хрущовки підростуть: домівкам додадуть поверхи, а "малосімейкам" - кімнати

10 січня 2012

У Криму до 2013 року планують запустити пілотний проект з реконструкції будинків перших масових серій - так званих хрущовок. Будинки розширять за рахунок прибудови лоджій і додадуть по кілька поверхів зверху. Як розраховують у Рескомбуді, «реанімація» першого такого будинку в столиці для бюджету АРК обійдеться у 8 млн. грн.

«Проектні інститути будуть оцінювати кожний конкретний житловий будинок: чи буде вигідніше його реконструювати або побудувати новий, - пояснює «Сегодня» начальник управління економічного аналізу Рескомбуду автономії Максим Скорін. - Десь можна буде застосувати методи реконструкції без відселення людей. Але, звичайно, більш якісно вона проводиться з відселенням, тому ми закладаємо гроші до бюджету на цей випадок».

Плани реконструювати хрущовки виникають у кримської влади не вперше, проте поки вдалося перебудувати лише один будинок в Алушті - його здали в 2007 році. Головний інженер Алуштинського «КримНДІпроект» Едуард Рекшинський розповідає: «Обставили будинок з усіх боків лоджіями, за рахунок чого квартири отримали додаткову площу в 15-18 кв.м, додали два поверхи. Будували за методом «фламінго»: поставили стіни-ноги, які впираються у вище розташовані поверхи, не навантажуючи саму будівлю. Це був перший випадок, коли реконструювали і збільшили несейсмостійкий дім».

За словами Едуарда Рекшинського, в Криму близько 240 тис. людей живуть в будинках, не захищених від землетрусу, а надбудова поверхів і лоджій за цим методом як би врівноважує будівлі, закриває їх в «бочку» і робить більш стійким до підземних поштовхів. Після першого проекту в Алушті планувалося перебудувати ще й гуртожиток по вулиці Туристів, проте на цьому етапі в інвесторів закінчилися кошти.

Мер кримської столиці Віктор Агєєв підтримує ідею реконструкції будинків, побудованих в 60-х роках. «Звичайно, можна було б звести нове житло, але для цього необхідна ціла програма фінансування з держбюджету, - нарікає мер. - А так на сьогоднішній день є багато пропозицій добудовувати мансардні поверхи, утеплювати їх і реконструювати. Інвестори будували плани щодо центру міста - спальні райони їх не особливо цікавлять. Але всі ці пропозиції поки знаходяться на розгляді. Проблема полягає в тому, що в інвесторів немає можливості це робити фінансово ».

Керуючий недержавної програмою реконструкції житлового фонду Геннадій Бондаренко впевнений, що будинки першої масової серії можна і потрібно перебудовувати: «Термін життя хрущовки - 50-75 років. Щоб її врятувати, треба захистити будівлю від впливу факторів агресивного навколишнього середовища: зробити зовнішні стіни внутрішніми, помістити всередину будівлю нової, збільшити висотність. Таким чином можна продовжити життя будови до 800 років - стільки може вистояти цегла. До того ж маломірна квартира перестане бути такою. Наприклад, до кухні в 4-5 кв.м шляхом прибудови додасться їдальня в 12 кв.м. Протягом трьох місяців п'ятиповерхівку можна було б перетворити на 12-поверховий будинок», - пояснює Геннадій Бондаренко.

Щоб довести доцільність реконструкції, він представляє калькуляцію: «За $ 3 млн. у хрущовці, де максимум 3 тис. кв.м житлової площі, ми створимо ще 15 тис. кв.м. В іншому випадку $3 млн. піде на те, щоб хрущовку знести і викопати все, що заклали у фундамент».

Тетяна Берегова, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде 0635763873. Купить Соль Альфа пвп, Мед, Соль в Павлограде
3 кімнати, 700$, Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде 0635763873. Купить Соль ...

Квартири > Продам > Дніпропетровська обл. > Павлоградський р-н > Павлоград

Продам відмінний бізнес - піцерія.
Інженерна вул., 80 кв.м 49 000$, Продам відмінний бізнес - піцерія. Приміщення (МАФ - 80 кв.м.) ...

Сфера харчування > Продам > Дніпро > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Унікальна пропозиція! Аппартаменты на березі моря!
Чорноморка, 2 кімнати 102/30/33 кв.м 1/2, 95 000$, Продам аппартаменты в елітному рекреаційному ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам. 3-к.кв. 4/9, же/м Лівобережний-2, пер.Крушельницкой
Мокиевской вул., 3 кімнати 73/-/- кв.м 4/9, 50 000$, Продам. 3-к.кв. 4/9, же/м Лівобережний-2, ...

Квартири > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Продажа помещения на Голосеевке
Голосіїв, 64 кв.м, 60 000$, Продажа Голосеевский проспект № 92/1 Голосеевский р-на помещения под ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Голосіївський р-н