Вся нерухомість > Новини > Причини, за якими можуть знести вашу дачу
↑ До списку новин

Причини, за якими можуть знести вашу дачу

18 грудня 2013

Ми з'ясували, чи варто українцям переживати за збереження дачних ділянок. Виявилося, у дачників є троє головних ворогів, з якими завжди треба бути напоготові. Інакше можна втратити улюблене місце сімейного відпочинку - заміський будинок.

На міських інтернет-форумах все частіше можна помітити прохання про допомогу – в українців забирають дачі. Domik.net з'ясував, з чийого боку можна чекати підступу зануреному в сезонні роботи з підготовки до зими дачнику.

Начальство кооперативів та сусіди

Іноді члени дачного кооперативу, яких добровільно наділили повноваженнями інші дачники, користуються даною їм владою в своїх інтересах. Так, житель Дніпропетровська Сергій скаржиться на директора дачного кооперативу від МК «Злагода», яка хоче відібрати у хлопця дачу, аргументуючи це тим, що він порушує статут дачного співтовариства. Причому, порушує вельми своєрідним чином - не стриже газон.

Раніше дача належала бабусі, потім мамі дніпропетровця. На бабусині кошти тут був зведений триповерховий будинок. Заковика в тому, що земля не приватизована. Вивчивши статут кооперативу, необхідно відзначити, що формально правда на боці керівництва. У документі дійсно прописана вимога про підтримку ділянок в належному вигляді і цільове використання землі.

Більш того, бувалі дачники, які беруть участь в обговоренні даної теми, зізнаються, що за взаємною згодою сусідів і з дозволу дирекції свого кооперативу не раз ділили між собою чужу ділянку, що знаходиться в запустінні.

Юристи у свою чергу підтверджують, що рішенням кооперативу дачна ділянка може бути відібрана у господаря, особливо у випадку регулярної несплати кооперативних внесків. Більше того, щоб відібрати ділянку, навіть не потрібно звертатися до суду - все вирішується на зборах.

Зміцнити своє становище на присадибній ділянці можна тільки витративши час і сили на приватизацію землі. Однак і це не дає 100 % страховки від намірів дирекції або інших членів кооперативу на вашу власність.

Як уберегтися? Уважно читати статут і намагатися не конфліктувати з сусідами. Якщо дачна ділянка придбається в кооперативі зі статутом, де частина пунктів здається нелогічною або викликає підозри, можна спробувати ініціювати зміну статуту, заручившись підтримкою інших членів кооперативу.

Приватні фірми

Стати жертвою подібного шахрайства ризикують ті дачники, чиї ділянки знаходяться в районах, привабливих з інвестиційної точки зору. У цю категорію потрапляють ділянки у приміських зонах мегаполісів, а також у курортних та санаторних зонах. В даному випадку в числі постраждалих виявляються всі учасники кооперативу.

Сценаріїв такого захоплення чимало. Наведемо одну зі схем. У кооперативі поступово з'являється ініціативна група незадоволених, яка критикує нинішнє керівництво і виступає за його зміну. Туди «набираються» дачники, які раніше не приймали активної участі в житті дачного селища. Нерідко головною є людина, яка на ділі не має прямого відношення до жодної з дачних ділянок.

Потім, провівши імпровізовані збори, ініціативна група захоплює владу в кооперативі. Міняють голову і статут організації. Створюється нова фірма, на яку переписуються системи комунікацій. Потім ця фірма, грубо кажучи, продає їх третій фірмі.

Контролювати об'єкти громадського користування і зростання комунальних платежів стає проблемою для дачників. Нова фірма встановлює свої порядки і ціни. Часом, непомірні, поступово виживаючи людей з потрібної ділянки.

Атаку рейдерів простіше відбити, якщо розпізнати захоплення з самого початку. Для цього необхідно, щонайменше, регулярно відвідувати збори кооперативу.

Держава

Якщо на місці вашої ділянки вирішили прокласти трасу, побудувати автовокзал, аеропорт або ще якийсь важливий об'єкт, то місцева влада, наприклад, міська рада, може винести рішення про знесення приватних будівель, які знаходяться на даній території. Природно, в таких випадках передбачені певні компенсаційні виплати.

Ось що говориться з цього приводу в ст. 12 Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду»:

«Власникам садибних житлових будинків, які вилучаються разом із земельною ділянкою для суспільної потреби, надається за їх згодою рівноцінна земельна ділянка з побудованим на ній житлом або грошова компенсація відповідно до цього Закону. Розмір грошової компенсації за житлове (нежитлове) приміщення визначається на основі експертної оцінки житлового (нежитлового) проміщення, проведеної відповідно до закону.

Спори щодо вилучення житлового (нежитлового)) приміщення, розміру викупної вартості або інших умов компенсації, визначеної згідно з цією статтею, вирішуються в судовому порядку».

Тобто суму державної компенсації, яка не влаштовує власника дачі, останній може оскаржити в судовому порядку.

В цілому ж, незважаючи на те, що ризик позбутися дачі є завжди, і близькість ділянки до одного з мегаполісів лише збільшує його, захистити свою власність можна. Головне – не втрачати пильність і своєчасно помітити нового претендента на заміські квадратні метри.

Світлана Стрельцова, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Продам 2-комнатную квартиру с мебелью и теникой
Котовского, 2 комнаты, 50/30/8 кв.м, 6/9, 35 000$, Код 924603 Светлая уютная квартира "чешский" ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Продам 2-хэт. будинок ул.Академика Вільямса/ул.Дача Ковалевського.
Таирова, 4 кімнати, 220 кв.м, 4 соток 330 000$, Продам 2-хэт. будинок ул.Академика Вільямса/ул.Дача ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Топ-оголошення

БЕЗ % продам, здам приміщення 63м2, ЖК Новомостицько-Замковецький, вул Данченка, Пріорка, Куренівка, Замковище
Куренівка, Замковецька вул., 63 кв.м, 125 000$, БЕЗ % продам приміщення 63м2, ЖК ...

Торговельні приміщення > Продам > Київ > Подільський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Ананьївський р-н > Ананьїв

Аренда офисного здания общей площадью 1084 кв.м. ул. О.Шмидта, 6.
Лукьяновка, Шмидта ул., 6, 1084 кв.м, 15$/кв.м/месяц, Аренда офисного здания общей площадью 1084 ...

Окремі будівлі > Здам > Київ > Шевченківський р-н