Вся нерухомість > Новини > Через високі ціни «білі комірці» біжать з офісів
↑ До списку новин

Через високі ціни «білі комірці» біжать з офісів

6 червня 2014

Намагаючись заощадити на оренді офісів, київські компанії перебираються в «вільні простори» з обладнаними робочими зонами (приміщення можна знімати подобово). Їх оператори розповіли «Вестям» про збільшення заповнюваності таких зон на 20-35% за останні чотири місяці. Місць вистачає не всім.

Переходять на пуфики в кафе

Окремі фахівці й цілі спрацьовані команди почали залишати офіси ще минулої осені, вони перебиралися працювати в кафе. Такий формат називали «коворкінг»: люди використовують загальний простір для своєї діяльності, не будучи при цьому пов'язані між собою.

В останні ж місяці це явище стає все більш масовим, особливо в Києві. «З березня число клієнтів - бізнес-команд та окремих фрілансерів у нас виросло на 20%», - повідомив менеджер вільного простору «Коворкінг» в «Часопис». Помітний приплив відвідувачів відзначають в закладі Freud House: число клієнтів збільшилося на 35% порівняно з весною 2013 р.

У «Циферблаті» також зазначають істотне зростання відвідуваності. «Часто буває, що просто немає вільних місць - доводиться відмовляти клієнтам, хоча загальний зал розрахований на 80 робочих місць, - каже менеджер сегменту «Коворкінг» Ірина. - Кілька окремих кабінетів взагалі закріплені за постійними командами».

В основному в зонах «коворкінг» працюють фахівці сфери IT: програмісти, дизайнери, сео-оптимізатори, а також маркетологи, кажуть в «Циферблаті». Але з загостренням кризи працювати поза офісом доводиться різним фахівцям. «Наприклад, у нас орендував місце оператор call-центру», - розповідають у Freud House.

Погодинна оплата вигідніше

Зростання інтересу до коворкінг пояснюється головним чином двома причинами: збільшенням числа «вільних рук» і орендою офісів, яка подорожчала. Зокрема, число фрілансерів з початку року збільшилося через масові скорочення на підприємствах і дефіцит робочих місць. Звільнені фахівці нерідко кооперуються і створюють нові команди. «Вони не знають, наскільки довго зможуть протриматися на плаву, тому не бачать сенсу знімати окремий офіс», - пояснила «Вестям» Ірина, помічник вільного простору «Циферблат».

Подорожчання ж оренди офісів найчастіше відбувається через те, що орендні ставки прив'язані до долара, курс якого з минулого року виріс наполовину. Команди відмовляються від постійного приміщення, щоб заощадити. Але таким групам необхідний обладнаний простір з комфортними робочими місцями, меблями, інтернетом, секретарем. «У нас дві такі команди з'явилися навесні, працюють на постійній основі. З'їхали з офісів через дорогу оренду», - сказав нам Іван, господар будинку Freud House.

У «Циферблаті» на сьогодні працюють дві постійні команди: перша складається з двох чоловік, а друга вже «виросла» з трьох до семи членів колективу. Користуючись зростаючою популярністю роботи у «вільних просторах», окремі відвідувачі намагаються будувати на них бізнес. «Мені надходили бізнес-пропозиції про створення якихось спільних проектів на базі коворкінг-простору. Наприклад, пов'язані з їжею - продажем бургерів, сосисок відвідувачам», - поділився з «Вестями» директор вільного простору Pause Кирило.

Шуміти забороняється

Ціни на оренду місця в коворкінговому просторі також не стоять на місці. «З травня ми підняли розцінки приблизно на 10%: якщо раніше день оренди коштував 80 грн, то тепер - 88 грн», - повідомили у Freud House.

При цьому не всі кафе пускають галасливих клієнтів. «У нас є певні негласні правила. Люди повинні не заважати оточуючим: не шуміти, голосно не розмовляти, не сміятися, не спілкуватися часто по телефону, не відволікати сусідів», - кажуть в одному з вільних просторів. Тим, хто не дотримується правил, просто відмовляють у наступному відвідуванні під ввічливим приводом - для них не знаходиться місця.

Офісна міграція

Водночас ті, хто як і раніше віддає перевагу роботі в офісі, шукають якомога дешевші приміщення. За словами ріелторів, відбувається постійна міграція орендарів офісів по районам міст і всередині самих бізнес-центрів. Центральні райони змінюють на спальні, що економить 20-25% коштів, а в будівлях вибирають найменш престижні поверхи. Офіси переїжджають з першого на третій-четвертий - це здешевлює оренду на 10-15%.

Світлана Стрельцова, «Вести»


Топ-оголошення

Продам отличный 2-х эт. дом ул.Таирова.
Таїрова, 5 і більше кімнат, 258 кв.м, 5 соток, 300 000$, Продам отличный 2-х эт. дом ул.Таирова. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Продажа 77.87 кв.м ул.Полесская ж/б 5 ЖК Вудстория дом заселен!
Новая Дарница, Полесская ул., 6, 2 комнаты, 78/30/18 кв.м, 19/24, 74 000$, м.Красный Хутор, ЖК ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Без комиссии. Аренда офиса 1069 кв.м., в БЦ, Верхний Вал. Идеально для it-компании.
Поділ, 1069 кв.м, 400грн/кв.м/місяць, Без комиссии от собственника. Аренда офиса 1069 кв.м., в ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Здам 1-кімнатну Дніпровський р-н. б-р.Перова 44. у доброму житловому стані. Холодильник, пральна машина, бойлер, диван
Воскресенка, Перова бульв., 44, 1 кімната, 8 000грн/місяць, Здам 1-кімнатну Дніпровський р-н. ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

метро Левобережная.Комната для девушки ул.Вифлеемская 12
Соцгород, 12 кв.м, 2/5, 2 500грн/месяц, Комната для девушки ул.Вифлеемская 12(ул.Шлихтера), пешком 15 ...

Кімнати > Здам > Київ > Дніпровський р-н