Вся нерухомість > Новини > Ринок оренди київського житла: вересень 2010
↑ До списку новин

Ринок оренди київського житла: вересень 2010

6 жовтня 2010

Очікування столичних орендодавців на приїжджих восени до столиці студентів виправдалися лише частково - вже в другій половині вересня кількість заявок від них пішло на спад. Тому і ставки зросли лише на 1,5%. А після спаду «студентського ажіотажу» найбільшим попитом стали користуватися непопулярні серед молоді Дарницький та Печерський райони.

Основні тенденції

У вересні активність на ринку оренди збереглася на рівні серпня. У першій половині місяця в сегменті економ-класу фахівці компанії продовжували працювати переважно зі «студентськими» заявками, але вже з другої половини кількість таких заявок пішло на спад. Ближче до кінця місяця на ринок оренди почали повертатися інші групи орендарів в економ-сегменті, у яких була можливість чекати.

«У другій декаді підвищився інтерес орендарів до бізнес-класу. Але рішення тут приймаються не з такою високою швидкістю, як у класі економ - якісних пропозицій на ринку достатньо, тому клієнти не поспішають, підбираючи найбільш підходящий для них варіант. У вересні в бізнес-класі переважали заявки на центр міста і Поділ», - коментує Ольга Перковська, керівник підрозділу оренди компанії Real Druzi.

Середня орендна ставка пропозиції у вересні склала $870, в той час як середня орендна ставка інтересу клієнтів компанії (ставка попиту) була нижчою на 8% і склала $800.

Характеристика пропозиції

Структура пропозиції у вересні не змінилася, найбільшу частку склали двокімнатні квартири (38%). Частка однокімнатних квартир склала 31%, 3-кімнатних - 25%, багатокімнатних - 6%. При цьому пропозиція квартир економ-класу у вересні збільшилася на 5,15%, повернувшись до рівня липня.

Найбільша кількість пропозицій об'єктів економ-класу зосереджено в Деснянському (20%), Дніпровському (19%) та Оболонському (14%) районах. Пропозиції бізнес-класу сконцентровані в Печерському, Шевченківському, Голосіївському, Оболонському та Дарницькому районах. У Печерському та Шевченківському районах знаходиться переважна кількість пропозицій квартир преміум-класу - 30% і 29% відповідно.

Характеристика попиту

У вересні в зв'язку з тим що «студентський ажіотаж» пішов на спад, у заявках переважали центральні райони і популярні «не студентські» масиви на правому та лівому березі. Зокрема, за кількістю заявок лідирували Дарницький (14%) і Печерський (13%) райони. У порівнянні з серпнем, виріс також відсоток заявок на Голосіївський і Подільський райони.

Найбільшим інтересом у вересні, як і минулого місяця, мали однокімнатні квартири - 49% звернень (у серпні - 52%). Також гарним попитом користувалися двокімнатні квартири - 32% звернень (у серпні - 33%). Попит на 3-кімнатні квартири склав 15%, на 4-кімнатні і більше - 4%. При цьому найбільш затребуваними площами квартир у серпні, як і в липні, були 30-40 кв. м (25% заявок) і 40-60 кв. м (28% заявок).

Як і минулого місяця, найбільш популярним ціновим діапазоном став $400-599. У вересні такими квартирами цікавилося 33% клієнтів компанії (у серпні - 32%). Друге місце зайняв діапазон $200-399 - на нього припало 22% звернень (у серпні - 27%). Стабільний інтерес зберігається до квартир у ціновому діапазоні $600-799 - 15% заявок у вересні (у серпні - 16%). Збільшився відсоток заявок на квартири з орендною ставкою від $800 з 25% у серпні до 29% у вересні.

Цінова динаміка

У вересні середня орендна ставка пропозиції склала $870, що вище аналогічного показника серпня на 1,49%.

При цьому середня орендна ставка квартир економ класу зросла на 0,79% і склала $445. Для квартир бізнес-класу цей показник у серпні склав $ 850 (на 0,36% нижче, ніж минулого місяця) для квартир преміум-класу - $1970 (на 1,43% вище, ніж минулого місяця).

Прогноз на жовтень

Рівень активності на ринку оренди в жовтні збережеться на тому ж рівні. Швидше за все, у бізнес-сегменті активність буде зростати.

Можливе розширення пропозиції по всіх сегментах. Найбільш затребуваними будуть залишатися одно-і двокімнатні квартири економ-класу, а також дво-і трикімнатні квартири бізнес-класу.

Істотної зміни орендних ставок фахівці компанії не очікують.

UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продаж!!! Без комісії!! Наумова 31А!!! Метро Академмістечко!!!!
Новобіличі, 3 кімнати, 69/51/8 кв.м, 12/12, 70 000$, Без комісії. Продається простора, затишна ...

Квартири > Продам > Київ > Святошинський р-н

Пропоную в оренду приміщення Перемога 5.
Перемога-5, 41 кв.м, 17 000 грн./місяць, Здається в довгострокову оренду нова студія краси в ...

Сфера обслуговування > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продажа 33.21 кв.м пер.Балтийский 3 ЖК НАВИГАТОР м.Петровка
Куреневка, Балтийский пер., 3, 1 комната, 33/13/8 кв.м, 21/25, 45 000$, ЖК Навигатор -1, ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

Продам дом в Первой Фонтанке возле "Ривьеры"
70 кв.м, 10 соток, 43 000$, Предлагается к продаже Дом в Первой Фонтанке в непосредственной близости ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Лиманський р-н > Фонтанка-1

Сдам 1 комн, 3/5 эт, ул, Филатова/Космонавтов.
Черемушки, 1 комната, 33/18/6 кв.м, 3/5, 6 000грн/месяц, Ул, Филатова/кафе"Солнечное"(между Гайдара и ...

Квартири > Здам > Одеса > Малинівський р-н