Вся нерухомість > Новини > Кияни відмовляються здавати житло переселенцям з Донбасу
↑ До списку новин

Кияни відмовляються здавати житло переселенцям з Донбасу

6 серпня 2014

Столична житлова нерухомість сьогодні користується небувалим попитом, незважаючи на кризу і нестабільність на Україні. Секрет практично ажіотажного попиту в потоці біженців із зони антитерористичної операції. «Люди тікають від війни. Більш заможні переїжджають до Києва, основна ж маса «окупує» прилеглі регіони - Дніпропетровську, Запорізьку, Херсонську області, спокійні міста Донбасу практично забиті переселенцями з зони АТО», - розповідає провідний аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

За даними Костецького, ринок нерухомості Маріуполя і Запоріжжя переживає небувалий підйом. «Величезна кількість людей, що переїхали разом з офісами великих компаній в спокійні регіони та міста, призвели до перевищення попиту над пропозицією якісних орендних квартир», - констатує фахівець з нерухомості Іван Кудояр. Він зазначає, що якщо одиничка в Запоріжжі два тижні тому коштувала 2,5-4 тис. грн на місяць, то зараз ціни доходять до 5-7 тис. грн, і ще потрібно пошукати. У Маріуполі схожа ситуація. Але вільних квартир вже практично немає, знайти пристойне житло за доступною ціною дуже складно, додає запорізький ріелтор Іван Головко. Ще одне місце локації переселенців з Донбасу - житло в курортних селищах Приазов'я, де житло орендують на весь сезон.

«Це, звичайно ж, не всім по кишені, але кажуть, що Мелекіно і Белосарайка заповнені пристойно. Часткова компенсація за зірваний сезон», - кажуть місцеві ріелтори.

Орендний бум у столиці

Попит на оренду квартир в Києві масово почав рости з початку червня, коли українцям стало ясно, що військові дії на Донбасі навряд чи вдасться перервати. Згідно з підрахунками, в червні-липні попит на оренду квартир в економ-сегменті зріс майже вдвічі порівняно з травнем. Дорогим житлом цікавляться на 20% більше орендарів, а інтерес до оренди та купівлі елітних квартир показав зростання на третину. Керуючий партнер ARPA Real Estate Михайло Артюхов відзначає, що в червні щодня доводилося демонструвати по 10-12 квартир, в липні запал орендарів дещо зменшився, але попит все одно вище, ніж у попередні місяці. «У травні люди відкладали рішення про оренду або купівлю до виборів», - пояснює він.

За словами Костецького, із зростанням попиту значно скоротилася пропозиція квартир, що виставляються. За даними Ліги експертів України, якщо в травні виставлялося трохи більше 40 тис. об'єктів для оренди, то червень-липень показали 23-25 ​​тис. пропозицій. Але, незважаючи на попит, господарі нерухомості не квапляться довіряти першому ліпшому клієнтові. Це стало причиною того, що вартість оренди дво- і трикімнатних квартир знизилася на 700-1000 грн, «одинички» подешевшали в середньому на 500 грн.

«Раніше квартиру за 2,3-2,7 тис. грн в місяць неможливо було знайти. Зараз же можна зняти кволеньке житло і за 1,5-2 тис. грн на місяць. Та й хороше житло в межах 2,7-3,0 тис. грн - не дивина», - ділиться ріелтор Олена Перевозник. За даними ріелторів, кожну третю операцію оренди в столиці укладають жителі Донецької, Луганської областей чи Криму. При цьому приїжджі з Донбасу частіше шукають житло на лівому березі: Дарниця, Позняки, Осокорки, Харківський масив або в передмісті.

Бояться крадіжки і свавілля

Віце-президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Анатолій Топал відзначає, що далеко не кожний власник квартири столиці або її передмістя зараз готовий пустити в свій будинок переселенців з Донбасу. «Розумієте, бояться люди довіряти біженцям. У багатьох же формально нічого немає. Ще один фактор: хоч і немає у них офіційного статусу біженців, все ж народ боїться, що виселити гостей після закінчення терміну оренди буде неможливо - тим нікуди буде повертатися», - розповідає він.

Костецький зазначає, що, незважаючи на те, що на одного орендаря на ринку припадає близько 20-25 об'єктів, перспективи співпраці з біженцями не приваблюють власників нерухомості. Приїжджі з Сходу навесні сподівалися, що до кінця літа ситуація стабілізується, і вони повернуться додому. Однак зараз майже ясно, що у вересні АТО навряд чи закінчиться. І якщо раніше господарі житла могли запропонувати орендарям знижку, то зараз господарі неохоче йдуть на такі тимчасові умови і зовсім готові чекати тривалих договорів.

«Не хочуть здавати житло на місяць-два. Є клієнти, які вичікують студентської пори, щоб здати квартиру на весь навчальний рік. Адже вже недовго залишилося», - розповідає Перевозник. Костецький зазначає, що здавати житло переселенцям із зони АТО не квапляться ще й тому, що побоюються квартирних крадіжок і афер. «Ці люди бачили, що таке війна, вони можуть бути агресивними і потенційно небезпечними», - ділиться міркуваннями своїх клієнтів Перевозник.

На українських форумах маса обговорень того, чи варто віддавати житло в оренду жителям «гарячих» областей. І такі дискусії небезпідставні. Ріелтори відзначають, що неодноразово стикалися з тим, що, пустивши з доброї волі біженців з Донбасу пожити безкоштовно, виникали труднощі з їх виселенням або стягненням плати за проживання.

Але нерідко на ринку з'являються і псевдоріелтори, які йдуть на всі умови приїжджих, які опинилися в безвихідній ситуації. Вони підписують договір оренди, беруть плату за перший місяць проживання, а як тільки сім'я планує заселитися в квартиру, виявляється, що там вже хтось живе, або що «ріелтор», який підписав з ними договір оренди, не має до цього житла ніякого відношення . Тому ріелтори закликають бути якомога більш пильними і як можна менш довірливими як наймачів житла, так і його власників.

Марина Мурга для 112.ua


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепре-г, Днепропетровск
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Запорізька обл. > Василівка

продам або здам в оренду 4 комн кварт на 18 поверсі 174 м2, Тургеневская 44, ремонт в Скандінавському стилі, центр, Київ
Львівська пл., Тургеневская вул. 44, 4 кімнати 174/98/17 кв.м 18/19, 550 000$, Київ Шевченківський ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

комната БЕЗ ХОЗЯЕВ для 1- 2 чел-.ул САБУРОВА рядом Бальзака троещина ТРЦРайон
Троещина, 2 000грн/месяц, Комната с балконом БЕЗ/хозяев для 1-2 чел. =ЦЕНА договорная ул.Сабурова ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Продам большую квартиру, ул. Ольгиевская/Княжеская, 4/4, 117 кв.м.
Центр, Ольгиевская ул., 5 и более комнат, 117/-/12 кв.м, 4/4, 72 000$, Продам большую 6 комнатную ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Предлагаем Готовый Дом 111 квадратов 3 комнаты на 3 -х сотках земли! Полностью Готов, под ключ, с документами Предложение о
Садова, 45, 3 кімнати, 111 кв.м, 3 соток, 50 000$, Предлагаем Готовый Дом 111 квадратов 3 комнаты на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > крюківщина