Вся нерухомість > Новини > Складська нерухомість: «слабка ланка»
↑ До списку новин

Складська нерухомість: «слабка ланка»

13 жовтня 2011

Відповідно до недавнього огляду ринку нерухомості України, проведеним «Ернст енд Янг», найбільш вразливим для наслідків світової фінансової кризи з'явився сегмент складської нерухомості, де з початку 2009 р. практично не було зафіксовано позитивних змін.

У першій половині 2011 р. спостерігалося деяке збільшення кількості угод з оренди в сегменті складської нерухомості. У порівнянні з початком минулого року активність орендарів виросла, проте показник незайнятих площ ще досить високий, що поки не викликає зростання орендних ставок.

Найбільша кількість професійних складських комплексів у Київській області розташована на Житомирській трасі, а саме близько 30% об'єктів. 25% об'єктів складської нерухомості розташовані на трасі М-01, Е-95 (Москва). У харківському напрямку знаходиться близько 20% складських комплексів.

В цілому, загальна пропозиція професійної складської нерухомості на початок другого півріччя 2011 в Києві складає близько 1 000 тис. кв. м. У структурі представлених на ринку об'єктів складської нерухомості переважають склади класу С і D, які займають близько 55% ринку.

Серед об'єктів складської нерухомості найбільшим попитом користуються склади, розташовані на правому березі Дніпра (близько 60% угод). Основними генераторами попиту складських послуг є компанії оптової та роздрібної торгівлі. Найбільшим попитом користуються складські приміщення площею до 5 тис. кв. м, менш популярні серед орендарів приміщення площею від 10 тис. кв. м.

Внаслідок світової фінансової кризи, починаючи з жовтня 2008 р., орендні ставки на складські приміщення характеризувалися значним спадом, який зупинився в кінці 2009 р. З того моменту значних змін на ринку складської нерухомості практично не відбулося. Станом на кінець першого півріччя 2011 р. ставки оренди на професійні складські приміщення Києва коливаються в межах $ 5-10 за кв. м на місяць із урахуванням ПДВ.

Враховуючи позитивні тенденції у виробництві та більш активний розвиток роздрібної торгівлі, а також той факт, що темпи введення нових складських площ були дуже невисокі, рівень вакантності якісних складських приміщень у першому півріччі 2011 р. знизився і склав, в середньому, 15-18% ( в 2010 р. даний показник становив 23-25%). Однак і такий рівень вакантності є досить високим і свідчить про велику недозаповнюваність площ. Враховуючи дані тенденції, серед всіх сегментів комерційної нерухомості розвиток проектів складської нерухомості є найменш популярним, відновлення активності з боку девелоперів на даний момент не спостерігається.

До перспективному напрямку розвитку даного сегменту нерухомості в поточних умовах можна віднести модернізацію / редевелопмент складів C і D класів, які в загальній структурі пропозиції об'єктів складської нерухомості складають істотну частку (близько 55%). Збільшення частки якісних складських площ таким шляхом (реконструкція існуючих об'єктів) дозволить уникнути ризиків, пов'язаних з "green field" - будівництвом, тобто реалізацією проектів «з нуля» і, в свою чергу, дозволить продовжити розвиток ринку якісної складської нерухомості (особливо, в регіонах, де частка непрофесійних приміщень може доходити до 80-90%).

Крім того, в ситуації, що склалася, значно збільшилася частка "built to suit" проектів. Даний тип складів призначений для конкретного орендаря / орендарів, що спочатку дозволяє знижувати операційні ризики для інвесторів і враховувати особливості та побажання кінцевих користувачів складських приміщень.

Building.ua


Топ-оголошення

Продам чудову 1к кв-ру з великою террасою в цегляному клубному будинку навпроти лісу.
Пекарня, 1 кімната, 63/28/31 кв.м, 1/3, 45 000$, м.Бровари.Продам чудову 1к кв-ру 63, 3/27, 7/30.9 ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Бровари

Здам кімнату в часном будинку для дівчини, р-н Клинчик
Каруны вул., 2 800 грн./місяць, Здам кімнату в часном будинку для дівчини, р-н Клинчика-левый берег, ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Топ-оголошення

Продам современную 1 комнатную видовую квартиру в Аркадии
Гагаринское плато, 9, 1 комната, 54/19/14 кв.м, 15/24, 85 000$, Продам 1 комнатную квартиру. Центр ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Продам 1 км кв угол пр. Поля и Титова
"подстанция", 1 комната, 35/20/5 кв.м, 2/5, 43 000$, Продам 1 км квартиру-студию 35 м.кв. Квартира ...

Квартири > Продам > Дніпро > Центральний р-н

Шикарна пропозиція для Вас - кімнати без господарів - біля "Колибриса"!
Никольская Борщаговка, Покотило (Картвелишвили) вул. 5, 15 кв.м 5/9, 4 500грн./місяць, Живе 1-парубок ...

Кімнати > Здам > Київ > Святошинський р-н