Вся нерухомість > Новини > Ринок оренди київського житла: січень 2011 р.
↑ До списку новин

Ринок оренди київського житла: січень 2011 р.

14 лютого 2011

Під кінець січня ринок оренди столичної нерухомості ожив, повернувшись до листопадового рівня активності. При цьому трохи збільшилися пропозиція квартир економ-класу і попит на бізнес-житло. У той же час середня ставка оренди знизилася майже на 4%.

Основні тенденції

Незважаючи на те, що січень вважається досить пасивним місяцем, активність на ринку в порівнянні з груднем підвищилася. У першій декаді місяця рівень активності був невисоким, що пов'язано з новорічними святами, але вже з другої декади кількість дзвінків, переглядів та угод збільшилася, досягнувши показників листопада.

«Дзвінки надходили як від клієнтів, яким необхідно терміново заселитися, так і від клієнтів, у яких був час на пошук певного варіанту. Деякі клієнти після перегляду декількох варіантів, які не задовольняли їхні вимоги, підвищували свій рівень бюджету», - розповідає Людмила Зіневич, керівник підрозділу оренди компанії Real Druzi.

У січні незначно розширилася пропозиція квартир економ-класу (кількість пропозицій зросла на 2,6%). Як і раніше, саме для них був характерний найбільш високий рівень попиту. Найбільш затребуваними були одно-і двокімнатні квартири біля станцій метро, за ціною до 4000 грн. Стабільним попитом користувалися квартири бізнес-класу. Фахівці також відзначають збільшення попиту на квартири преміум-класу в центрі міста і на Оболонських Липках.

Настрої учасників ринку були досить суперечливими. Орендарі, розуміючи, що орендні ставки в доступній для огляду перспективі знижуватися не будуть, активно дивилися варіанти і торгувалися з власниками, спираючись на пропозицію, що розширюється. Зі свого боку орендарі рідко й досить неохоче погоджувалися на поступки. В економ-класі деякі орендарі піднімали орендні ставки, зробивши попередньо косметичний ремонт, інші піднімали орендні ставки з розрахунком, що орендар «сторгує» цю різницю. Середня орендна ставка пропозиції в січні склала $845, що на 3,66% нижче, ніж наприкінці року. Разом з тим відмічено незначне підвищення середньої орендної ставки за пропозиціями економ-класу в Голосіївському районі - на 2,65% через відкриття нових станцій метро.

Характеристика пропозиції

Структура пропозиції щодо кількості кімнат у січні не змінилася в порівнянні з груднем 2010 р. Найбільшу частку склали двокімнатні квартири (37%). Частка однокімнатних квартир склала 33%, частка 3-кімнатних квартир - 24%, багатокімнатних квартир - 6%.

Частка пропозицій економ-класу в січні незначно збільшилася і склала 46% (у грудні цей показник склав 45%, в листопаді - 44%). При цьому кількість пропозицій в економ-класі збільшилася на 2,6%. У бізнес-класі частка пропозицій склала 31% (кількість пропозицій збільшилася на 1,23%).

Характеристика попиту

У січні за кількістю заявок лідирували Дарницький район - 17,89% заявок (переважно на масиви Осокорки, Позняки), Печерський район - 14,80% і Шевченківський район - 14,67% заявок. Також досить затребуваними були Оболонський (10,30%) та Солом'янський (9,14%) райони.

Найбільшим попитом користувалися однокімнатні та двокімнатні квартири. Частка заявок на однокімнатні квартири склала 41%, на двокімнатні квартири - 40% (нагадаємо, що в грудні частки заявок на однокімнатні та двокімнатні квартири були рівні і становили по 40%). Інтерес до трикімнатних квартирах залишився стабільним - 15% (у грудні цей показник дорівнював 16%). 3% довелося на чотирикімнатні квартири і 1% - на багатокімнатні.

При цьому найбільш затребуваними площами квартир було 41-50 кв. м (28% заявок, в грудні - 29%) і 31-40 кв. м (22% заявок, в грудні - 20%).

Як і раніше, найбільш популярним ціновим діапазоном був $400-600. У січні такими квартирами цікавилося 47% клієнтів компанії (у грудні - 48%, в листопаді - 45%). Друге місце зайняв діапазон $600-800 - на нього довелося 20% звернень (у грудні - 18%, в листопаді - 17%). Третє місце за інтересом зайняв ціновий діапазон $200-400 - на нього припало 13% заявок (у грудні - 12%, в листопаді - 14%).

Цінова динаміка

У січні середня орендна ставка пропозиції по місту склала $845, що нижче аналогічного показника грудня на 3,66%.

Середня орендна ставка квартир економ-класу склала $457 (у грудні - $ 455). Для квартир бізнес-класу цей показник у січні склав $839 (у грудні - $844) для квартир преміум-класу - $2008 (у грудні - $1998).

При цьому варто відзначити підвищення середньої орендної ставки за пропозиціями економ-класу в Голосіївському районі на 2,65% в порівнянні з кінцем року. У бізнес- і преміум-класі орендні ставки в Голосіївському районі залишалися стабільними.

Прогноз на лютий

У лютому якихось істотних змін на ринку не очікується. Активність збережеться на рівні січня, в кінці місяця можливе незначне підвищення активності. Можливе незначне розширення пропозиції квартир економ- і бізнес-класу за рахунок «перетікання» частини пропозицій з ринку купівлі-продажу квартир.

Попитом, як і раніше, будуть користуватися одно- і двокімнатні квартири економ-класу зі зручною транспортною розв'язкою, а також квартири бізнес-класу в центрі і в нових будинках на популярних масивах (Лівобережний, Оболонь, Солом'янка, Позняки, Осокорки)

Орендні ставки істотно змінюватися не будуть. Можливо невелике зниження цін на ті квартирах, які були переоцінені в січні. Також фахівці вважають, що в лютому власники будуть більш гнучкими щодо умов оренди.

Повну версію огляду читайте на сайті компанії Real Druzi.

UGMK.INFO


Топ-оголошення

Плесецкое. Прватизированный ділянка 20 соток (п/забудову), біля лісу, на ділянці сосни.
20 соток 16 000$, Плесецкое. Прватизированный ділянка 20 соток (п/забудову), біля лісу, на ділянці ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Плесецьке

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Сокальський р-н > Сокаль

Топ-оголошення

Продам 2 комнатную квартиру, ул. Греческая /жк Гермес, 5/10, 69 кв.м.
Центр, Греческая ул., 2 комнаты, 69/-/11 кв.м, 5/10, 130 000$, Продам 2 комнатную квартиру в жк ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

1-ком., ул. Кловский спуск, дом 12, без комиссии
Печерск, Кловский спуск, 12, 1 комната, 30/-/- кв.м, 3, 79 000$, Продам 1-ком., ул. Кловский спуск, ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н

Продам свою 2-кімн. квартиру на Троєщині
Троещина, Лисковская ул., 32/51, 2 комнаты, 66/36/12 кв.м, 20/22, 56 500$, Пропозиція без комісії. ...

Квартири > Продам > Київ > Деснянський р-н