Вся нерухомість > Новини > Як працюватиме держпрограма оренди житла з правом викупу
↑ До списку новин

Як працюватиме держпрограма оренди житла з правом викупу

3 вересня 2013

У разі початку та успішної реалізації проекту з надання громадянам квартир в оренду з правом викупу у Державної іпотечної установи з'явиться додаткове джерело фінансування. Це квартири, з яких орендарі будуть з'їжджати до закінчення дії 15-річного договору. Обсяг такого «​​обігового» ​​житла може досягати 20 % всіх, що беруть участь у програмі квартир. Про це Delo.UA повідомив керівник відділу продажів ЖК» Park Stone» Дмитро Шостя.

В оприлюднених нещодавно витягах з умов державної програми здачі житла в оренду з правом викупу немає прямої відповіді на питання, чи підлягають поверненню сплачені раніше платежі у випадку дострокового виїзду квартиронаймача з орендованої квартири. Раніше низка юристів оцінювала ймовірність наявності такої норми як досить високу, у випадку якщо договори будуть оформлятися у вигляді угод класичного фінансового лізингу.

"Наявність такої норми було б достатньо вигідно державі. Є цілий ряд ситуацій, в яких квартиронаймач змушений буде розривати договір оренди. Це необхідність переїхати в інше місто по роботі, бажання розширити житлоплощу у зв'язку з поповненням в сім'ї або поліпшенням матеріального стану і багато іншого. Такі квартири ДІУ, швидше за все, буде здавати заново, а сплачені раніше орендні платежі підуть у дохід установи. залежно від особливостей регіону, динаміки ринку нерухомості і т.д. Це може бути кожна п'ята квартира», - відзначає Шостя.

За його словами, в першу чергу, сприяти дострокового розриву договорів буде не надто комфортне місце розташування «орендних» квартир». Якщо, наприклад, у Києві йдеться про житло з граничною вартістю готових і введених в експлуатацію квадратних метрів на рівні 7,5 тис. грн за кв. м, то навряд чи можна сподіватися, що поруч з такою квартирою буде хороша транспортна розв'язка, соціальна інфраструктура. Швидше за все будуть питання і до якості будматеріалів. Навряд чи людина, яка йде вгору по кар'єрних сходах, особливо в столиці, буде надовго затримуватися в такому житлі, якими б привабливими не були умови держлізингу в порівнянні зі звичайною орендою», - вважає експерт.

Якщо у ДІУ з'явиться певний фонд «обігового» ​​житла, постане питання про його переоцінку». Адже одна справа, коли спочатку ДІУ купує житло за регульованою ціною у забудовників. Але якщо ціни на ринку підуть вгору, а квартири все ще будуть передаватися в оренду за старими цінами, це буде провокувати появу різних корупційних ланцюжків з бажаючих отримати житло задешево», - відзначає Шостя.

Втім, головним невирішеним питанням, на думку експерта, залишається наявність фінансування на придбання ДІУ готових квартир у забудовників, а також ресурсів для підготовки такого житла до заселення. Адже квартири, що реалізуються за держпрограмами, повинні передаватися покупцям вже з мінімальним ремонтом. Крім того, неясно, який механізм розрахунків із забудовниками передбачений програмою - розстрочка або разова виплата. В останньому випадку є ризик, що через дефіцит коштів виділити квартири вдасться вкрай малому числу бажаючих з понад 1 млн. тих, хто стоїть на квартирній черзі. Також непросто буде знайти і забудовників, готових продавати житло за цінами на межі собівартості.

Згідно з умовами ДІУ, річна сума орендних платежів не повинна перевищувати 3% від вартості квартир, а ціна квадрата в Києві не повинна перевищувати 7,5 тис. грн, в обласних центрах 5,5 тис. грн, а в решті регіонів - 4,3 тис. грн. Передбачається, що власне вартість квартири буде виплачуватися рівними частинами протягом 15 років. Максимальна площа 1-кімнатної квартири, яка компенсується, складе 40 кв. м (сім'я з 1-2 людей), 2-кімнатної - 58 кв. м (з 1 дитиною), 3- кімнатної - 76 кв. м (з 2 і більше дітьми). Таким чином, у Києві максимальний повний місячний платіж за 1 - кім. складе 2416,7 грн, за 2- кім. - 3504,2 грн, за 3- кім. - 4591,7 грн. В обласних центрах - 1772,2 грн, 2569,7 грн, 3367,2 грн відповідно. У регіонах - 1385,6 грн, 2009,1 грн, 2632,6 грн.

Газета "ДЕЛО"


Топ-оголошення

Продам 2-х комнатную квартиру c гаражом
Молдаванка, Градоначальницкая ул., 2 комнаты, 44/33/10 кв.м, 1/2, 38 000$, Продам 2-х комнатную ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Херсонська обл. > Каланчацький р-н > Каланчак

Топ-оголошення

3-х комнатная квартира с евроремонтом на 7-й ст. Большого Фонтана.
Фонтанская дор., 3 комнаты, 63/37,4/8,6 кв.м, 6/16, 65 000$, Спецпроект. Комнаты раздельные. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
15 кв.м, 2/9, 1 600$/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Івано-Франківська обл. > Тлумацький р-н > Тлумач

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Миколаївська обл. > Баштанський р-н > Баштанка