Вся нерухомість > Новини > Реєстр малозабезпечених позичальників допоможе населенню зберегти житло
↑ До списку новин

Реєстр малозабезпечених позичальників допоможе населенню зберегти житло

24 червня 2014

Створення Реєстру малозабезпечених позичальників, які обслуговують іпотечні кредити, дозволить державі разом з банківською системою підтримати соціально незахищених громадян, платоспроможність яких погіршилася внаслідок різкої девальвації гривні, і убезпечити себе від шахрайства. Таку пропозицію Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" озвучила керівництву Нацбанку. Про це повідомили в прес-службі УКБС, пише УНН.

На переконання УКБС, Реєстр дозволить виділити категорію соціально незахищеного населення, яке обслуговує житлові кредити (валютні або гривневі) і дійсно потребує пом'якшення умов кредитування у зв'язку з кризою. А також відмежувати від пільг заможних позичальників, які брали кредити на покупку VIP-житла або житла для комерційних цілей (здачі в оренду або перепродажу), і боржників, які не платили і при стабільному курсі.

Такий підхід, коли підтримка надаватиметься позичальникові незалежно від валюти кредитування, а залежно від рівня його матеріального забезпечення та соціальної захищеності, більш зважений і справедливий в порівнянні з популістськими ініціативами підтримки лише "валютних" позичальників шляхом примусу банків конвертувати їх кредити в гривневі за курсом і ставкою значно нижче ринкових (законопроекти № 4895 і № 4895-1).

Покладання на банки всіх збитків від різкої девальвації гривні і недбалої фінансової поведінки боржників за валютними кредитами (які і при стабільному курсі свідомо відмовлялися від пропозицій з їх переведенні в гривневі) матиме вкрай негативні наслідки не тільки для банківської системи, а й для всієї держави.

Це підтвердили вже не тільки НБУ, Мінфін, МВФ, Світовий банк, а й Головне науково-експертне управління ВРУ. За його висновком, перерахунок існуючого обсягу іпотечних кредитів фізосіб в понад $4 млрд. за певним в законопроекті № 4895 курсом призведе до значних збитків банків і додаткового навантаження на їх капітал. Як наслідок, кількість проблемних банків може швидко збільшитися, в т.ч. і серед державних, докапіталізація яких означатиме додаткові незаплановані навантаження на Держбюджет і зменшення фінансування соціальних програм.

Тому викликає занепокоєння відверто популістські законопроекти № 4895, № 4895-1, які незважаючи на ризики соціально-економічної дестабілізації, наполегливо проштовхуються і пропонуються на розгляд Парламенту вже на поточному тижні.

В УКБС зазначають, що в поточних умовах важливо знайти компроміс для людей, які взяли кредити під купівлю житла і сьогодні з об'єктивних причин не можуть їх належним чином обслуговувати. Незалежно від того, в якій валюті були отримані ці кредити - в іноземній або національній, сумлінний позичальник повинен бути впевнений, що банк не зацікавлений у його виселенні з єдиного житла.

Зараз банківська система пропонує оптимальні шляхи вирішення проблем неплатоспроможних позичальників і лояльні для клієнтів програми реструктуризації кредитів. Зокрема, тільки за підсумками реалізації банківських програм з переведення валютної заборгованості в гривневу, кількість іпотечних кредитних договорів, укладених з фізичними особами, за останні п'ять років скоротилася більш ніж у 2 рази - з 200,9 тис. од. до 87,1 тис. од., а загальний обсяг заборгованості за такими кредитами зменшився з 9,9 млрд. дол. до 4,1 млрд. дол. (за даними НБУ).

"Для реальної підтримки населення доцільно сформувати Реєстр малозабезпечених позичальників, які зможуть розраховувати на допомогу з боку держави і банків у разі погіршення платоспроможності, - зазначає Генеральний директор Асоціації" Український Кредитно-Банківський Союз" Галина Оліфер. - Це може бути компенсація різниці процентних ставок, встановлення кредитних канікул для позичальників, які, наприклад, отримали кредит на придбання єдиного житла економ-класу або мають на утриманні двох і більше неповнолітніх дітей, батьки-одинаки та ін.".

УНН


Топ-оголошення

Двухуровневая квартира в кирпичном доме на Говорова/Армейская
Аркадия, 3 комнаты, 93/30/25 кв.м, 10/11, 83 000$, Двухуровневая квартира на Маршала Говорова в ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Шикарне приміщення в центрі Києва!
Шевченко бульв., 38, 100 кв.м 999€/місяць, Поруч розташовані кафе, бари ресторани, два великі готелі ...

Сфера обслуговування > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Топ-оголошення

Офис 100м фасад мебель и техника майдан 5мин от хозяина
Майдан Незалежности, 100 кв.м, 24 000грн/месяц, Михайловская ул Офисное помещение 100 кв м.1/5 с ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Оренда офісів в центрі БЦ Гулливер м. Палац Спорту (Без комісії)
Майдан Незалежности, 64 кв.м 850$/місяць, Без комісії! БЦ "Гулливер", пл. Спортивна 1, 17 этаж.ст.м. ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

Бехтерівський провулок 13 А, 250/140/25кв.м.Царський будинок з ліфтом!
Лук'янівка, 5 і більше кімнат, 250/140/25 кв.м, 5/6, 450 000$, Бехтерівський провулок 13 А, ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н