Вся нерухомість > Новини > Київ окупували забудовники
↑ До списку новин

Київ окупували забудовники

23 березня 2012

Днями в Києві розпочався черговий будівельний конфлікт - невідомі почали будівельні роботи на вулиці Соляній

Як ідуть справи на інших скандальних будмайданчиках столиці. Пагорб на Соляний

Пару днів тому мешканці приватних будинків на Соляний підняли тривогу. Невідомі пригнали спецтехніку під їх вікна і почали зрізати пагорб, на якому стоять будинки.

Журналістам вдалося зняти, що відбувається. Невідомий чоловік, який керував роботою спецтехніки, розповідає, що вони просто роблять прибирання території. Трохи пізніше між ним і одним з місцевих жителів зав'язується бійка.

"Кияни. Обозреватель" вирушили на місце події. Пагорб, де проводились роботи, зараз обгороджений парканом. Всередині - кілька робітників, які, схоже, закінчують цей самий паркан встановлювати.

Перш за все, в очі впадає те, що найближчі приватні будинки в буквальному сенсі нависають над прірвою. Ще трохи, і їх двори почнуть сповзати по схилу.

Тут же ми знайомимося з молодою людиною, яка за допомогою карти і фотоапарата фіксує стан пагорба. Виявилося що це інспектор Головного управління земельними ресурсами, який теж приїхав з'ясувати, що ж відбувається на Соляній.

"Управління отримало скаргу, що тут проводяться незаконні роботи. Я зараз фіксую те, що тут відбувається. Коли дізнаємося, хто проводить роботи і хто замовник, будемо розсилати запити, щоб з'ясувати законність того, що відбувається", - розповідає інспектор. Що саме відбувається на Соляній, визначити складно. Ділянка, яка обгороджена парканом, принаймні на перший погляд, занадто мала, щоб тут відбувалося якесь велике будівництво. У Київраді ж з цього приводу обіцяють розібратися в найближчі дні.

Будівництво в центрі триває

На Соляній поки що тільки встановили паркан. А ось в інших місцях центру Києва будівництво йде повним ходом, незважаючи на всі заборони та рішення.

Зокрема, кипить робота у дворі на Пирогова 2, де не так давно стався конфлікт між забудовниками та місцевими жителями. Нагадаємо, 20 грудня за адресою Пирогова, 2, де знаходиться один з скандальних об'єктів незаконної забудови Києва, відбулася масова бійка.

"Незважаючи на заключення міської комісії і рішення суду про призупинення будівництва, забудовник знову зробив спробу захоплення території у дворі будинку. Забудовник пригнав велику бригаду хлопців у чорних куртках, які оточили земельну ділянку. При спробі місцевих мешканців перешкодити руйнуванню їх двору, гопники почали бити і штовхати їх. Міліція, яка приїхала на місце конфлікту, сказала, що все відбувається - законно", - повідомив голова блоку соціального партнерства "Порядок і достаток" Олександр Місюра.

Після конфлікту жителі звернулися в прокуратуру, проте це теж нічого не дало. Коли "Кияни. Обозреватель" побували за цією адресою, то виявили, що будівництво там триває.

Ситуація на Пирогова може закінчитися так само, як і з будівлею на Гончара. Кілька років по Гончара, 17-23 почалося масштабне будівництво, яке переполошило не тільки киян, а й ЮНЕСКО.

Активісти почали протестувати проти зведення подібного будинку, тому що він знаходиться впритул до будинків, які мають історичну цінність, а також знаходиться в буферній зоні заповідника Софія Київська. До протестів підключився заступник директора ЮНЕСКО Франческо Бандарін.

"Деякі забудови очевидно невдалі. Через це, на мою думку, є потреба у програмі так званої" урбаністичної реабілітації". Будівля, яку будують у буферній зоні Софії Київської, частково перекриє хрести Софії. Це є прямим порушенням і підставою для запису Україні в Червону книгу ЮНЕСКО", - заявив Бандарін.

В кінці 2011 року КМДА офіційно дозволила продовжувати будівництво на Гончара. Однак з деякими змінами. Інвестиційно-будівельна група пішла назустріч рекомендаціям експертів КМДА та Мінрегіонбуду і знизила кількість поверхів проекту. Тепер висота будівлі становитиме не 42, а 36,6 метрів. Необхідні зміни вже внесені в проект, повідомили в Мінрегіонбуді.

Оскільки громадськість і керівництво Національного заповідника "Софія Київська" неодноразово висловлювали заклопотаність впливом будівництва на стан ґрунтів і підземних вод, в районах, які прилягають до будівельного ділянці, для виконання вимоги Мінрегіонбуду представники забудовника замовили у спеціалізованих організацій проект гідрологічного моніторингу території, зміцнення ґрунтів і облаштування безпечного проходження ґрунтових вод на ділянці, де проводиться будівництво.

Також керівництво КМДА повторно зобов'язало замовника будівництва "Інвестиційно-будівельну групу" погодити паспорт облаштування фасадів у Головному управлінні містобудування та архітектури. Це зроблено для забезпечення максимального збереження історичного вигляду кварталу.

Пейзажну алею відстояли?

Ще один будівельний скандал тягнеться в Києві вже понад сім років. У 2004 році Міністерство закордонних справ отримало ділянку на Пейзажній алеї. Після численних мітингів міська влада, а слідом за ними і Апеляційний адмінсуд скасували рішення про будівництво.

У минулому році голова КМДА Олександр Попов запропонував МЗС вибрати іншу ділянку для забудови, а Пейзажну алею повернути столиці. Проте 13 березня Вищий адміністративний суд скасував рішення апеляційного адмінсуду про заборону будівництва на Пейзажній алеї, що викликало нову хвилю обурень.

Днями на захист Пейзажки відбувся масовий мітинг. А на засіданні Київради створили спеціальну комісію з цього питання. На бік киян стали всі фракції Київради, а також сам голова КМДА Олександр Попов. Більшість же експертів стверджують, що МЗС і саме не збирається вже нічого будувати на Пейзажці, а просто тягне час, щоб виторгувати у київської влади шматок землі трохи краще.

Крім згаданих скандальних забудов, про які шумлять активісти, в центрі Києва зводиться безліч інших будівель. Воно ніби й закономірно. З одного боку, місто має оновлюватися і будівництва нових будівель, судячи з усього, не уникнути. З іншого боку, ті будівлі, які з'являються, дуже часто загрожують руйнуванням історичних пам'ятників навколо, та й просто, в більшості випадків виглядають потворно. Чи зміниться ця тенденція коли-небудь - незрозуміло. Та й вільних місць під будівництво якихось красивих будівель залишилося зовсім небагато.

"Кияни. Обозреватель"


Топ-оголошення

Продам портовий елеватор - термінал в Миколаївської області.
6 000 000$, Продам портовий елеватор - термінал в Миколаївської області. Потужність одноразового ...

Інше > Продам > Миколаївська обл. > Жовтневий р-н > Миколаїв

кімната =без хозяев= для ул ДРАЙЗЕРА (кут пр Маяковского і Закревского) троещина
Троєщина, 3 000 грн./місяць, Відмінна кімната Без господарів вул. Драйзера 9 поруч пр Маяковского і ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Топ-оголошення

Сдам комнату на месяц или длительно, для одного или молодой пары-
Запорожское шоссе, 3 200грн/месяц, 5517 - Сдам комнату на месяц или длительно, для одного или молодой ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Шевченківський р-н

Офіс 254 м 2 в бізнес центрі біля метро Лукьяновской, ул.Павловская 23
Лук'янівка, 254 кв.м 10$/кв.м/місяць, СПП - колегам 50% Перша здача після ремонту. Шевченківський ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продається 1-к квартира.ЖК CITY PARK 2, Ірпінь, вул.Університетська 3/15
Університетська, 3/15, 1 кімната, 44,9/20,3/20,5 кв.м, 9/16, 43 500$, Продається 1-к квартира.ЖК CITY ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь