Вся нерухомість > Новини > Прийнято закон про вдосконалення держрегулювання у сфері будівництва житла
↑ До списку новин

Прийнято закон про вдосконалення держрегулювання у сфері будівництва житла

17 травня 2010

За Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла» проголосували 288 депутатів з 383 зареєстрованих в залі.

З метою забезпечення захисту прав інвесторів житла та посилення державного контролю цього ринку внесено зміни до законів «Про інвестиційну діяльність», «Про страхування», «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», «Про рекламу» .

Зокрема, передбачено, що «інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, в тому числі в управління, може здійснюватися виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, а також шляхом випуску цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею такої нерухомості, відповідно до законодавства». Інші способи фінансування будівництва таких об'єктів визначаються виключно законами.

Верховна Рада заборонила фінансовим установам, які виступають управителями фондів фінансування будівництва житла, залучати кошти для інвестування будівництва об'єкта до того, як забудовник отримає в установленому порядку дозвіл на будівництво.

Крім того, згідно з прийнятим законопроектом, суб'єктом інвестиційної діяльності поряд з громадянами і юридичними особами як України, так і іноземних держав, визначаються недержавні пенсійні фонди, страхові компанії і фінустанови, що здійснюють інвестиційну діяльність відповідно до законодавства.

Інвестування однієї квартири в об'єкті будівництва кількома інвесторами можливо тільки за умови укладання договору, в якому прописана частина кожного інвестора і порядок внесення ним відповідної інвестиції.

Згідно з документом, торгово-промислова палата України та регіональні торгово-промислові палати за участю центрального органу виконавчої влади з питань будівництва та архітектури надають довідки про засвідчення форс-мажорних обставин відповідно до умов договорів за зверненнями суб'єктів господарської діяльності, які здійснюють будівництво житла (замовників, забудовників).

Форс-мажорними обставинами - для цілей даного закону - є непередбачувані й непереборні обставини, які відбуваються незалежно від волі і бажання сторін, настання яких неможливо передбачити.

На думку авторів законопроекту, цей закон сприятиме захисту прав споживачів-інвесторів будівництва житла, перешкоджати нечесної підприємницької практики при укладанні договорів з фізособами, а також надасть стабілізуючий вплив на первинний ринок житла.

Марина КорчевськаПортал Est!


Топ-оголошення

Продам. 3-к.кв. 2/2, центр, спуск Крутогорный (Рогалева).
Рогальова вул., 3 кімнати, 65/-/- кв.м, 2/2, 88 000$, Продам. 3-к.кв. 2/2, центр, спуск Крутогорный ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Херсонська обл. > Великоалександрівський р-н > Велика Олександрівка

Топ-оголошення

Продам. Магазин, офис 43 м.кв. пр.Слобожанский
Правды просп., 43 кв.м, 70 000$, Продам. Магазин, офис 43 м.кв. пр.Слобожанский, район Калиновой. ...

Торговельні приміщення > Продам > Дніпро > Індустріальний р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Кіровоградська обл. > Новоукраїнський р-н > Новоукраїнка

Абсолюно для Вас - Шикарное предложение квартиры возле "Колибриса"!
Никольская Борщаговка, Юры ул., 18, 2 комнаты, 52/30/8 кв.м, 4/16, 10 000грн/месяц, Хода раздельные В ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н