Вся нерухомість > Новини > Банки отримали можливість арештовувати майно боржників
↑ До списку новин

Банки отримали можливість арештовувати майно боржників

25 вересня 2013

Банкіри домоглися свого: тепер, у разі визнання кредитного договору, забезпеченого заставою майна позичальника, недійсним, банки мають право накласти арешт на все майно, незалежно від дати його укладення договору, повідомляє інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua.

Вищий господарський суд України (ВГСУ) прислухався до ініціативи Незалежної асоціації банків України (НАБУ) про можливість арештовувати майно боржника у випадках, коли кредитний договір визнається недійсним, незалежно від дати його укладення, повідомляє інформаційна служба НАБУ.

"Це передбачено в Інформаційному листі ВГСУ № 01-06/1293/2013 від 4 вересня 2013 року", - йдеться в повідомленні.

Йдеться про норму Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання господарських зобов'язань", який набрав чинності з листопада 2012 року. Ним введена норма, згідно з якою при розгляді справи про визнання недійсним кредитного договору, забезпеченого заставою майна позичальника або поручителя, суд, за заявою кредитодавця, накладає арешт на таке майно.

Однак ВГСУ істотно звузив дію вищевказаної норми, надавши роз'яснення про її застосування. У своєму листі від 27 грудня 2012 року ВГСУ визначив, що положення вищезазначеного Закону поширюються тільки на кредитні договори і договори застави, укладені після його набуття чинності.

Саме тому НАБУ звернулася з відповідним листом до ВГСУ з проханням внести відповідні зміни до п.4 Інформаційного листа. Свою позицію Асоціація аргументувала тим, що правовідносини між сторонами виникають на початку провадження справи про визнання недійсним відповідного договору.

У НАБУ вважають, що такі зміни будуть стримуючим фактором для недобросовісних позичальників у спробі визнати договір недійсним з метою виведення майна з-під застави банку. Таким чином, припиняється ще один спосіб шахрайства з кредитними ресурсами банківських установ, відзначають в Асоціації.

До слова, проблема неповернень за кредитами криється в дорогому споживчому кредитуванні.

При декларованих невисоких ставках покупці товарів у розстрочку з урахуванням всіх комісій іноді платять по 40-60 %, а в роздільних випадках - і до 100% річних. Після того, як кредитна угода підписана, людина виявляє, що реальна сума платежів вище в 1,5-2 рази. Деякі відмовляються вносити платежі, а деякі просто не можуть собі дозволити погашення кредиту і відсотків по ньому.

Банки не афішують показники неповернень (платежів, прострочених більш ніж на 90 днів), але й не заперечують їх зростання. У більшості фінустанов стверджують, що в їх портфелях проблемні кредити не перевищують 5 %, але, за неофіційною інформацією, у деяких активних гравців ринку споживкредитування частка неповернень вже досягла 20%. В результаті споживче кредитування в Україні поступово перетворюється саме в лихварство.

До слова, за останні 12 місяців (з 1 серпня 2012-го) кредитний портфель фізичних осіб виріс на 1 млрд. грн і станом на 01.08.2013 року склав 190,8 млрд. грн.

Найактивніше беруть кредити жителі столиці та Київської області - 40% від загального кредитного портфеля. Жителі Дніпропетровської, Одеської, Донецької та Харківської області сукупно формують ще 27 % кредитного портфеля фізичних осіб банківської системи.

Нагадаємо, що до початку наступного року кредитні ставки можуть знизитися до прийнятного для більшості галузей рівня. До такого ефекту повинні привести зусилля уряду у субсидуванні певних секторів економіки і політика Національного банку щодо зростання монетизації, вважає заступник голови правління ПАТ КБ "Південкомбанк" Олександр Коробко.

За його словами, про повноцінне відновлення банківського кредитування можна буде говорити при збільшенні активності НБУ відносно викупу облігацій внутрішньої позики у банків, у тому числі державних, що знизить їх прибутковість і зробить державні цінні папери менш привабливими. Ще одним чинником стане відновлення економіки в цілому, поліпшення зовнішнього попиту і вирішення торговельних конфліктів. "Найголовніше - кредитування стане можливим при поновленні інвестиційного попиту в промисловості і створення умов для роботи ряду підприємств на внутрішньому ринку", - говорить банкір.

Inpress.ua


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске, (г, Днепр) -Днепропетровская область
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Одеська обл. > Ананьївський р-н > Ананьїв

Абсолютно для Вас - Шикарна пропозиція на Севастопольській площі!
Чоколовка, Чоколовский бульв., 1, 55 кв.м, 14 999 грн./місяць, Фасад вхід через арку з вулиці. Під ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Топ-оголошення

Продажа 77.9 кв.м ул.Коноплянская ж/б 4 ЖК Навигатор-2 Без %
Минский массив, Коноплянская ул., 22, 2 комнаты, 78/35/15 кв.м, 4/25, 75 780$, Продажа 77.9т кв.м ...

Квартири > Продам > Київ > Оболонський р-н

ПРОДАЖ, Ділянки 5.6га межує з м.Васильків, вулиця Комарова, власник
Комарова, 420 000$, ПРОДАЖ, Дві ділянки поруч (2.78*2), 5.6га межує з м.Васильків, вулиця Комарова ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Васильків

Продажа 2х-комнатной квартиры в центре Киева.
Большая Васильковская (Красноармейская) ул., 12, 2 комнаты, 78/45/12 кв.м, 2/5, 165 000$, Продажа ...

Квартири > Продам > Київ > Печерський р-н