Вся нерухомість > Новини > Інвестиції в житло: спекулянти «потіють» без толку
↑ До списку новин

Інвестиції в житло: спекулянти «потіють» без толку

4 жовтня 2011

На тлі інформації про «нову хвилю кризи» збільшуються і валютні ризики (включаючи обмеження з обміну валюти в Україні) українці знову починають шукати альтернативні депозитам об'єкти інвестування. Традиційно ними залишаються квартири, хоча розглядати такі інвестиції сьогодні потрібно скоріше не як спосіб отримати прибуток, а як можливість зберегти вже наявні накопичення.

Як у сейфі

«На сьогоднішній день розглядати купівлю житла як інвестицію недоцільно, тому що об'єкти житлової нерухомості зараз інвестиційно непривабливі", - впевнена директор філії на Паньківській АН RealDruzi Валентина Харченко. За її словами, сьогодні зберігається тенденція здешевлення житла. «Так, за останній рік ціни на житло знизилися на 12%. Слід зазначити, що останнім часом темп зниження ціни сповільнився: в серпні 2011 р., порівняно з липнем 2011 р., зниження вартості склало всього лише 0,1%, однак тенденція зниження ціни все ще зберігається», - розповідає вона.

У свою чергу, гендиректор АН «Благовіст» Ірина Луханіна відзначає поступове пожвавлення ринку в частині продажу. Але при цьому, за її спостереженнями, ціни на «первинку» і «вторинку» поки що стабільні і залишаються на мінімальному рівні за останні 5-7 років столичного ринку нерухомості.

«Якщо розуміти інвестицію як «довгострокове вкладення коштів з метою отримання прибутку», то ризики опинитися без прибутку дуже великі. Правда, добре знаючи ринок нерухомості, відстежуючи «перспективні об'єкти», а також об'єкти, які продаються істотно нижче від їх ринкової ціни, цілком реально знизити ризики і в майбутньому отримати прибуток. Але це підходить далеко не для всіх. Якщо ж під «інвестицією» розуміти довгострокове вкладення коштів з метою їх збереження (нехай, навіть, з невеликими втратами), то придбання нерухомості - один з дуже небагатьох доступних для наших громадян варіантів вкладення наявних накопичень. Природно, якщо обсяг цих накопичень дозволяє придбати нерухомість», - відзначає аналітик порталу нерухомості Domik.net Володимир Коломейко. Таким чином, як зазначає В. Харченко, на сьогоднішній день більшість угод на ринку житла здійснюється з метою використання квартир для власного проживання, рідше з метою тимчасової здачі в оренду, а в майбутньому планується використовувати об'єкти для власного проживання.

По першому колу

Найбільш прибутковою і водночас найбільш ризикованою залишається купівля квартири в споруджуваному будинку. За спостереженнями директора по маркетингу компанії SV Development Володимира Степенка0, близько 3-5% угод на ринку первинного житла припадає на спекулянтів, які бажають заробити на перепродажі квартири після здачі будинку в експлуатацію. Перевага, за його словами, віддається будинкам на досить низькій стадії готовності, але ті, що будуються добре зарекомендували себе забудовниками. «У нові невідомі компанії, у яких немає реалізованих проектів, спекулянти точно не йдуть», - стверджує він.

Основна частина інвестицій в новобудовах припадає на однокімнатні квартири в економ-класі, за ними слідують «одинички» рівня «бізнес». «Точно не «еліт», адже дуже невисока вірогідність, що квартиру в дорогому житловому комплексі пізніше вдасться вигідно продати», - пояснює В. Степенко. Якщо забудовник не зірве терміни (чи, радше, не надто сильно затримає здачу будинку в експлуатацію), то, за словами експерта, на перепродажі можна заробити від 5-10% до 20-25% залежно від того, на якому етапі готовності об'єкта була здійснена інвестиція.

Перевагами первинного ринку для покупки квартири як інвестиції І. Луханіна називає високу ліквідність нового житла, його сучасність і актуальність в перспективі, а також можливість розстрочки. Але, насамперед, вона радить звертати увагу на «первинку», якщо квартира необхідна для власного проживання і немає всієї необхідної суми. «Сьогодні багато забудовників активізували будівництво, а головне, привернули нові маркетингові інструменти - безпроцентну розстрочку безпосередньо від забудовника, бонуси і знижки при повній оплаті, післяпродажний сервіс (послуги з оздоблення, дизайна інтер'єру і т.д.)», - говорить вона.

Є серед покупців квартир на первинному ринку і такі спекулянти, які розраховують на прибуток і від зростання ціни на їх об'єкт, і від здачі його в оренду. Таких угод зовсім небагато - менше 5%, адже витратитися доведеться не тільки на покупку, але і на капітальний ремонт, який обходиться в половину ціни квартири. В результаті вартість кв. м житла в новобудові буде приблизно дорівнювати вартості «вторинки». Але квартири в нових будинках зазвичай в 1,2-1,5 рази більше, ніж у старих, так що загальні витрати теж будуть вищими. Проте, за словами В. Степенка, здавати в оренду нові квартири вигідніше, ніж старі - термін окупності коротший на 3-5 років і становить 10-12 років.

Вторинний заробіток

Переваги вторинного ринку в тому, що витративши час на пошуки, можна знайти повністю готові до проживання, відремонтовані «одинички» за ціною від $55 тис. Їх можна розглядати тільки як житло для себе або як об'єкт для здачі в оренду, тому що розташовані такі об'єкти в досить старих будинках. «Купуючи житло з метою інвестицій, варто уникати квартир, ліквідність яких поступово знижується: «хрущовок» і старих панельних 9-поверхівок. Як покупка для проживання при обмеженому бюджеті вони підходять, а як інвестиційне вкладення можуть не виправдати вкладених коштів і очікувань», - попереджає І. Луханіна.

Дійсно, розраховувати на вдалий перепродаж таких квартир не доводиться - ціни на них не ростуть протягом останніх 1,5-2 років, коливаючись у межах $55-65 тис., причому часто вартість залежить не від якості об'єкта, а від бажання господаря продати його саме за бажану вартість.

«За нашими даними, так званий «індекс прибутковості» нарешті досяг нульового значення (раніше був негативним). Це означає, що в середньостроковому плані вкладення в київські квартири з метою здачі їх в оренду стали нарешті беззбитковими», - додає оптимізму В. Коломейко. І тут же попереджає, що якщо почнеться нова криза і ціни знову почнуть падати, то вкладення в нерухомість з метою здачі її в оренду знову стануть збитковими.

Виходячи з сьогоднішніх цін на житло і ставок оренди, «одиничка» в панельному будинку окупиться років за 13-16. Наприклад, при вартості квартири в $60 тис. і розмірі оренди в $300-350 щорічно вона буде приносити 6-7% доходу. Це менше, ніж гривневий депозит, але більше, ніж валютний. Іншими словами, гроші повернуться за 16,7-14,2 років.

Наталія Тарасова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

VIP дом. Центр КИЕВА! Усадьба на Батыевой Горе.
Батыева Гора, 5 и более комнат, 1000 кв.м, 22 соток, 5 500 000$, VIP дом. Центр КИЕВА! Усадьба на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Солом'янський р-н

5-ти комнатная квартира с ремонтом на Степовой по интересной цене.
Молдаванка, Степовая ул., 4 комнаты, 150/75/10 кв.м, 2/2, 60 000$, Квартира со свежим ремонтом. ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Топ-оголошення

Оренда 1к. квартири, вул. Бориспільська
Нова Дарниця, Бориспільська вул., 6, 1 кімната, 44/-/13 кв.м, 15/16, 12 000грн/місяць, Здам в оренду ...

Квартири > Здам > Київ > Дарницький р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Чернігівська обл. > Ніжинський р-н > Ніжин

Задається окреме житло для 1-2х человек- дівчини з дитям або родинної пари без дітей в районі проспекту Металургов
Металургів просп., 1грн./місяць, Задається окреме житло для 1-2х человек- дівчини з дитям або ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Новокодацький р-н