Вся нерухомість > Новини > Точка зору: Ринок нерухомості. Ніс по метру
↑ До списку новин

Точка зору: Ринок нерухомості. Ніс по метру

8 вересня 2010

Спекулянтів звинувачують у тому, що вони обрушили ринок нерухомості. Але завдяки їм галузь продовжувала розвиватися.

Вже третій рік як ринок нерухомості в Україні перестав існувати. У країні зупинилося безліч будівництв - а це десятки або навіть мільйони квадратних метрів. Але людей за цей час менше не стало, народжуваність впала ненабагато. І взагалі, життя-то йде: у когось діти одружилися, у кого-то онуки виросли, багато хто просто хочуть поліпшити житлові умови. Попит є і буде, але якщо криза на ринку протриває хоча б ще рік, квартир на всіх не вистачить.

Докризовий бум на ринку нерухомості призвів до того, що будівництвом стали займатися навіть ті, хто ще вчора торгував ковбасою або босоніжками. Зустрічаєш людей, питаєш: «Як справи?» У відповідь чуєш: «А я вже нерухомістю займаюся». Але коли на ринок потрапили дилетанти, дуже сильно постраждала якість будівництва. Економили сильно, щоб більше заробити. І заробітки часом доходили до 100%.

Тобто будь-яка людина, маючи якісь зв'язки і гроші, могла отримати шматок землі. До 2002 року в Харкові, наприклад, земля майже нічого не коштувала. Навіть потім, коли почався бум і за сотку просили 30 тисяч доларів, у збитку ніхто не залишався. Начебто шалені гроші. Але на 10 сотках, а це вже 300 тисяч доларів, будується будинок у 10 поверхів на 10 тисяч квадратних метрів. Якщо розкидати ці 300 тисяч на всіх, то на кожному квадратному метрі додасться всього 20-30 доларів. А собівартість будівництва становила 50%, а у кого-то й 40% від тієї ціни, за якою продавали новобудови.

Між тим, для розвитку ринку спекуляція - це добре. Вона створює попит. Наприклад, я збудував 100 квартир для 100 чоловік. Спекулянти купили 50 квартир, і 50 бажаючим житла не вистачило. Тобто треба будувати ще. Доходило, правда, до смішного. У висотному будинку, який зводила моя компанія, одна людина купила 50 або 60 квартир зі 120. Ми про це дізналися не відразу, оскільки в офіс продажів вона посилав різних людей. Приходили бабусі, дідусі торгувалися за кожні 20 доларів, ми їм поступалися, знижували ціни. А потім виявилося, що це все скуповувала одна людина - спекулянт. Але коли спекулянти перестали купувати, будівельний ринок завмер.

Звичайно, радує, що ринок вже пройшов дно і ціни з того моменту не дуже виросли. Тим не менше, квартири залишаються недоступними. Немає кредитів. Але як тільки повернуться кредити, на ринок знову прийдуть ті, хто його перегрів і обрушив, тобто спекулянти. І тоді про нинішні ціни можна забути. Вони виростуть, правда, не настільки, як до кризи. У Києві взагалі до ідіотизму доходило: 18-20 тисяч доларів за квадратний метр. А адже собівартість будинку що в Києві, що Черкасах або Харкові - майже однакова. У столиці хіба що земля коштує дорожче.

Єдине, що здатне зупинити спекулянтів, - для них може не вистачити квартир. За три роки простою у будівельній галузі та зупинки ринку нерухомості сформувався величезний потенційний попит на житло. Задовольнити його, коли повернеться кредитування, буде дуже складно. Причому найбільш затребуваним і дефіцитним буде житло економ-класу, яке і до кризи будували не дуже охоче. У нас в Харкові навіть в непрестижних районах були такі будинки, де квадратний метр коштував лише трохи дешевше, ніж у центрі.

Олександр Давтян, президент ТОВ «Інвестиційна група «ДАД»

"ФОКУС"


Топ-оголошення

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Перемишлянський р-н > Перемишляни

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1$/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- Комнаты, ...

Кімнати > Здам > Тернопільська обл. > Підгаєцький р-н > Підгайці

Топ-оголошення

3-х комнатная квартира на Большой Арнаутской по интересной цене
Центр, Большая Арнаутская ул., 3 комнаты, 72/54,2/6,4 кв.м, 3/3, 39 900$, Квартира в историческом ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

БЕЗ % Оренда офісу 197 м2, БЦ А4, метро Дарниця
Соцгород, 197 кв.м, 39 400 грн./рік, БЕЗ КОМІСІЇ! Оренда офісу БЦ А4, вул. Тороповского 2 Загальна ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Продажа помещения на Голосеевке
Голосіїв, 64 кв.м, 60 000$, Продажа Голосеевский проспект № 92/1 Голосеевский р-на помещения под ...

Офісні приміщення > Продам > Київ > Голосіївський р-н