Вся нерухомість > Новини > Третина виробничих приміщень столиці пустує
↑ До списку новин

Третина виробничих приміщень столиці пустує

15 грудня 2009

Потенційних покупців не приваблює навіть можливість придбати затребувані раніше приміщення задешево. У девелоперів, що були головними скупниками подібної нерухомості, просто немає коштів, а фінансово-промислові групи на деякий час забули про розширення свого бізнесу, зосередившись на збереженні того, що мають.

У докризовий період через дефіцит і високі орендні ставки зняти приміщення в столиці під виробництво або склад було дуже проблематично. Традиційно їх орендували невеликі компанії, які займалися нескладним виробництвом: випуском склопакетів, металопластикових вікон, котлів, збиранням комп'ютерів, меблів та ін. Дефіцит майданчиків пояснювався постійним зростанням кількості таких компаній, що було пов'язано зі збільшенням продажів практично у всіх сегментах бізнесу.

Кількість угод з оренди скоротилося в порівнянні з докризовим періодом як мінімум в два рази. Компаній, які бажають відкрити в Києві власне виробництво, зараз немає. Єдиними клієнтами столичних агентств нерухомості є вже працюють на ринку фірми, що знімають нові приміщення з метою скорочення площі, отримання більш низької орендної ставки або переїзду в більш престижне місце. На цьому тлі кількість пропонованих в оренду промислових площ постійно зростає. З одного боку, у столиці масово закриваються невеликі виробництва. Що залишилися на ринку компанії змушені зменшувати обсяги виробництва через зниження продажів, відмовляючись від частини займаних площ.

У підсумку за рік пропозиція зросла в два рази: зараз у столиці вільними є близько 400 майданчиків. У передмісті ситуація ще песимістичніше, оскільки там пустує кожне друге приміщення.

Зростання пропозиції змусив власників виробничої нерухомості стримати апетити. За останній рік орендні ставки впали на 40-50% і зараз, як правило, осіли в діапазоні від 14 до 50 грн за кв. м / міс. Повноцінний виробничий цех, який має не тільки гарні під'їзні шляхи для великотоннажних авто, але й необхідні комунікації: каналізацію, водопостачання та трифазну електромережу, необхідну для роботи обладнання, обійдеться орендареві в 20-30 грн за кв. м.

Якщо ж компанія бажає зняти площі зі специфічним обладнанням або інфраструктурою (витяжка, кран-балка, залізнична гілка), то їй доведеться за кожен квадрат викласти в місяць 30-50 грн. За визнанням столичних ріелторів, пропозиції за ціною понад 50 грн за кв. м / міс. за якісними характеристиками практично не відрізняються від перерахованих вище майданчиків, а високі ціни пов'язані лише з бажанням власників додатково заробити.

100m2.com.ua

 

 


Топ-оголошення

Пухівка, єврокотедж, суперпроект у 4 рівнях
Вишневая, свободная планировка, 400 кв.м, 14 соток, 80 000$, Пухівка, єврокотедж, суперпроект у 4 ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Броварський р-н > Пуховка

Нова пропозиція! Свіжак! Будинок в Кировском!
Березановка, 5 і більш за кімнати, 380 кв.м, 30 соток 800 000$, Основний будинок 380 кв.м: Цокольний ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Дніпро > Амур-Нижньодніпровьский р-н

Топ-оголошення

Сдам 1 комнату в 2-комнатной квартире на Подеде-5 "Китайка"
Героев просп., 1грн/месяц, Сдам 1 комнату в 2-комнатной квартире на Подеде-5 "Китайка" с хозяевами. ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Соборний р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Запоріжжя

Продам земельну ділянку 10 сот с. Мархалівка
10 соток, 30 000$, Продам земельну ділянку 10 сот під забудову в селі Мархалівка. Комунікації: газ, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Мархалівка