Вся нерухомість > Новини > Нерухомість як альтернатива збереження коштів
↑ До списку новин

Нерухомість як альтернатива збереження коштів

1 жовтня 2012

Building.ua провів опитування провідних девелоперських компаній на тему «Прогноз стану ринку житлової нерухомості Києва». Експерти очікують зростання вартості житла на 3-15%

Олеся Перчак, керівник відділу продажів і маркетингу ЖК «Новопечерські Липки»:

«Довиборний» період завжди характеризується певним затишшям і невеликим попитом на ринку нерухомості. Але стосується це, насамперед, дорогого житла та об'єктів комерційної нерухомості, оскільки інвестори направляють свої "активи" в інші площини.

У цьому році можемо відзначити, що в ліквідну нерухомість, а також в об'єкти, що реалізуються великими девелоперськими компаніями-лідерами ринку, інвестори вкладають кошти.

Як приклад, в об'єктах компанії UDP продажі не знижуються і залишаються на високому рівні. Так, наприклад, в кварталі «Новопечерські Липки» в місяць стабільно продається 30-35 квартир.

В цілому ж, через нестабільну економічну ситуацію зараз, можливу ​​девальвації гривні і передвиборну гонку багато людей все частіше і частіше розцінюють нерухомість як одну з альтернатив для збереження власних коштів.

Очікуємо, що після виборів попит значно збільшиться. Цьому сприятимуть політична визначеність в країні і гроші, що з'явилися на руках у людей, зароблені під час виборів.

В цілому ж прогнозуємо, що ліквідне житло і об'єкти, які активно будуються, зростуть у ціні до кінця року ще на 5-7%.

Олексій Говорун, заступник генерального директора зі стратегічного розвитку і маркетингу компанії «ТММ»:

Ми не прогнозуємо істотних змін на ринку первинної нерухомості в четвертому кварталі 2012 р. Для цього немає значимих передумов. Ціни на первинне житло до кінця року залишаться на колишньому рівні. Незначне зростання цін до 15% до кінця року буде спостерігатися в тих об'єктах, які знаходяться на завершальній стадії будівництва і готуються до введення в експлуатацію.

У четвертому кварталі обсяг введення в експлуатацію житла в порівнянні з четвертим кварталом 2011 р., ймовірно, залишиться на тому ж рівні. У Києві об'єктів на завершальній стадії будівництва приблизно така ж кількість, як і в цей же період у минулому році. Традиційно введення в експлуатацію до кінця року порівняно з попередніми кварталами збільшиться - у зв'язку з тим, що будівельний сезон припадає на весну - кінець осені, у другому півріччі, як правило, вводиться в експлуатацію більше, ніж у першому півріччі.

Розвиток ринку первинної нерухомості буде залежати від економічного стану країни в цілому. Вибори на ринок нерухомості істотно не змінять існуючі тенденції, але традиційно роблять вплив як чинник, який стає драйвером у прийнятті відкладених рішень. Тому в четвертому кварталі, ймовірно, ми будемо спостерігати незначне збільшення обсягу угод купівлі-продажу на первинному ринку.

Зокрема, це стосується тієї групи потенційних покупців, які зберігають свої кошти на депозитних рахунках і перед значущими політичними подіями можуть переглянути ефективність вкладення коштів, в результаті реалізуючи відкладений попит на житло. Андрій Радченко, керівник відділу продажів об'єктів будівництва ПБГ «Ковальська»:

Введення особливо великих об'єктів житлової нерухомості в четвертому кварталі 2012 р. не передбачається. Загальна динаміка ринку - приріст на 10% щодо аналогічного періоду 2011 р.

У четвертому кварталі продовжиться зростання кількості угод, зафіксоване за підсумками першого півріччя. Крім того, можливий сезонний сплеск, пов'язаний з традиційними передноворічними спецпропозиціями від забудовників.

Ціни на нерухомість опиняться під впливом інфляційних очікувань. Можливе зростання на 5-10% уже в кінці вересня.

Олександр Попов, директор проектної групи «Архіматика»:

Істотної зміни середньої ціни на первинному ринку не передбачається, можливо, подорожчання в межах 3%. Зростання вартості буде обумовлене високою стадією будівельної готовності ряду об'єктів (чим вище стадія готовності будинку, тим дорожчі в ньому квадратні метри), ціни на квартири в яких будуть впливати на загальний ціновий показник.

В цілому, в четвертому кварталі на динаміку ринку вплинуть вибори. У цей період на ринку буде спостерігатися традиційне затишшя. При цьому попит на квартири в будинках економ-класу залишиться стабільним, оскільки їх покупці менше за все орієнтуються на політичні зміни в країні, а вирішують свої побутові проблеми.

Можливе зниження попиту і незначна часова корекція цін у бік зменшення на об'єкти дорогого цінового сегменту. Покупцями цієї нерухомості є заможні українці, фінансове становище яких більшою мірою залежить від політичної ситуації в країні.

Building.ua


Топ-оголошення

Комісія 25% Здам 1-кім ЖК Смарт Плаза Берестейський (Перемоги) прт., 26
КПІ, 1 кімната, 54/20/24 кв.м, 6/25, 900$/місяць, Комісія 25%! Здається затишна 2-кімнатна-студіо ЖК ...

Квартири > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Сдам помещение 150 кв.м ул.Руденко 6а БЦ Колизей
Осокорки, Руденко ул., 6а, 150 кв.м, 220грн/кв.м/месяц, Сдам помещение 150 кв.м ул.Руденко 6а БЦ ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Дарницький р-н

Топ-оголошення

Оренда 2к. квартири, Святошинский р-н, пр. Лесі Курбаса
Микільська Борщагівка, Курбаса (50-річчя Жовтня) просп., 9, 2 кімнати, 48/-/6 кв.м, 6/9, ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н

5-ти комнатная квартира с ремонтом на Степовой по интересной цене.
Молдаванка, Степовая ул., 4 комнаты, 150/75/10 кв.м, 2/2, 60 000$, Квартира со свежим ремонтом. ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Котедж біля Дніпра на Русановских садах.
Никольская Слобідка, 5 і більш за кімнати, 250 кв.м, 7 соток 295 000$, Котедж біля Дніпра на ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н