Вся нерухомість > Новини > Курортні інвестиції
↑ До списку новин

Курортні інвестиції

11 лютого 2011

Придбання житла в Криму чи Карпатах допоможе вирішити квартирне питання в столиці

Арифметика тут проста. Однокімнатних квартир у Києві дешевше $ 60 тис. (включаючи приховані платежі - страховку, комісійні ріелтору та ін.) немає і не передбачається. Причому такі гроші просять за вбиту «одиничку» у блочному будинку. Для іпотеки на пристойну однокімнатну квартиру в столиці необхідний початковий внесок у розмірі $50 тис. і більше. Зараз банки вимагають сплатити від 30% (рідко і за умови великої «білої» зарплати) до 70% (в основному) вартості житла

У провінції ціни на таке ж житло у два-три рази нижче. Якщо інвестувати в ліквідну квартиру в провінції $20-30 тис., коли ринок житла піде вгору, а стеля початкового внеску і відсотки по іпотеці вниз, з'явиться необхідний капітал для покупки в кредит житла в столиці.

Схема неоригінальна і далеко не нова, і не варто було б заново винаходити велосипед, якщо б зараз в курортних регіонах України - Криму і Карпатах - не склалися сприятливі умови для її успішної реалізації.

Крим

Парадоксально, але факт: у Криму за два з половиною роки кризи будівництво житлових будинків практично не заморожувалося. У Севастополі, приміром, з'явився тільки один довгобуд, та й то з політичних, а не ринкових причин (девелопером виступало будуправління ЧФ Росії). Зараз на півострові налічується більше 120 новобудов, більшість заплановано до введення в 2011 році.

Опитані Weekly.ua девелопери називали різні причини такої стійкості до кризи, але сходилися в одному: ринок кримських квартир цікавий не тільки українцям, але й іноземцям, в першу чергу, росіянам з багатих нафтою і обділених сонцем країв.

Іноземці не так налякані «Еліта-Центром», як українці, більшість про це просто не знає. У результаті продажу квартир у новобудовах не припинялися навіть у самий розпал кризи, і у забудовників, відлучених від кредитів рідними банками, завжди були обігові кошти.

Крім того, саме зараз у Криму здаються перші будинки з категорії так званого доступного житла. Прем'єр Микола Азаров тільки днями оголосив про державну підтримку програми доступного житла в Києві, визначивши для цього кілька багатоповерхівок і встановивши в них «доступну» ціну в $1 тис. за квадратний метр. А в Криму без будь-яких вказівок зверху житло в новобудовах, вже підведених під дах, продається по $650 за метр.

Так, ці будинки не розташовуються прямо на пляжах Південного берега Криму (там ціни рази в чотири вище), але не так вже далеко від моря. Наприклад, в тому ж Севастополі зараз виставлені на продаж відразу 350 однокімнатних і двокімнатних квартир площею від 30 до 50 м2 в 700 метрах від піщаного пляжу по $650-800 за квадрат. Причому в розстрочку.

За 30-метрову квартиру просять відразу $13,6 тис., решта - по завершенні будівництва. Якщо поторгуватися, умови розстрочки будуть ще більш щадними - перевірено Weekly.ua. А за $18 тис. можна в розстрочку придбати у власність номер у кримському пансіонаті - повний аналог «малосімейки». Підкреслимо, ніяких прихованих платежів тут немає і в помині.

Не потрібно бути експертом ринку, щоб зрозуміти, що через рік-другий ці квартири можна буде продати значно дорожче. Причому кількість квадратних метрів буде відігравати далеко не головну роль, платити кияни та жителі Ханти-Мансійська будуть не за метраж, а за свій куточок біля моря - за штуку, так би мовити.

Особливо вигідно таке придбання останнім, тому що для іноземця житло в багатоквартирному будинку - єдина можливість без проблем стати власником нерухомості в Україні. Все, що пов'язано з землею, небезпечне занадто великими ризиками.

Карпати

На заході України стати власником однокімнатної квартири можна всього за $10 тис. - в Мукачеві та Ужгороді. Настільки низькі ціни пояснюються тим, що ні на оренді, ні на перепродажу тут багато не заробиш. Схожа ситуація і в інших містах західного регіону. За винятком, мабуть, Львова - все-таки туристичний центр, місто-мільйонник. Тут якісна квартира коштує від $100 тис., але і це вдвічі дешевше, ніж в докризовий час.

Особливість Західної України в тому, що гірськолижні курорти, куди масово з'їжджаються туристи, розташовані в таких місцях, де багатоповерхової забудови практично немає. А ось приватний сектор розвивається непогано. Наприклад, у Ворохті котедж на 10 сотках землі можна придбати за $95 тис., невеликий будиночок у Славському - від $70 тис. Орендні ставки теж поки що невеликі. Здати кімнату у котеджі можна в середньому за 200 грн на добу. У новорічні та різдвяні свята ціни можуть досягати 300-400 грн на добу.

І, тим не менше, звичайні квартири в Західній України мають хороший інвестиційний потенціал. Карпати завжди були туристичним краєм, а зараз, коли Україна заявила про свої домагання на проведення зимової Олімпіади в 2022 році, ситуація якісно змінилася.

Неважливо, чи отримає Україна право на проведення в Карпатах Олімпіади (якщо чесно, її шанси малі). Важливіше інше: для подачі заявки країні-претенденту потрібно мінімум на 70% побудувати інфраструктуру для майбутніх Ігор до 2015 року. Уряд вже прийняв відповідну програму і навряд чи дасть задній хід. Не тому, що це може зіпсувати міжнародний імідж України, а тому, що це вкрай вигідний бізнес для кураторів олімпійського будівництва. Нам нема діла до їх бізнесу, але будь-яке поліпшення туристичної інфраструктури в Карпатах автоматично капіталізує тутешню нерухомість. А якщо українська заявка раптом переможе, ціни на житло, причому всі без винятку, моментально злетять до небес - приклад Сочі тому підтвердження.

Курортні бонуси нерухомості полягають в тому, що вона вимагає грошей - небагато, але постійно. Часто власники компенсують витрати з утримання житла, здаючи його в оренду. Але знайти квартирантів в провінції складно, орендна плата буде невисокою, а стежити за своєчасністю платежів і збереженням квартири з іншого міста складно. Якщо тільки це не курорт.

У пік сезону в Криму, якщо квартира знаходиться в приморському місті, досить здати її на тиждень-два, щоб компенсувати витрати на комунальні платежі за рік. За такий термін її навряд чи «уб'ють» постояльці, та й простежити за цим легше. У Карпатах поки не такі ціни навіть у пік сезону, але за кілька тижнів здачі в оренду можна трохи заощадити на витратах.

І, нарешті, друга квартира в курортному місці дозволяє її власнику легко вирішувати проблему власного відпочинку, відпочинку рідних і друзів, а також корисних знайомих, що важливо в наш прагматичний час.

Якщо така схема інвестицій в нерухомість здалася вам тою, що заслуговує уваги, зволікати не варто. Сплячі ціни на житло в курортній провінції прокидаються, а ближче до літа - першого післякризового літа, схоже, остаточно прокинуться і піднімуться.

КОМЕНТАР

В'ячеслав Шуляк, голова ЖБК «Проспект», Крим:

Криза змусила девелоперів шукати нові можливості для продовження бізнесу, і той, хто їх знайшов, не припиняв діяльність навіть у найважчі часи. Зокрема, з основної докризової схеми будівництва, в якій брали участь забудовник, інвестор і банк, останній був виключений. Закон дозволяє вести забудову за схемою ЖБК (житлово-будівельного кооперативу). Для приватного інвестора фактично нічого не змінилося, а забудовник більше не залежав від примх банків.

Другий важливий момент - ціни і великий вибір типів квартир (від квартир готельного типу, яких в місті до цього ніхто не будував, і невеликих одно-, дво-, трикімнатних квартир до квартир великих розмірів і дворівневих).

У Криму і, зокрема, в Севастополі, ми зробили акцент на зменшенні площі житла, ціни квадрата і на максимальному розмаїтті планувань. Однокімнатну студію можна було купити за $16 тис., причому в розстрочку. Продажі не припинялися навіть у пік кризи, адже керівництво компанії-забудовника вирішило зробити ціну квадратного метра житла найнижчою в місті (найдоступнішою для населення міста). А як тільки економічна ситуація стала виправлятися, бажаючих придбати житло біля моря різко побільшало, причому не тільки і не стільки українців, скільки росіян з Москви, Челябінська, Нижньовартовська і т.д. По секрету скажу, деякі купують навіть цілі під'їзди.

Валентина Пономарьова, Weekly.ua


Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)
1грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Херсонська обл. > Голопристанський р-н > Гола Пристань

Продам. Помещение 108 м.кв. ул.Уральская
Уральская ул., 108 кв.м, 73 000$, Продам. Помещение 108 м.кв. район ул.Рабочая, по ул.Уральская. 1/5, ...

Торговельні приміщення > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)-- Варианты аренды жилья
17 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Шишацький р-н > Шишаки

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
1 500грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Чернігів

Ірпінь, оренда кондитерського виробництва
Гостомельське шосе, 1400 кв.м, 8$/кв.м/місяць, Ірпінь, поруч з Варшавською трасою довгострокова ...

Виробничі приміщення > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Ірпінь