Вся нерухомість > Новини > Прописка на дачі: плюси і мінуси
↑ До списку новин

Прописка на дачі: плюси і мінуси

27 червня 2012

Законопроект може дозволити реєструватися на дачі і в готелі, але збільшить розмір податку на житло.

Будівельний бум, який закінчився не так давно, ввів моду на заміські будинки, у тому числі в котеджних містечках. У столиці це було пов'язано ще і з тим, що вона була не в силах «розселити» всіх громадян, які бажали в ній працювати. Потім масова «втеча» за місто призупинилася. А люди, які виїхали, залишилися один на один з безліччю проблем. Одну з них скоро можуть вирішити наші законодавці. У парламенті лежить законопроект, який дозволить реєструватися в заміському котеджі, на дачі і навіть у садовому будиночку, що знаходиться на ділянці для ведення фермерської діяльності. Днями він був схвалений комітетом Верховної Ради з питань правової політики.

КОМУ ЦЕ ПОТРІБНО

Зараз, як правило, в будиночку котеджного містечка або на заміській дачі неможливо офіційно зареєструватися (тобто «прописатися»). «То офіційної назви вулиці там немає, то тип житла не потрапляє під законне визначення «житловий будинок», - пояснює юрист ВГО «Захист прав споживачів» Алла Райковська. - Через це всі люди, які постійно мешкають за містом, не можуть обслуговуватися у поліклініках, отримувати пенсії, голосувати, отримати кредит, піти в школу і так далі, так як не можуть прописатися в такому будиночку - тобто не можуть реалізувати масу своїх прав. І це проблема, адже котеджні містечка зараз популярні, багато з них мають свою інфраструктуру».

«Необхідність таких змін пов'язана з гармонізацією українського законодавства до законів ЄС, зокрема, з правом свободи пересування та вільного вибору місця проживання», - говорить генеральний директор юркомпанії «Правова гільдія «ВікторіАл» Віктор Мороз. - Справа в тому, що багато наших співгромадян проживають саме на дачах і в садових будинках. І хочуть бути зареєстровані саме там». Враховуючи важливість питання, можна припустити, що даний законопроект отримає схвалення в парламенті.

У ЧОМУ КОРИСТЬ

1. «З внесенням змін до закону можна буде виключити фіктивну прописку, і людина зможе зареєструватися за фактичним місцем проживання», - говорить Ольга Ускова. А значить, отримувати там пенсію, субсидію, кредит, голосувати, оформити дітей в школу. До того ж там можна буде розраховувати на державну безкоштовну медичну допомогу, допомогу по догляду за дитиною та інші соцвиплати.

2. У тому, що різні контори будуть знати, де вас шукати, є й інші переваги. Якщо ви не порушуєте закон, вам важливо вчасно отримувати, наприклад, повідомлення від податкової або банка-кредитора, щоб не «заробити» штраф за прострочення виплат. «Схоже, цей закон покликаний дати можливість відстежувати місцезнаходження громадян в даний поточний момент», - вважає юрист Всеукраїнського адвокатського об'єднання «Альянс» Володимир Шабельник.

3. Новий закон торкнеться не тільки дачників. Він фактично дозволить здійснити реєстрацію навіть в орендованих приміщеннях, включаючи готелі, притулки, будинки пристарілих. «Проте не варто занадто обнадіюватися: без детального врегулювання процедури реєстрації на підзаконному рівні такі зміни будуть «мертвими», - зазначає Ольга Ускова. - Так, і до сьогоднішнього дня для реєстрації в житлі необхідна згода власника, що може істотно ускладнити цю процедуру, наприклад, в готелях і притулках».

4. На перших порах нововведення може «спокушати» і на зловживання. «Людина зможе, наприклад, прописатися в котеджі і ніколи там не з'являтися, щоб не знайшли за місцем реєстрації, - припускає Алла Райковська. - Дозвіл реєстрації на дачі - це можливість взяти кредит і спробувати ухилитися від його повернення, а також переховуватися від сплати аліментів або військкомату. Точно так само, як якщо б людина була зареєстрована в квартирі, а переховувалася в іншому місці». Але не варто занадто надіятися - змінивши прописку, правопорушник не спокутує провини і не припиняє своє існування. «Природно, якийсь час можна ховатися, але в результаті це призведе до більш суворого покарання», - попереджає Віктор Мороз.

РЕЄСТРАЦІЯ: ЯКІ ПРАВА ВОНА ДАЄ

Реєстрація за місцем проживання для нас привілей і водночас обов'язок. «Без реєстрації ви не зможете оформити пенсію і соцдопомогу, вам ніхто не дасть кредит, не візьмуть на нормальну роботу, не дадуть товар напрокат, не нададуть безкоштовну медичну допомогу тощо», - пояснює Алла Райковська. Більш того, без реєстрації ви не отримаєте документи з податкової або суду.

«Людина може і не знати, що, наприклад, вона неправильно сплатила податок з доходів фізосіб, а податкова донарахувала суму, плюс пеню за несвоєчасну оплату, - попереджає Ольга Ускова. - Так само проблематично бути в курсі судових тяжб з можливою вашою участю. Так як відповідно до закону, якщо місцезнаходження відповідача невідомо, його виклик здійснюється через публікацію в місцевій пресі. Не думаю, що кожен з нас періодично перевіряє місцеві ЗМІ. До того ж, буде проблематично отримати закордонний паспорт і здати на права, так як скрізь необхідно буде вказати своє місце реєстрації».

А про обов'язок прописатися за місцем проживання нагадує штраф за відсутність реєстрації. «Згідно до ст. 197 Кодексу про адміністративні правопорушення, громадяни зобов'язані прописуватися за новим місцем проживання протягом 10 днів після зняття з попереднього місця реєстрації, а в разі відсутності реєстрації сплатити штраф у розмірі від 17 до 51 гривні», - каже Віктор Мороз.

Однак важливо знати, що медичну допомогу можна отримати і не за місцем прописки. «Для цього потрібно написати лист на ім'я головного лікаря закладу з проханням поставити вас на облік, посилаючись при цьому на ст. 38 ЗУ «Основи законодавства України про захист здоров'я», яка чітко говорить про те, що громадяни України мають право на отримання медичної допомоги в будь-якому державному медзакладі», - говорить Ольга Ускова.

ДЕ ПІДСТУП

Незважаючи на «плюси» проекту, він може послужити погану службу власникам великої кількості квадратних метрів. «Даний закон може бути «підготовкою» до введення податку на нерухомість, адже в разі його прийняття навіть проста споруда може бути визнана житлом з усіма наслідками для платника податків», - вважає начальник відділу судового врегулювання корпорації UBG Ольга Ускова. Справа в тому, що вступає в силу закон про податок на нерухомість, який дозволяє не платити такий збір за один дачний будиночок. Якщо ж дачу прирівняють до звичайної нерухомості, вона потрапить під дію податку так само, як і звичайна квартира.

Тетяна Матичак, газета «СЕГОДНЯ»


Топ-оголошення

= -СРОЧНО отличная комната для 1-2-чел.=без хозяев=троещина ул.Лисковская ТРЦ Район.Новая Линия
Троещина, 2 800грн/месяц, СРОЧНО сдам комнату для 1 чел 2800гр .для 2- 3500гр.ул. Лисковская троещина ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Сдам дом
Правди просп., 3 кімнати, 150 кв.м, 4 соток, 16 000грн/місяць, 1 эт.- большая кухня-столовая (плита ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Топ-оголошення

м.Черниговская 10мин езды ул Закревского Классная комната БЕЗхозяев
Троещина, 3 000грн/месяц, м.Черниговская 10мин.езды -классная комната БЕЗ хозяев для 1-2 чел 3000гр + ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

офис 130м фасад м. Льва Толстого 2 мин от хозяина
Майдан Незалежности, 130 кв.м, 35 000грн/месяц, Горького ул. начало. Предлагается в аренду 130м2, 6/6 ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продам 3-ком.кв. ул.Фонтанская дорога/12 станция Большого Фонтана.
Таирова, 3 комнаты, 90/40/38 кв.м, 7/9, 200 000$, Продам 3-ком.кв. ул.Фонтанская дорога/12 станция ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н