Вся нерухомість > Новини > В Україну не їдуть бізнесмени, і готелі знижують ціни
↑ До списку новин

В Україну не їдуть бізнесмени, і готелі знижують ціни

6 лютого 2014

Київські готелі поступово знижують ціни. З вересня 2013р. по січень 2014 р. вартість стандартного номера скоротилася на 3-4%: у тризіркових готелях з 859 до 826 грн, у п'ятизіркових — з 3450 до 3378, повідомили «Вестям» учасники ринку.

Зазначене зниження середньодобової вартості номера — «прайсове», яке готелі вказують на своїх сайтах. Фактичне ж зменшення розцінок (ціни для корпоративних клієнтів, що користуються дисконтами і акціями) досягає 20%. «Відомі випадки, коли деякі п'ятизіркові готелі готові селити корпоративних клієнтів за цінами, що наближаються до чотиризіркових», — повідомив нам старший аналітик компанії UTG Костянтин Олійник.

Бізнесмени до нас не їдуть

На такі жертви операторів спонукало зниження завантаження готелів, яке намітилося з літа минулого року: за даними STR Global, за 9 місяців 2013 р. заповнюваність готельних номерів Києва впала з 53,6% до 49,8% (при середньому показнику по Східній Європі в 60%), а прибутковість номера — з 1031 грн до 926 грн.

Ще сильніше відвідуваність готелів просіла через вуличні заворушення у грудні -січні. «У готелях під управлінням міжнародних операторів в основному селяться бізнес-туристи — складають до 70% від усіх клієнтів», — повідомив «Вестям» директор ArtBuild Hotel Group Олексій Євченко. А в готелях, віддалених від центру міста, а також у готелях старого фонду найбільша частина аудиторії — це відрядження (менеджери середньої та нижньої ланки).

Раніше місця в готелях з видом на бійню в Києві викупили на тиждень вперед.

«Велика частина бізнес-туристів зараз просто скасовує свої візити в нашу країну. А МЗСи деяких європейських держав, Італії, наприклад, з середини грудня не рекомендують своїм громадянам їхати до нас», — прокоментував нам ситуацію Костянтин Олійник.

За попередніми даними, за 2013 р. нашу країну відвідало більше 26 млн. гостей, що майже на 1,5 млн. більше, ніж у 2012-му, повідомили нам в Держтуризмкурорті. Однак завантаження готелів на тлі цього зростання падало, а слідом за ним і ціна номера. «Треба розуміти, що більша частина цих людей, понад 80% — громадяни країн СНД. Частіше вони їдуть в гості до родичів і знайомих», — прокоментував «Вестям» ситуацію голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха. За його словами, у всьому світі падає завантаження готелів 3-5 зірок, і це пов'язано, перш за все, зі складнощами у світовій економіці. «Корпорації економлять на розміщенні свого персоналу, і вибирають готелі з меншою кількістю зірок. У нашій країні ця тенденція посилилася ще й політичним моментом. Бізнесмени, навіть ті, які були на стадії підписання договорів, просто відкладають свій візит до України на невизначений період», — розповів Голубаха.

Апетити стримали

Ще одна причина зниження цін у київських готелях — це приведення розцінок наших готелів у відповідність з європейськими. «Середні ставки в київських бюджет і економ-готелях (1- 2 зірки) знаходяться на тому ж рівні або нижче, ніж в інших європейських столицях. А от середня вартість послуг у готелях 4-5 зірок перевищує аналогічні показники в тих же містах. Іноді ця різниця досягає 56%», — зазначив Олексій Євченко.

Тенденція зниження ціни номерів в 2014 р. посилиться. Готелі будуть активніше використовувати різні маркетингові інструменти — від спецпропозицій на вікенд до раннього бронювання, що дозволяє отримати знижку до 30%.

Не дотягуємо до Львова та Одеси

Чи то через млявий попит з боку приїжджих, чи то через низьку рентабельність цього бізнесу, але нові готелі в столиці з'являються дуже повільно. Зараз у Києві всього 113 готелів із загальним фондом 10 882 номерів (без урахування відомчих готелів, гуртожитків готельного типу та санаторіїв). Незважаючи на введення нових об'єктів перед Євро- 2012, ми як і раніше відстаємо за кількістю пропонованих номерів від ринків Європи, Азії та Північної Америки.

Тим часом у Дніпрі готель "Україна" відзначив столітній ювілей.

«У Києві на тисячу приїжджих доводиться 0,54 номери в готелях міста. Даний показник не тільки в рази поступається Варшаві, Будапешту та Празі, але навіть не перевищує аналогічний показник Львова та Одеси», — повідомив Євченко.

Зараз на різній стадії реалізації знаходиться більше 10 готельних проектів. У разі введення в експлуатацію всіх об'єктів загальний обсяг пропозицій номерного фонду зросте до 2017-го на 23%.

Нові відкриття

У найближчі роки в столиці планується відкриття відразу декількох готелів. На стадії завершення зараз знаходяться три проекти. Готель Hilton Kyiv (262 номери) обіцяють відкрити в кінці лютого, вже зараз можна бронювати номери з 1 квітня (від 208 євро). Вже цього року може відкритися Park Inn Olimpiyskiy (колишній «Спорт», входить до Смарт-холдингу). «Проект на стадії оздоблення і комплектації. До кінця другого кварталу ці роботи завершимо», — повідомив «Вестям» заступник директора з питань маркетингу та продажу компанії «Стокман» (генпідрядника робіт з реконструкції) Олег Приходько.

На сайті мережі Marriott анонсується відкриття Renaissance Kyiv Hotel (колишній «Лейпциг», що входить до ISTIL Group) у лютому 2015 р. У січні 2016 -го планується запуск готелю Aloft Kiev на вул Еспланадній, 17.

Також через два роки у Києві можуть з'явитися два готелі міжнародної мережі Best Western — на Якіра (79 номерів) і Горького (103 номери). «Вже підписано договір про входження в мережу Best Western під брендом Best Western Plus одного готелю по вулиці Горького», — підтвердила нам PR та маркетинг менеджер ArtBuild Hotel Group Марина Сугак.

Доля деяких проектів, які планувалися як готельні, під питанням. Цілком імовірна зміна концепції використання будівлі, де планувався Sofitel. Вхід в практично готову будівлю Sheraton, що прямо на Олімпійському, обгороджений парканом. «Йде підготовка до продажу — але самої будівлі, або проекту якомусь іншому оператору, поки що не відомо. Може, новий господар вирішить змінити спеціалізацію будівлі», — повідомив Костянтин Олійник.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

Оренда квартири на Березняках
Березняки, Березняковская ул., 3 комнаты, 55/41/8 кв.м, 8/9, 9 000грн/месяц, Оренда: вул. ...

Квартири > Здам > Київ > Дніпровський р-н

Будинок в Щасливому
4 кімнати, 170 кв.м, 10 соток, 120 000$, Продам будинок в с. Щасливе (7 км від Києва) в Київській ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Щасливе

Топ-оголошення

118 кв.м в новострое введ в експлуатацію
"нагорный", 3 кімнати 120/-/- кв.м 100 000$, Відмінна цінова пропозиція! 3х комн квартира в новострое ...

Квартири > Продам > Дніпро > Чечелівський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске -(Днепре)- Варианты аренды жилья
20 кв.м, 2/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по ...

Кімнати > Здам > Полтавська обл. > Котелевський р-н > Котельва

Оренда офісу 525 м2 вул. Рибальська 22
Печерськ, Рибальська вул., 22, 525 кв.м, 20$/кв.м/місяць, Оренда офісу 525 м2 вул. Рибальська 22 ( м ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н