Вся нерухомість > Новини > Банки хочуть забирати житло без суду
↑ До списку новин

Банки хочуть забирати житло без суду

19 червня 2013

Ті люди, які купили квартиру в кредит, але вчасно не розраховуються по ньому, незабаром можуть позбутися житла без суду. У Раду поданий законопроект, за яким нерухомість (або інше майно, під заставу якого видано кредит, наприклад, автомобіль, земельну ділянку) може бути продане заставодержателем (банком) самостійно, в рахунок погашення кредиту, якщо таку умову зафіксовано в договорі позики. І тільки якщо банк сам захоче, він може стягнути борг у звичайному порядку, через суд. Якщо при продажу застави грошей за вторговане майно не вистачить, кредитор не має права вимагати їх з боржника. А ось якщо продати його вдалося дорожче, різницю банк зобов'язаний повернути позичальнику.

Зараз ситуація інша: заставу можна продати тільки через суд. Коли рішення про стягнення боргу набуває чинності, а у позичальника платити нічим, виконавча служба продає заставу з аукціону, і виручені гроші йдуть кредитору. Якщо для погашення кредиту їх мало - боржник зобов'язаний і далі виплачувати залишок суми. На думку автора законопроекту, нардепа Івана Фурсіна (ПР), прийняття закону усуне суперечності в законодавстві, адже зараз Закон «Про забезпечення вимог кредиторів» дозволяє продати заставу без суду, а Закони «Про виконавче провадження» та «Про заставу» - ні.

ЕКСПЕРТИ. Фінансисти і юристи говорять, що закон правильний, але в ньому є підводні камені. Так, президент Украналітцентра Олександр Охріменко відзначає, що це нормальна міжнародна юридична практика: підписавши кредитний договір під заставу майна, позичальник повинен бути готовий до ризику його втратити. Тому в Європі і США в разі несплати кредитор без судів стає власником застави, може швидко його продати і повернути собі гроші. Юрист Володимир Столітній каже: для позичальника вигода в тому, що, погодившись віддати заставу без суду, він позбавляється від виплати кредиту, а кредитор при цьому швидко повертає свої гроші. Хоча є ризик, що не всі: часто продавати заставу доводиться за суму меншу, ніж розмір боргу.

А ось адвокат Василь Мірошниченко впевнений: закон не буде працювати, якщо в іпотечній квартирі зареєстровані неповнолітні діти. «Банки при видачі кредиту під купівлю житла вимагають, щоб у ньому був прописаний тільки сам позичальник, але це незаконно, тому інших членів сім'ї можна прописати через суд. Виселити дітей практично нереально, адже Закон «Про охорону материнства і дитинства» зобов'язує, щоб їх при цьому забезпечили альтернативним житлом», - роз'яснив Мірошниченко.

Олександр Панченко, СЕГОДНЯ.ua


Топ-оголошення

Червоный Хутор: продам просторный дом 5 спален в уютном районе Одессы!
Червоный хутор, Балтская ул., 5 и более комнат, 237 кв.м, 6 соток, 99 000$, Червоный Хутор ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Сдам 1 ком+балкон-Новый дом-Длительно- 9Жемчужина\Аркадия
Аркадия, 1 комната, 45/18/12 кв.м, 3/22, 300$/месяц, 9 Жемчужина /Французский б-р- Новострой- 3этаж ...

Квартири > Здам > Одеса > Приморський р-н

Топ-оголошення

Продам 4 комнатную квартиру, ул. Екатерининская/Базарная, 3/3, 84 кв.м.
Центр, Екатерининская ул., 4 комнаты, 84/-/- кв.м, 3/3, 65 000$, Продам 4 комнатную квартиру, ул. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

ТЕРМІНОВО продам 2-х кімнатну квартиру по вул. Леваневського
Леваневського, 48, 2 кімнати, 52/32/9 кв.м, 1/9, 46 000$, ТЕРМІНОВО продам 2-х кімнатну квартиру по ...

Квартири > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

Двоповерховий будинок, Віта-Поштова, Києво-Святошинський, Звенигородська 121-Г
Звенигородська, 121-Г, 5 і більше кімнат, 259 кв.м, 4,5 соток, 220 000$, Без комісії. Продається ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > Віта-Поштова