Вся нерухомість > Новини > Ринок нерухомості у 2013 р.: між молотом і ковадлом
↑ До списку новин

Ринок нерухомості у 2013 р.: між молотом і ковадлом

31 грудня 2013

Прийшов час підвести підсумки цього, дуже непростого для ринку, року.

Вже зараз можна сказати, що прогнози з приводу обвалу цін на 10-15% до кінця року, не виправдалися. Чому? Пояснень може бути кілька. Найпростіше — стагнація і уповільнення всіх процесів на ринку. При цьому, впала не ціна, а кількість угод — укладалися лише найнеобхідніші. Інше ймовірне пояснення, яке, зокрема, пропонує експерт у сфері довгострокового прогнозування, директор консалтингової фірми ВАЛКОЛ, професор Володимир Воронін, — ринок досяг дна, і найближчим часом ціни почнуть зростати. Може, звичайно, і почнуть, якщо влада своїми нововведеннями ринок не доб'є остаточно. А ймовірність цього, враховуючи запропоноване в податковому кодексі на 2014 рік, трохи вище, ніж зростання цін.

Але про прогнози — нижче. Спочатку підіб'ємо деякі підсумки року.

Рік стресових нововведень

У 2013 році ринок зіткнувся відразу з рядом нововведень, кожне з яких, начебто, було покликане привести ринок до нових цивілізованих правил, але на ділі тільки створювало перешкоди і, що вже там, сприяло формуванню нових корупційних схем.

Так, у січні були введені нові правила реєстрації майнових прав на нерухомість через єдиний реєстр, а вже в листопаді ми зіткнулися з тим, що достатньо невеликого «збою» в особі нового керівництва, щоб всі реєстри Мін'юсту, включаючи реєстр прав на нерухоме майно, виявилися недоступними. Причин, чому так сталося, ми, як і очікувалося, не дізналися. Проте в процесі стало відомо багато недоліків цього та інших реєстрів Міністерства.

Друге невдале нововведення цього року — податок на нерухомість, який таку кількість разів вводиться і скасовується, що впору заплутатися, треба платити чи ні.

Далі було обмеження розрахунків готівкою сумою в 150 000 грн. Готували його близько року, але до моменту запровадження обмеження, непідготовленими до нього виявилися... банки. Продавці, покупці і нотаріуси намагалися якось знайти способи оформити угоду. Співробітники ж окремих банків, в які ми дзвонили безпосередньо напередодні нововведення, були навіть не в курсі, що таке планується!

Сьогодні ж ми можемо констатувати, що знайдені не тільки способи оформити угоду за законом, а й способи його обійти, розрахувавшись по-старому готівкою.

Ну, і, нарешті, нові правила оцінки, скандал з якими злегка вщух тільки в силу революційних подій в країні.

Тобто, жодне з нововведень 2013 року успішним назвати не можна. Однак у 2014 р. уряд готує нам нові.

Видима стабільність

За даними порталу нерухомості Domik.net, середня ціна квадратного метра квартири в Києві за 2013 практично не змінилася: рік тому вона становила $1691, сьогодні — $1702, причому на рівні $1699-1702 ціна квадратного метра тримається з квітня.

Однак по окремих сегментах все не настільки однозначно.

Подорожчали, наприклад, тільки квартири в новобудовах — на 3,5% за рік, до $1860 за квадратний метр.

При цьому в цегляних новобудовах квартири подорожчали на 4,4% до $2028 за кв.м., в панельних — на 4,6%, до $1612.

Однокімнатні квартири в новобудовах, як і рік тому, за ціною квадратного метра найдешевші, хоч і подорожчали на 1,8% до $1715. Двокімнатні подорожчали більше — на 3,6%, до $1839 кв.м. Трикімнатні як і раніше найдорожчі серед найбільш популярних сегментів — $1946, зростання цін тут склало 2,8%.

У будинках всіх інших типів квартири в ціні впали.

У дореволюційних будинках — на 3,4%, до $2948 за квадратний метр. У «сталінках» — на 5%, до $2398 за кв.м, у відомчих будинках серії «покращена цегла» сьогодні квадратний метр коштує $1836 — на 2,7% дешевше, ніж рік тому.

Більш бюджетні типи житла теж в ціні впали. Квартири в будинках серії «стара цегла» подешевшали на 1,3%, до $1697 за кв.м. А от у будинках серії «стара панель» помітно більше — на 7,2%, до $1564. Рік тому квартири в таких будинках стояли дорожче, ніж в будинках серії «типова панель», сьогодні — дешевше. Останні подешевшали на 2,6%, до $1611 за кв.м. У будинках серії «поліпшена типова панель» квартири, як і раніше, найдешевші за ціною квадратного метра — $1511, на 2,6% дешевше, ніж рік тому.

В цілому така цінова динаміка цілком закономірна: житло більш нове і якісне дорожчає, а старе і зношене — дешевшає.

Також варто відзначити, що така зміна цін наближає український ринок до західних тенденцій, де житло в новобудовах коштує дорожче, ніж у старому фонді. Правда, на Заході під новобудовами розуміють первинний ринок, а в Україні поки дорожче коштують квартири на вторинному.

Що рік прийдешній нам готує...

... за винятком нових податків?

По-перше, не врегульованою раніше залишається ріелторська діяльність. Незважаючи на те, що відповідний законопроект був внесений на розгляд Верховної Ради ще півроку тому, поки ніяких зрушень у цьому питанні не помітно. З одного боку, представники професійного співтовариства, зокрема, Президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов, вважають, що професія ріелтора сьогодні перебуває в такому стані, що змінити щось можна тільки «операційним шляхом» — законодавчим регулюванням. З іншого боку, у ріелторів до законопроекту чимало питань, зокрема, які стосуються обмеження розміру комісії. У Мінекономіки, в свою чергу, кажуть, що готові розглядати пропозиції фахівців.

Що стосується перспектив зміни цін на квартири, багато що залежатиме від того, чи приймуть бюджет на 2014 рік у тому, вигляді, в якому він сьогодні поданий. Якщо так, можна очікувати зростання на горезвісні 15-17% і повної зупинки вторинного ринку.

Якщо ж ні, ринок, швидше за все, залишиться в тому ж стані рецесії, в якому перебуває сьогодні.

Чому так?

З одного боку, схоже, ринок дійсно знаходиться в стані очікування відновлення і подальшого зростання цін, як вважає В.Воронін. З іншого — рости йому нікуди. По-перше, квартири просто нікому купувати. По-друге, зараз немає жодного сприятливого фактора, здатного спровокувати зростання цін. Президент FIABCI — Україна Олександр Бондаренко наводить 5 таких факторів: 1) стабільний стан економіки зі зростанням доходів населення, 2) наявність реальної іпотеки — в Україні, на думку експерта, існує тільки квазі-іпотека, 3) стабільне зростання чисельності середнього класу, 4) європейські стандарти законодавства та 5) впевненість населення у завтрашньому дні.

Водночас, багато експертів погоджуються з тим, що поточний стан ринку сприятливий для інвестицій — рано чи пізно ціни почнуть зростати. Але, оскільки невідомо, як скоро для цього складуться сприятливі обставини, цю тезу поки що можна визнати справедливою тільки для сегмента новобудов.

Наталія Рева, Domik.ua-нерухомість


Топ-оголошення

Продам ділянку 15 сотів під будівництво з.Вишні
15 соток 15 000$, Продам ділянку під будівництво з.Вишні, Бориспільський р-н, 15 соток (50/30) в ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Вишеньки

ПРОДАМ, 1-к квартира, м. Синельникове, Пропоную купити квартиру в місті Синельникове, вулиця Центральна 185Б.
Центральная, 1 кімната, 37/18/6 кв.м, 2/5, 400$/кв.м, ПРОДАМ, 1-к квартира, м. Синельникове, Пропоную ...

Квартири > Продам > Дніпропетровська обл. > Синельниківський р-н > Синельниково

Топ-оголошення

Продажа 2 х комнатной пр.Лобановского 196 м.Демеевская
Автовокзал, Лобановского (Краснозвездный) просп., 196, 2 комнаты, 43/28/7 кв.м, 6/9, 65 000$, ...

Квартири > Продам > Київ > Голосіївський р-н

Сдам отдельную комнату для одной девушки, . Р-н ТРЦ КАРАВАН
Щербины ул., 30 кв.м, 3 000грн/месяц, Сдам отдельную комнату для одной девушки, без детей и животных. ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Без комісії! 1К квартира 42м2 в ЖК "Міракс"
Лук'янівка, Глибочицька вул., 43, 1 кімната, 42/16/15 кв.м, 2/20, 45 000$, - ЖК "Міракс", ...

Квартири > Продам > Київ > Шевченківський р-н