Вся нерухомість > Новини > Ринок оренди київського житла: листопад 2010 р.
↑ До списку новин

Ринок оренди київського житла: листопад 2010 р.

7 грудня 2010

Ринок оренди Києва помітно знизив обороти. Частина власників квартир припинили пошук орендарів і чекає прояснення ситуації. Орендарі, особливо в бізнес-сегменті, теж не поспішають з пошуком житла. Решта активних учасників йдуть на поступки один одному вкрай неохоче.

Основні тенденції

У листопаді активність на ринку оренди збереглася на рівні жовтня. Разом з тим, з другої половини місяця на нього почала тиснути невизначеність учасників у зв'язку з ситуацією, яка склалася навколо нового Податкового Кодексу.

«Орендодавці, які зареєстровані як СПД, стурбовані змінами, які вносить новий Податковий кодекс. Згідно з його останньою редакцією, фізособам-підприємцям буде заборонено займатися здачею в оренду приміщень. Є й такі клієнти, які призупинили процес пошуку орендарів до вирішення цієї невизначеної ситуації. Також в світлі цих подій знизилася активність з боку потенційних орендарів у бізнес-сегменті. На орендарів та орендодавців в сегменті економ ці події поки надають мінімальний вплив», - коментує Ольга Перковська, керівник підрозділу оренди компанії Real Druzi.

В економ-класі активність учасників відчутно підвищилася. Збереглася тенденція зміщення попиту до якісного житла. Багато клієнтів готові поліпшувати свої житлові умови і переїжджати у квартири з більш якісним ремонтом і, відповідно, з більш високими орендними ставками. Що стосується пропозиції в цьому сегменті, то вона була досить стабільною. У листопаді частка економ-класу в сумарному обсязі пропозиції перестала зменшуватися, що було характерно для попередніх шести місяців. Почали з'являтися відносно недорогі ($500-570) варіанти в центрі міста.

Разом з тим, орендарі в цьому сегменті приймають рішення миттєво, часто приходячи на перегляд з необхідною для угоди сумою грошей. При цьому орендарі переважно розраховують на торг, керуючись стереотипом «сезонності». У свою чергу орендодавці неохоче йдуть на поступки або зовсім не підтримують торг і дуже ретельно вибирають орендаря. При цьому орендодавці досить часто піднімають заявлену вартість при першому контакті з орендарем, або влаштовують перегляди за принципом «аукціонів».

Середня орендна ставка пропозиції в листопаді склала $900, що на 0,91%% нижче, ніж у жовтні.

Характеристика пропозиції

Структура пропозиції щодо кількості кімнат у листопаді не змінилася, найбільшу частку склали двокімнатні квартири (37%). Частка однокімнатних квартир склала 30%, частка 3-кімн. квартир - 26%, багатокімнатних квартир - 7%.

Частка пропозицій економ-класу, яка з травня по жовтень знизилася на 10% (з 54% в загальній пропозиції до 44%), у листопаді залишилася стабільною. При цьому кількість пропозицій в усіх класах незначно збільшилася: в економ-класі - на 2,73%, у бізнес-класі - на 5,65%, у преміум-класі - на 0,71%.

Характеристика попиту

У листопаді інтерес орендарів від центральних районів трохи змістився до популярних масивів на правому і лівому берегах. Зокрема, за кількістю заявок лідирували Дарницький - 19,28% заявок (переважно на масиви Осокорки, Позняки), Шевченківський - 16,81% заявок (найбільший інтерес викликав масив Лук'янівка) і Оболонський райони - 11,30% заявок (переважно на масив Оболонь). Також досить затребуваними були Печерський (10,58%) і Голосіївський (9,86%) райони.

Рейтинг районів за заявками на оренду квартир у листопаді 2010 р.

Попит на оренду однокімнатних і двокімнатних квартир у листопаді зрівнявся. Частки заявок на однокімнатні та двокімнатні квартири склали по 39% (нагадаємо, що в жовтні частка заявок на однокімнатні квартири становила - 34%, на двокімнатні - 39%). Інтерес до трикімнатних квартирах залишився стабільним - 19% (у жовтні цей показник був рівний 18%). На чотирикімнатні квартири довелося 2,29%, на багатокімнатні - 0,78% попиту.

При цьому найбільш затребуваними площами квартир було 41-50 кв. м (28% заявок, як і в жовтні) і 31-40 кв. м (20% заявок, у жовтні - 19%).

Як і минулого місяця, найбільш популярним ціновим діапазоном став $400-600. У листопаді, як і в жовтні, такими квартирами цікавилося 45% клієнтів компанії (у вересні - 33%, у серпні - 32%). Друге місце зайняв діапазон $600-800 - на нього припало 18% звернень (у жовтні - 17%). Третє місце за інтересом зайняв ціновий діапазон $200-400 - на нього припало 14% заявок (у жовтні - 11%).

Цінова динаміка

У листопаді орендні ставки пропозицій залишалися стабільними. Середня орендна ставка пропозиції по місту склала $900, що нижче аналогічного показника жовтня на 0,91%.

Середня орендна ставка квартир економ-класу склала $453 (у жовтні - $ 451). Для квартир бізнес-класу цей показник в листопаді склав $849 (у жовтні - $851) для квартир преміум-класу - $1988 (у жовтні - $1996).

Прогноз на грудень

У першій половині місяця активність ринку, швидше за все, зберегтися на тому ж рівні, але вже в другій половині грудня - незначно знизиться.

Фахівці компанії припускають, що грудень все-таки може стати місяцем компромісів: як орендодавці, так і орендарі переважно захочуть закрити питання з орендою до нового року.

Пропозиція і орендні ставки будуть залишатися стабільними. Разом з тим, багато чого буде залежати від того, як вирішитися ситуація з Податковим Кодексом для орендодавців - чи буде скасовано положення про заборону здачі в оренду приміщень фізособами-підприємцями, які розміри податкових відрахувань будуть встановлені і в які строки треба буде перебудовуватися під нові податкові правила .

UGMK.INFO


Топ-оголошення

Продам 1 комнатную квартиру на Космонавтов/Филатова
Черемушки, 1 комната, 34/18/6 кв.м, 4/5, 23 000$, Лучшая локация на Черёмушках, в районе 1-станции, ...

Квартири > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Пропоную купити ділянку в Підгородньому за цікавою ціною.
весенье, 10 соток, 5 500$, Пропоную купити ділянку в Підгородньому, вул.Вишнева. Загальна площа 10 ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпропетровська обл. > Дніпропетровський р-н > подгородне

Топ-оголошення

1-но комнатная квартира с ремонтом на Французском бульваре.
Французский б-р, 1 комната, 32/17/6 кв.м, 2/5, 37 000$, Блочно-кирпичный дом. Дворовая. С ремонтом. ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Максимовича 32-А, ЖК Liko-Grad, Фасад Помещения 58м, 1 172м, 186 м. Васильківська 7хв
Совки, Максимовича (Трутенка) вул., 32А, 1/24, 17 250грн/місяць, Вул. Максимовича (Трутенка) 32-А, ЖК ...

Інше > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Продам будинок 328 м2, Крим, Сімеїз, на березі Чорного моря, скеля Кішка, 18 км. Ялта
Радянська, 5 і більш за кімнати, 328 кв.м, 7 соток 1 200 000$, Продам будинок 328 м2, Крим, Сімеїз, ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Крим АР > Симеиз