Вся нерухомість > Новини > Підсумки 2009 року на ринку нерухомості
↑ До списку новин

Підсумки 2009 року на ринку нерухомості

28 грудня 2009

Наприкінці року, що минає переломного кризового року, компанія Build and Live Development провела аналіз ринку нерухомості, з метою визначення характерних рис передноворічній динаміки існування будівельних об'єктів. Характерним є той факт, що останнім часом ринок нерухомості перетворився на суто вузькоспрямовану область - ринок житла. Саме ринок житла - об'єкт постійного аналізу в ЗМІ і є предметом обговорень уряду.

Аналізуючи динаміку продажів житлових квадратних метрів на первинному ринку Києва, основні моменти відзначає заступник директора компанії Build and Live Development з питань розвитку Олена Распутна: «На сьогоднішній день схема іпотечного кредитування житла практично паралізована. Чи не більше 3-4 банків зараз мають можливість запропонувати іпотеку. В іншому випадку назустріч покупцям йдуть самі забудовники, пропонуючи кредити або програми розстрочки.

Типові умови при оформленні кредиту на житло:

- Перший внесок - варіюється від 30% до 60%. При 100% оплаті компанії можуть надати знижки (до 6%)

- Кредити пропонуються у гривнях, доларах, євро

- Термін надання кредиту: має великий діапазон і варіюється від 1 до 10 років, при цьому заявляються терміни - до років, до 25 років, до 30 років

- Схема погашення кредиту: стандартна або ануїтетна; дострокове погашення - без обмежень;

Основні тенденції на ринку первинного житла до кінця 2009 року, відповідно до проведеного аналізу компанії Build and Live Development:

• В цілому ситуацію з добудовою та реалізацією житлових об'єктів не можна назвати позитивною. Можна лише відзначити деяку позитивну динаміку невеликого відсотка зростання продажів у жовтні-листопаді 2009 року (близько 20% в порівнянні з попереднім кварталом).

• Такий невеликий підйом активності на ринку спонукав деяких забудовників до підняття цін. Якщо в 2 і 3 кварталі 2009 року забудовники активно знижували ціни, пропонуючи знижки та акції, то до кінця року вартість у ряді об'єктах збільшилася на 6-7%, а бонуси і знижки на багатьох об'єктах пропонувати перестали. Простежуючи динаміку цін на житлові кв.м можна відзначити, що на початку року 1 кв.м. коштував близько 16 000 - 13 000 грн., до середини року показники опустилися до 12 000 - 10 000 грн., а до кінця року в деяких об'єктах він знову досяг 16 000 - 12 000 грн.

• Тим не менше, услід за позитивним невеликим пожвавленням купівельної активності на ринку, і пішов услід передноворічний і післясвятковий період, який триває в середньому з грудня до середини січня. Більш того, справжній період 2009-2010 рр.. ще посилюється виборами президента України. А як показує багаторічний досвід, кількість угод на ринку нерухомості, і житлової в першу чергу, різко скорочується і під час новорічних свят і під час виборів.

• Маючи великий вибір пропозицій (який на сьогоднішній день практично у два-три рази перевищує попит), покупець стає максимально обережним і вимогливим. На сьогоднішній день об'єктом інтересу стають, в першу чергу об'єкти, наведені в експлуатацію і на кінцевій стадії реалізації зі ступенем готовності не менше 90%. Крім того, нинішні покупці дуже уважно ставляться до таких чинників, як якість робіт, вдале розташування будинку, реальна наявність соціальної та побутової інфраструктури, зручне планування квартир (максимальне співвідношення корисної площі до загальної).

• Ринок нерухомості покинули спекулянти, залишилися тільки реальні покупці квартир для житла.

В цілому, на думку Олени Распутний, Build and Live Development, рентабельність житлових об'єктів Києва сьогодні мінімальна. І говорити про позитивну динаміку ще дуже рано. Тим не менше, і покупці і будівельники продовжують навчатися існувати в новій реальності. Що дає надію на «одужання». 
 

www.rynok.biz


Топ-оголошення

ТРОЕЩИНА ул.Радунская сдается комната рядом ул.Бальзака Лисковская
Троещина, 2 500грн/месяц, ТРОЕЩИНА сдается комната с балконом под ключ ул. РАДУНСКАЯ 26 фото родные . ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н

Посуточно квартира по ул. Тулузы
Никольская Борщаговка, 1 комната, 35/18/8,5 кв.м, 3/9, 600грн/сутки, Сдам посуточно 1 ком. квартиру в ...

Квартири > Здам > Київ > Святошинський р-н

Топ-оголошення

Аренда помещения на Соломенке
Першотравневий масив, Курська вул., 220 кв.м, 73 980грн/місяць, Сдается ул. Генерала Воробьева ( ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Солом'янський р-н

Сдам жилье в Днепропетровске (г, Днепр)-Украина, Варианты аренды
16 кв.м, 3/9, 2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Донецька обл. > Червоноармійський р-н > Покровськ (Красноармійськ)

Таїров Вільямс / Люстдорф дорога квартира з ремонтом
Таїрова, 1 кімната, 34/18/9 кв.м, 8/9, 30 000$, Однокімнатна зручне планування за адресаю Таїрова ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н