Вся нерухомість > Новини > Як боротися з недобросовісними ріелторами - думка
↑ До списку новин

Як боротися з недобросовісними ріелторами - думка

20 грудня 2013

"Чорними" ріелторами називають людей, які займаються операціями купівлі-продажу нерухомості шахрайським шляхом. Їх мета - відібрати квартиру у законного власника з метою перепродажу. Також є компанії, які продають застарілі бази даних бажаючим зняти квартиру. Delo.UA поцікавилося у юриста компанії ARPA Real Estate Олександра Мороза, як можна убезпечити себе від недобросовісних ріелторів.

"З морально-етичної точки зору ми бачимо ситуацію таким чином: людина звернулася в агентство з метою зняти конкретну квартиру, заплатив гроші, але вона не отримала очікуваного результату. Тобто вона має всі підстави на повернення грошей та відшкодування збитків.

Але це тільки з морально-етичної точки зору. Розглядаючи ситуацію з юридичного боку, ми маємо наступне: громадянин ("замовник" за договором) уклав з агентством нерухомості ("виконавцем") договір про надання інформаційних послуг, предметом якого, згідно п. 1.1. договору, є: надання інформації у вигляді інформаційних пакетів (бази даних) з оренди нерухомості у вигляді відкриття доступу до телефонів на сайті, або у вигляді роздруківки.

Варто так само відзначити, що, згідно з п. 2.1.1. договору, виконавець зобов'язується щодня оновлювати зазначені інформаційні пакети, а так само виконавець несе відповідальність за своєчасність оновлення інформації (п.4.1. договору).

Все досить ясно і прозоро, проблема лише в тому, що в договорі немає ні слова про те, що виконавець зобов'язаний надавати актуальну інформацію. Тобто, надавши замовнику базу даних і щодня її оновлюючи (причому, не важливо свіжими чи застарілими даними) - виконавець є таким, який сумлінно і належним чином виконує всі умови договору. Відповідно, у замовника немає правових підстав для заперечування договору в рамках невиконаних агентством своїх зобов'язань.

У даному контексті можна говорити хіба що про укладення договору під впливом помилки (стаття 229 Цивільного кодексу України) адже замовник очікував зовсім іншого результату, укладаючи договір. У такому випадку такий договір може бути визнаний судом недійсним. Однак, варто звернути увагу на те, що згідно п. 19 постанови Пленуму Верховного Суду № 9 від 06.11.2009 року:

"…Обставини, щодо яких помилилася сторона правочину (стаття 229 ЦК ( 435-15 )), мають iснувати саме на момент вчинення правочину. Особа на пiдтвердження своїх вимог про визнання правочину недiйсним повинна довести, що така помилка дiйсно мала мiсце, а також що вона має iстотне значення.

Не є помилкою щодо якостi речi неможливiсть її використання або виникнення труднощiв у її використаннi, що сталося пiсля виконання хоча б однiєю зi сторiн зобов`язань, якi виникли з правочину, i не пов`язане з поведiнкою iншої сторони правочину. Не має правового значення помилка щодо розрахунку одержання користi вiд вчиненого правочину."

Говорячи простою мовою, неважливо, що замовник хотів зняти в оренду саме конкретну квартиру, він підписав договір, за яким йому надавали базу даних. Цю базу йому надали, відповідно - немає підстав для претензій, тим більше, що ця база ще і щодня " оновлюється ". До речі, не важливо що інформація - не актуальне, адже про те що вона повинна бути " свіжої " - немає ні слова в договорі. А, замовник, підписавши такий договір, погодився з цим. Так само не варто забувати про те, що у виконавця буде "залізний" аргумент у вигляді п. 4.2. договору: виконавець не несе відповідальності за дії третьої сторони, на яку останній буде посилатися на виправдання того, що інформація в базі не є актуальною.

Не дивлячись на викладене вище, припустимо, що позивач все ж виграє судове засідання, але якою ціною? Судові витрати, витрати на правову допомогу, час і нерви, - і все це за 180 грн + малоймовірне відшкодування морального збитку (зважаючи на те, що живемо ми не в США і довести його наявність і, що найголовніше, - обґрунтувати розміри / ціну - досить проблематично).

Що робити якщо ви потрапили в таку ситуацію?

Захист своїх прав у суді в цій ситуації, є недоцільним (з причин, викладених вище). Можна поскаржитися в прокуратуру та податкову, пославшись на те, що вас обдурили і ввели в оману шахраї. Так само варто звернути увагу на те, що після оплати послуг Виконавець не виписав товарний чек на вашу вимогу, як це передбачено п. 15 ст. 3 Закону України "Про використання реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Очікувати багато від такої скарги - не варто, але попсувати нерви " Агентству нерухомості " - ви зможете.

Запропоновані механізми правового захисту, швидше за все, не виправдають очікувань людини, яка потрапила у подібну ситуацію, але дозволять зробити відповідні висновки і уникнути в подальшому подібних неприємностей.

Дуже важливо уважно читати договір і підписувати його тільки після того, як ви переконаєтеся, що він відображає саме ті правовідносини, в які ви маєте намір вступити, в іншому випадку, нарікати доведеться тільки на себе".

Олександр Мороз, юрист компанії ARPA Real Estate, Delo.UA


Топ-оголошення

Продаж 2-кімнатних ул.Полесская же/би 5 ЖК ВУДСТОРИЯ Зданий! Без %
Нова Дарниця, Поліська вул. 4, 2 кімнати 78/30/18 кв.м 15/25, 61 625$, Продаж квартир ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н

Сдадим Дом 385 квадратов в аренду большой семье -дом на 2 входа-это может быть 2 семьи друзей или родственников, или семь
парникова, 5 і більше кімнат, 385 кв.м, 11 соток, 30 000грн/місяць, Сдадим Дом 385 квадратов в аренду ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Київська обл. > Києво-Святошинський р-н > крюківщина

Топ-оголошення

Продам 2 комн, Ванный пер/ЖК"Платинум", 2 спальни и кухня-студия 32м!
Центр, 2 комнаты, 85/38/32 кв.м, 4/12, 100 000$, 10 ст, Б, Фонтана/пер, Ванный/ЖК"Platinum ...

Квартири > Продам > Одеса > Приморський р-н

Київ, Святошинський район, Новобіличі, ( Романівка)с/т Явір,
Новобіличі, 7,66 соток, 24 500$, Київ, Святошинський район, Новобіличі, ( Романівка)с/т Явір, ділянка ...

Земельні ділянки > Продам > Київ > Святошинський р-н

Продажа 67 кв.м ул.Б.Гмыри ж/б 23 Синевир ЖК Патриотика
Позняки, Гмыри ул., 12, 2 комнаты, 67/31/14 кв.м, 12/24, 51 000$, м.Позняки, ЖК Патриотика, ...

Квартири > Продам > Київ > Дарницький р-н