Вся нерухомість > Новини > Чим гарний останній поверх
↑ До списку новин

Чим гарний останній поверх

18 липня 2013

Раніше квартира на останньому поверсі вважалася не найкращим варіантом житла. Зараз ставлення до нього дещо інше.

Звичайно, якщо брати до уваги старий житловий фонд, то ситуація тут не сильно змінилася, пише Domik.net. Покупців, як і колись, страшать різні проблеми. Протік дах - і відразу ж це проявляється на стелі, а якщо прорве труба опалення, то затоплення буде куди відчутнішим. Слабкий напір води на останньому поверсі перетворюється на тоненьку цівку з крана. У літню спеку в квартирі, навіть за наявності техповерху, температура піднімається як в парильні.

З цими мінусами останнього поверху покоління українців живуть десятиліття. Сюди ж додають і стандартні плюси: немає галасливих сусідів зверху, на останні поверхи практично не долітають комахи, а також менше чутні звуки від великої кількості людей і машин внизу, взимку тут набагато тепліше, ніж на інших поверхах, - опалення подається зверху. А романтики не перестають радіти видам, які відкриваються зверху.

Для сучасних новобудов останній поверх давно перестав вважатися не дуже хорошим варіантом. У сегменті середнього і бізнес-класу тут облаштовують мансардні квартири і пентхауси. Фактично, верхній поверх стає «елітарним» житлом, на відміну від часів, коли мансарда здавалася бідним художникам унаслідок низької вартості.

Втім, витягти переваги з розташування квартири на останньому поверсі можна і в старому фонді.

Так, за наявності технічного поверху, виникає чудова ідея зробити квартиру на останньому поверсі дворівневою. Як? Та просто приєднавши горище. Варто відзначити, що в українських реаліях на технічних поверхах продають цілі квартири. Так, у Львові продаються 100 кв. метрів 10-го техповерху в новобудові. При цьому висота стель у цьому приміщенні - 2 метри, правда, продавці стверджують, що його можна буде підняти ще на 1,5 метра.

Ідея приєднання частини горища користується попитом, і на численних форумах користувачі шукають відповіді на актуальні питання про те, як же отримати дозвіл і правильно оформити всі документи, щоб стати господарем дворівневої квартири. Правильну відповідь дає дніпропетровський юрист Зореслав Замойський.

Для того щоб приєднати технічний поверх до квартири, спочатку потрібно зібрати всі документи, розповідає юрист. Квартиру вам необхідно перевести в житловий фонд і приватизувати, для чого подаються заява з мотивацією, чому вам необхідно розширити свою квартиру, в дозвільні органи. Юрист каже, що гарною причиною послужить необхідність розширити свою територію унаслідок браку місця для великої родини.

Поки буде проходити процес приватизації, власник квартири може отримати дозвіл у сусідів, бо на горищі знаходяться комунікації, якими користуються всі, а значить, зачіпаються інтереси всього будинку. Ті, хто стикався з «освоєнням» частини горища, намагалися задобрити сусідів по-різному: хтось дах перекрив, а хтось встановив для свого будинку камери відеоспостереження.

На наступному етапі подбайте про дозволи з СЕС, пожежної служби, електромереж, архітектурного відділу. У вас повинні бути всі дозволи для проведення робіт і використання приміщення.

Пізніше звертаються до міськради для вирішення зміни плану будинку, адже, по суті, не тільки встановлюються нові перегородки, а й змінюється призначення приміщень.

У процесі практичної реалізації варто виділяти кімнату на горищі таким чином, щоб всі комунікації опинилися поза вашого приміщення. Тоді до всіх труб і проводів залишиться вільний доступ, що зменшить проблем вам і відповідним службам.

До слова про використання вільних територій багатоповерхівок можна згадати, як кияни експлуатували дахи своїх будинків. Так, один зводив церкву на даху, а інший побудував будинок.

Якщо ви зібралися придбати таку «удосконалену» квартиру на останньому поверсі, не забувайте перевірити документи. Доданий другий рівень квартири повинен бути узаконений, щоб надалі не виникло проблем. Для тих, хто облаштував собі ще один поверх, нагадуємо, що цього року узаконити самовільне будівництво можна набагато дешевше, ніж у наступному. З Нового року замість 850 гривень за самобуд доведеться платити 10 730 гривень, а за експлуатацію - 48 285 гривень.

Якщо вдасться домовитися з усіма, ви отримаєте двоповерхову квартиру, яка допоможе вирішити проблеми з малою житловою площею.

Катерина Колонович, Domik.net-нерухомість


Топ-оголошення

Продам. Отдельно стоящее здание. 450 м.кв. Приднепровск, ул.Карагандинская
Карагандинська вул., 450 кв.м, 280 000$, Продам. Отдельно стоящее здание. 450 м.кв. Приднепровск, ...

Окремі будівлі > Продам > Дніпро > Самарський р-н

Сдам жилье для 1-2-3 х человек или пары на Криворожской
Криворожская ул., 2 000грн/месяц, Сдам жилье для 1-2-3 х человек или пары на Криворожской -, Етаж ...

Кімнати > Здам > Дніпро > Чечелівський р-н

Топ-оголошення

Сдам коммерческое помещение на Г. Сталинграда. 30 кв.
Героев Сталинграда ул., 30 кв.м, 15 000грн/месяц, Сдам коммерческое помещение на Г. Сталинграда. 30 ...

Торговельні приміщення > Здам > Дніпро > Центральний р-н

Продам отличный 2-х эт. дом в Совиньоне. ул.Корабельная/Люстдорф.
Чорноморка, 5 і більше кімнат, 300 кв.м, 10 соток, 450 000$, Продам отличный 2-х эт. дом в Совиньоне. ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеса > Київський р-н

Сдам комнату в 3-ком.квартире без хозяйки на ул.Малиновского.
Черемушки, 17 кв.м, 5/9, 2 700грн/месяц, Сдам комнату в 3-комнатной квартире на Черёмушках, ...

Кімнати > Здам > Одеса > Малинівський р-н