Вся нерухомість > Новини > Приватні апартаменти: дешевий чай краще за дорогий готель?
↑ До списку новин

Приватні апартаменти: дешевий чай краще за дорогий готель?

19 липня 2011

Розчарувавшись у високій вартості подобової оренди квартир і готельних номерів, бізнесмени і туристи все частіше віддають перевагу зупинятися в приватних апартаментах. Сервіс та комфорт в них нижчий, ніж в готелях і квартирах, але свою чашку чаю і чисту постіль постоялець отримає. А оскільки зростає попит, збільшується і кількість апартаментів по всій Україні.

Затребувані кімнати

Київський ринок готелів і подобової оренди квартир переживають не найкращі часи - їх заповнюваність сьогодні не перевищує 30-40%. На цьому тлі відносно новий сегмент приватних апартаментів, розташованих у житлових будинках, виглядає значно впевненіше. Наприклад, представники Dream Hostel, розташованого на вул. Червоноармійській у столиці, стверджують, що кожний місяць їх заповнюваність зростає. «Найбільш завантаженими для нас є вихідні дні, коли бронювати номери необхідно за кілька тижнів. У ряді випадків зняти ліжко досить складно і в будні дні», - розповідають там. Аналогічна ситуація спостерігається і в інших столичних апартаментах, де замовляти кімнату теж необхідно не раніше, ніж за тиждень до заїзду.

Як правило, апартаменти знаходяться у віддалених від центру міста районах і приваблюють постояльців відносно невисокими цінами - в середньому 170-220 грн за ніч. Більшість з них розташовані в новобудовах, так що можуть похвалитися хоч і недорогими, але свіжими ремонтом і меблями. Правда, санвузли зазвичай загальні, 2-5 на кожні 10-20 кімнат.

Проте в таких апартаментах завжди є ресепшн, завдяки чому постояльці можуть розраховувати на додаткові послуги у вигляді чаю, кави, прохолодних напоїв, легких закусок, засобів особистої гігієни або господарського приладдя - все за помірну плату. Сніданок зазвичай не передбачений, але іноді за 20-30 грн пропонують і його.

Саме невисока вартість проживання і є одним з головних «козирів» апартаментів, які все активніше переманюють клієнтів біля готелів, де мінімальна вартість проживання зараз становить 600-700 грн/ добу. На апартаменти переорієнтуються і ті постояльці, які раніше воліли знімати квартири. Після початку кризи більшість з них змушені були «затягнути паски», проте агентства нерухомості, як і раніше, пропонують їм недешеві варіанти у центральній або наближеній до неї частинах міста.

За спостереженнями виконавчого директора компанії Real Estate Solutions Андрія Борща, найактивніше апартаменти бронюють іногородні туристи, які обмежені в коштах, проте хочуть на вихідних насолодитися красотами столиці. Кімнати в апартаментах активно знімають рядові співробітники іногородніх компаній, бюджети на відрядження у яких досить скромні. Найчастіше кімнати орендують і для цілих груп приїжджих, які відвідують столицю для участі у виставках. У сезон попит на них підвищується в Севастополі та Ялті, а також у Харкові, який є частим місцем ночівлі у росіян, які на власній машині подорожують до Криму.

Прибутковий бізнес

Оцінивши всі переваги нового напрямку готельного бізнесу, підприємці, які мають певний грошовий запас, стали активно вкладати кошти у відкриття апартаментів. «Щодня до мене звертаються бізнесмени, які хочуть відкрити ці об'єкти і просять проконсультувати їх по ряду питань», - розповідає віце-президент Асоціації малих готелів та апартаментів України Роман Пономаренко. Правда, підрахувати їх загальну кількість, так само як і прибутковість, зараз практично нереально - подібними даними не діляться ані профільні чиновники, ані самі власники апартаментів. За приблизними підрахунками, зараз таких апартаментів по всій Україні налічується кілька сотень, але щороку їхня кількість збільшується в рази.

Експерти припускають, що для початку цього бізнесу необхідно мати в кишені близько $200-300 тис., повернути які цілком реально через чотири-п'ять років, що є одним з найпривабливіших показників в готельному бізнесі на сьогоднішній день. Р. Пономаренко відзначає, що, згідно з українським законодавством, бізнесмен, який відкриє у себе невеликий об'єкт, розрахований не більше ніж на 9 ліжок, може не проходити процедуру реєстрації - для цього йому необхідно лише отримати статус підприємця. Втім, більша частина об'єктів мають значно більше місць, тому працюють напівлегально, оплачуючи рахунки за комунальні послуги як фізичні, а не юридичні особи. У разі ж приходу перевіряючих, власники апартаментів пояснюють, що не є власниками готелю, а лише здають свою квартиру в оренду.

Як правило, цей бізнес освоїли ті підприємці, які придбали кілька квартир на одному поверсі в новобудові в надії на вигідний перепродаж, а після початку кризи зіткнулися з різким зменшенням кількості покупців і практично дворазовим падінням цін на житло. Не побажавши продавати свою нерухомість за невеликі гроші, вони вирішили вкласти кошти у відкриття апартаментів.

У курортних містечках заповзятливі бізнесмени намагаються зняти в довгострокову оренду кілька габаритних квартир, і в літній час здають кімнати відпочиваючим в суборенду. Втім, цей бізнес може бути вигідним лише в туристичних містечках, і то не завжди виявляється виправданим. «Наприклад, у центрі столиці за оренду квартири необхідно заплатити близько 24 тис. грн на місяць, ще близько 1 тис. грн витратити на оплату комунальних послуг. У цьому випадку для отримання прибутку ліжкомісця простоювати не повинні, що не завжди реально», - розповідає Р. Пономаренко. Втім, власники апартаментів дуже розраховують на Євро-2012, під час якого планують якщо не окупити, то хоча б «розкрутити» свій бізнес серед приїжджих, які згодом можуть стати їхніми постійними гостями.

Тетяна Александрова, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Ділянка з ставком під забудову 10 сот
10 соток, 7 500$, Продається ділянка 10 соток. Бориспіль, Лозівка, вул. Тичини. Під забудову. Газ, ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Бориспільський р-н > Бориспіль

Продаю 3.к квартиру з квадратним холом в Лісках
вул. Крилова, 54, 3 кімнати, 68/41/8 кв.м, 8/10, 30 000$, Продається 3к квартира в Лісках, район 52 ...

Квартири > Продам > Миколаїв > Заводський р-н

Топ-оголошення

Продам 2 комнатную квартиру в новом доме в жк Альтаир-3, ул. Жаботинского, 22/25, 63 кв.м.
Жаботинского ул., 2 комнаты, 63/-/- кв.м, 22/25, 48 000$, Продам 2 комнатную квартиру в новом доме в ...

Квартири > Продам > Одеса > Київський р-н

Продам 1-ком.кв. ул.Атамана Головатого/ул.Церковная.
Пересип, 1 кімната, 33/9/21 кв.м, 2/2, 25 000$, Продам 1-ком.кв. ул.Атамана Головатого/ул.Церковная. ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, -Варианты аренды жилья -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Шполянський р-н > Шпола