Вся нерухомість > Новини > Цеглина під голову
↑ До списку новин

Цеглина під голову

19 жовтня 2010

Кришталева мрія багатьох жителів мегаполісу - купити квартиру в новому будинку в центрі - як ніколи близька до здійснення. Чекати, коли оживе іпотека, не має сенсу - разом з її реанімацією ціни на житло підуть вгору. І впевненості в тому, що квадратні метри будуть стрімко знецінюватися далі, немає ніякої. Наприклад, в Москві квартири вже дорожчають, причому як у доларах, так і в рублях. Weekly.ua з'ясовував, що можна купити сьогодні в новому будинку в Києві

Що у продажу

Зараз умови купівлі квартир у споруджуваних будинках вигідні як ніколи. За роки кризи суттєво зменшилася ціна квадратного метра. Вартість «квадрата» житла економ-класу на Позняках, Троєщині, Осокорках або Воскресенці - від $1113 до $1265. Тобто, щоб купити нову однокімнатну квартиру площею 43-50 м2 у віддалених районах столиці, достатньо мати $ 48-63 тис.

Радують і ціни на житло в центрі Києва або близьких до нього районах. Мова йде в середньому про $1886-2700 за "квадрат". Наприклад, в будинку преміум-класу на Липках однокімнатна квартира площею майже 50 м2 обійдеться близько $135 тис. Будинок елітний, з паркінгом та іншою інфраструктурою. Погодьтеся, всього пару років тому про таке можна було тільки мріяти.

При цьому девелопери пропонують розстрочку. Наприклад, можна внести 30-50% від вартості квартири, а решту виплачувати рівними частинами до закінчення будівництва без нарахування відсотків. Щоправда, у разі розстрочки ціна не фіксована, і менеджери відразу попереджають про те, що вона може збільшитися. До того ж, враховуючи строки будівництва, розстрочка можлива максимум на рік-півтора.

Щоб заманити покупця, продавці практикують знижки або можливість купити квартиру за низькою ціною на аукціонах. Максимальна економія в цьому випадку складе 10-15% від вартості житла.

Багато забудовників співпрацюють з банками і пропонують кредити на купівлю своїх об'єктів за вельми низькими ставками: 12,75-22% річних у гривні. (Для порівняння: середні ставки при покупці в кредит «вторинки» зараз на рівні 23-25% річних.)

Час брати

Опитавши девелоперів, Weekly.ua був здивований ходом продажів. Незважаючи на кризу, у багатьох компаніях «одинички» або були вже куплені (і це за півроку-рік до здачі об'єкта), або залишалися тільки на найвищих поверхах. В елітних будинках в центрі так само часто продавалися тільки 3-4-кімнатні квартири.

Чи можна говорити про пожвавлення попиту? Напевно, на ринку «первинки» скоріше так, ніж ні.

У серпні порівняно з липнем обсяг будівельних робіт збільшився на 297,1 млн. грн - до 4,133 млрд. грн. На думку керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Миколи Івченка, повного відновлення завантаження забудовників варто очікувати в другій половині 2011 року, коли ставки по іпотечних кредитах у гривні знизяться до 15% і збільшення обсягів кредитування будівельних організацій і населення.

За прогнозами ріелторів, ціни на нерухомість будуть прямо залежати саме від темпів відновлення іпотеки. А адже те, що кредитування відновлюється, вже видно неозброєним оком. У 2010 році різко зросла кількість банків - іпотечних кредиторів, а ставки по іпотеці знизилися на 3-5 процентних пунктів. Збільшуються і обсяги іпотечних позик.

Тим часом банки згодні кредитувати тільки клієнтів з високим рівнем доходу і гарною кредитною історією. На масову видачу позик в найближчі роки і, відповідно, на різке зростання цін на ринку житла, розраховувати не доводиться.

«Ціни на нерухомість, можливо, будуть коригуватися, але навряд чи перевищать нинішні показники. Поки що можна з упевненістю говорити, що дно на ринку вже пройдено і попереду нас чекає поступове зростання», - вважає член правління, директор департаменту з розвитку роздрібного бізнесу Universal Bank Віталій Шастун.

Час обережних інвестицій

Найбільш привабливими на сьогодні є вкладення в квартири економ-і середнього класу вартістю до $ 50-100 тис. на тривалий термін.

«Ціни на нерухомість будуть повільно рости. Перш за все, на економ-житло. Це багато в чому пов'язано з ревальвацією долара. Населення знову починає розглядати нерухомість як об'єкт вкладення грошей на перспективу і захист від валютної інфляції», - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Якщо ж купувати квартиру з метою подальшої здачі в оренду, потрібно приготуватися до того, що дохід від цього складе не більше 7-10% на рік і нерухомість окупиться років через десять.

Не слід забувати і про комерційну нерухомість. Вона теж може вирости в ціні після кризи, причому набагато більше, ніж житло.

А ось брати дорогі кредити для купівлі нерухомості з інвестиційними цілями явно не варто. Вкладення можуть не окупитися, адже різкого зростання цін не очікується. Набагато краще скористатися розстрочкою і добитися великих знижок при купівлі об'єктів. У цьому випадку можна розраховувати на непоганий прибуток років через п'ять.

Андрій Чумаченко, UGMK.INFO


Топ-оголошення

Шикарне приміщення в центрі Києва!
Шевченко бульв., 38, 100 кв.м 999€/місяць, Поруч розташовані кафе, бари ресторани, два великі готелі ...

Сфера обслуговування > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Продам комнату в общежитии, ул. Радостная/ район Дома Мебели, 4/5, 14 кв.м.
Черемушки, Радостная ул., 14 кв.м, 4/5, 9 800$, Продам комнату в общежитии, ул. Радостная/ район Дома ...

Кімнати > Продам > Одеса > Малинівський р-н

Топ-оголошення

Промбаза в Придніпровську
Придніпровськ, 1656 кв.м, 270 000$, Продам промбазу з виробничими та складськими приміщеннями ...

Виробничі приміщення > Продам > Дніпро > Самарський р-н

Уникальное предложение! ЦЕНА СНИЖЕНА НА 50%! 140 кв.м. на Пантелеймоновской
Центр, Пантелеймоновская ул., 88/2, 2/10, 800$/месяц, Пантелеймоновская, 88 (вход с Куйбышева). ...

Інше > Здам > Одеса > Приморський р-н

Продам отличный дом в Кошарах.
Центральная, 2 кімнати, 95 кв.м, 5 соток, 50 000$, Дом-дача Кошары 45 км от Одессы, дом в два уровня ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Одеська обл. > Лиманський р-н > Кошары