Вся нерухомість > Новини > Новобудови — вибір покупців у 2013 р.
↑ До списку новин

Новобудови — вибір покупців у 2013 р.

3 січня 2014

За рік ціни на квартири в Києві зазнавали певних змін. Але загальну тенденцію до подорожчання житла можна простежити тільки в новобудовах — ціна квадратного метра в цьому сегменті зростає неспішно, але планомірно. Решті типам будинків було властиве більше або менше зниження ціни.

За даними порталу нерухомості Domik.ua, найдорожчими за ціною квадратного метра в столиці залишаються квартири в будинках дореволюційної споруди — $2948, хоча за минулий рік вони подешевшали на 3,4%. При цьому, ціна квадратного метра однокімнатних квартир у таких будинках впала на 7%, і склала на кінець року $2666, в двокімнатних — на 4,3%, до $2898, у трикімнатних — на 2,6% до $3074.

Ціни на квартири в «сталінках» продовжували знижуватися і в 2013 р. — за рік на 5% до $2398, причому, зниження цін більш відчутно в центрі: у центральній частині Голосіївського району квартири в «сталінках» подешевшали на 6,1%, на Печерську — на 7,25%. Проте на околицях спостерігається невелике зростання цін у цьому сегменті.

Цікава тенденція простежується і в зміні цін по різних типах квартир в «сталінках». На початку року ціни квадратного метра одно-, дво- і трикімнатних квартир істотно відрізнялися один від одного. За рік «квадрат» в однокімнатних виріс в ціні на 4,3% до $2226, а в двокімнатних — подешевшав на 16,4% до $2398. Це наблизило обидва показники до трикімнатних, ціна квадратного метра в яких, в свою чергу, знизилася на 2,9% до $2320.

У будинках типу»покращений цегла» квадратний метр, що втратив за рік в ціні 2,7%, коштує $1836. Але тут зворотна ситуація. На початок року ціни на квадратний метр в одно-, дво- і трикімнатних квартирах були приблизно на одному рівні в межах від $1800 до $1900. Самими дорогим був квадратний метр в трикімнатних квартирах — $1984. За рік розрив істотно збільшився за рахунок зростання ціни квадратного метра в «двійках» — на 9,5% до $2017. За той же період на 6,5% впала ціна квадратного метра в трикімнатних, до $1770. У підсумку, ціна квадратного метра в двокімнатних квартирах зараз найвища в даному типі будинків. Однокімнатні подешевшали на 4,5%, їх ціна склала $1740.

Найменше зниження по цегляним будинкам спостерігаємо в сегменті» стара цегла» — мінус 1,3% за рік, сьогодні ціна квадратного метра в таких будинках в середньому дорівнює $1697. Тут істотніше інших змінилася ціна квадратного метра в трикімнатних квартирах — зросла на 8,5%, до $1835. Однокімнатні подешевшали, але незначно, в межах статистичної похибки, і коштують сьогодні — $1717 за кв.м. Двокімнатні впали в ціні на 2,7% і продаються по $1684 за кв.м.

Ціни на квартири в панельних будинках радянської будівлі теж знизилися.

Найсуттєвіше змінилася ціна квадратного метра в будинках серії «стара панель», тут відзначено падіння на 7,2% — на кінець року показник зупинився на рівні $1564. «Трійки» подешевшали на 9,6%, до $1393, «двушки» — на 6%, ціна квадратного метра в них склала $1544. Однокімнатні впали в ціні менш, ніж на 1%, ціна квадратного метра — $1699.

Квартири в будинках серії»типова панель» подешевшали на 2,6%, до $1611 за кв.м. Істотно тут ціна квадратного метра змінилася тільки на трикімнатні квартири, знизившись на 6,8% до $1436. Ціни на одно- і двокімнатні такі ж, як і рік тому — $1712 і $1590 відповідно.

Ціни на квартири в будинках серії «поліпшена типова панель» знизилися на 2,6% $1511 за кв.м. При цьому, в однокімнатних не змінилися — $1564 за квадратний метр. Двокімнатні впали в ціні на 2,4%, до $1527 за кв.м. Трикімнатні — на 4,3%, квадратний метр в них на кінець року коштує $1452.

Як і раніше користуються попитом у покупців новобудови, що подорожчали за рік в цілому на 3,5%. При цьому, трохи більше ціни зросли в панельних новобудовах — на 4,6%, до $1612 за кв.м – тенденція  зростання, що намітилася ще на початку 2013, до кінця року помітно зміцнилася. Особливо зросли ціни на двокімнатні квартири — на 8,9%, до $1641, за рахунок чого «двушки» стали самі дорогими за ціною квадратного метра, відібравши пальму цінового першості у однокімнатних квартир. Останні подорожчали на 1,7%, до $1591. Ціна трикімнатних квартир виросла на 1,5% і склала на кінець року $1485.

У нових цегляних будинках квартири в цілому подорожчали на 4,4%, до $2028 за кв.м. Тут найдешевші за ціною квадратного метра — однокімнатні, хоча їх ціна і зросла за рік на 3,9%, склавши $1857. У двокімнатних спостерігається зростання на 1,5%, ціна дорівнює $1949. У трикімнатних — зростання на 2,1%, на кінець року вони коштують $2140 за квадратний метр.

Найбільш істотні зміни цін на квартири в новобудовах сталися на Борщагівці — падіння склало 30%, правда, головним чином за рахунок того, що переважна більшість пропозицій у цьому сегменті становлять пропозиції від забудовника в районі Великої Кільцевої. Новобудови в Оазисі впали в ціні на 6,8%, на Оболоні — 7,7%, в ​​історичному центрі — 16,9%. Зростання помічений на Деміївці — на 7,5% і Позняках — на 5,3%.

В цілому ж, ціна квадратного метра в новобудовах зростає повільно, але впевнено. У цьому сегменті не спостерігається різких стрибків і змін за рік в цілому. Простежується стійкий тренд зростання цін.

Кореляція цін і типів будинків за рік змінилася неістотно: найдорожчі і раніше квартири в дореволюційних будинках, «сталінках» і цегляних новобудовах. Зате по різних типах панельних будинків спостерігається досить цікава картина: на тлі зниження цін у всіх інших типах, панельні новобудови протягом усього року дорожчали. Рік тому квадратний метр в них був найдешевшим, сьогодні — найдорожчий серед «панельок».

Найдешевші на сьогоднішній день за ціною квадратного метра квартири в будинках серії «поліпшена типова панель», середня вартість квадратного метра в них майже вдвічі нижче, ніж середня вартість в найдорожчих дореволюційних будинках. Причина такого парадоксу — в розташуванні. Переважна більшість дореволюційних будинків розташовуються в центрі, де середня ціна квадратного метра найвища. Удома ж серії «поліпшена типова панель» — на околицях: тільки 30% з них знаходяться на Троєщині, ще 20% — у Дарницькому районі, 12% — на Теремках, трохи менше — на Академмістечку, Борщагівці, Виноградарі. У центральних і прицентральних районах таких будинків немає взагалі, хоча є менш якісні «хрущовки» і «чешки», за рахунок чого середня по місту ціна останніх вище. Позначається, звичайно ж, і площа квартир.

В цілому, тенденції, які ми сьогодні спостерігаємо — розшарування ринку, поступове зростання цін на новобудови і зниження цін в старому фонді, — цілком закономірні. Тому, якщо 2014 рік не піднесе українцям сюрпризів у вигляді кардинальних змін фінансово-економічної ситуації, таке становище на ринку збережеться.

Світлана Стрельцова, Domik.ua-нерухомість


Топ-оголошення

Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor
200$, Купить Соль, Альфа пвп, Кристалл, СК, Скорость в Павлограде БОТ @CVBRC BOT Оператор @Brcovstor ...

Інше > Продам > Київська обл. > Білоцерківський р-н > Біла Церква

елітна квартира в новострое нагорка
"нагорный", 3 кімнати 220 000$, 3х комн квартира в новострое нагірна частина міста, з відмінною ...

Квартири > Продам > Дніпро > Соборний р-н

Топ-оголошення

Продажа 2-х комнатной пр.Г. ГОНГАДЗЕ 32!
Виноградарь, Гонгадзе просп., 32, 2 комнаты, 51/30/8 кв.м, 8/9, 53 500$, Виноградарь, пр.Г.ГОНГАДЗЕ ...

Квартири > Продам > Київ > Подільський р-н

Участок 10 соток, под Киевом
Гагарина, 10 соток, 9 500$, Участок расположен в новом городке на поляне среди леса, на улице в 12 ...

Земельні ділянки > Продам > Київська обл. > Баришівський р-н > ВИШНЯКИ

Сдам 128 кв.м офис Офисно-Складская территория Куреневка!
Куреневка, 210грн/кв.м/месяц, С посредниками не сотрудничаю! С посредниками не сотрудничаю! ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н