Вся нерухомість > Новини > Незабаром українці почнуть масово продавати квартири
↑ До списку новин

Незабаром українці почнуть масово продавати квартири

7 жовтня 2010

Вже зараз можна купити двокімнатну квартиру у столиці тисяч так за $50-60. А в 2011 році, як прогнозують експерти, ринок нерухомості чекає глибокий застій: у людей просто немає грошей.

За місяць купили тільки 65 квартир: "Попиту немає. Продавці будуть змушені знижувати вартість", - переконаний експерт однієї з провідних консалтингових компаній Павло Мельник.

І, як приклад, навів таку статистику: "У травні в столиці продали 65 квартир. А два роки тому збували 2,5-4 тис. Надалі, судячи з усього, ситуація буде тільки погіршуватися. Раніше покупців житла активно кредитували. Попит був підкріплений не заробітками, а потенційними очікуваннями. Зацікавлені сторони (наприклад, ріелтори) твердили, що нерухомість весь час буде дорожчати.

Тепер ніхто не зможе сказати точно, скільки житла придбано в кредит. Чотири з п'яти квартир купували в розстрочку, здебільшого, для перепродажу.

Уявіть, у вас десять квартир. Потрібно оплачувати комунальні послуги, прибирати. Житло, яке пустує кілька років, - це завжди мінус для його вартості. До того ж нерухомість знаходиться в заставі банку. Щоб розрахуватися з боргами, її потрібно продати. Немає покупців - доведеться віддавати за безцінь".

Зараз в ходу не тільки продуктовий бартер. Народ знову активно обмінюється квартирами. За більш пристойний варіант обіцяють доплату або, знову-таки, цілий ряд корисних послуг.

"Давай $10 тисяч доплати, і хоч завтра можеш переїхати в мою двокімнатну, а мені віддай свою однокімнатну з євроремонтом", - запропонував днями знайомий.

"ВВ" промоніторили цілий ряд форумів. Як виявилося, охочі поліпшити свої житлові умови "у навантаження" до старої квартирі пропонують і мотоцикл, і земельну ділянку десь по Одеській трасі, і навіть мікроавтобус відомої фірми. Що ж, мінятися так мінятися, раз із грошима туго. Тим часом експерти ринку нерухомості прогнозують, що не за горами і її розпродаж.

"Рано чи пізно почнеться ситуація ГПТ - "гроші потрібні терміново". Тоді масово продаватимуть квартири, і ціни впадуть. Коли ця мить настане, точно передбачити неможливо. Припускаю, навесні 2011-го. Ціна в Києві впаде до $10 тис. за однокімнатну ", - зазначив пан Мельник.

Фахівець пояснив, що платоспроможність покупців залежить від їх доходів. Тобто для того, щоб накопичити на покупку даху над головою, прийнятним вважається термін у п'ять років. А сім'я киян, на його думку, за цей час здатна зібрати не більше $10 тис. По країні доходи ще нижчі, в середньому 3900 грн на місяць на сім'ю. Відповідно, у регіонах ціни впадуть ще більше.

"В обласних центрах квартиру оцінюють в 70% від вартості подібної в столиці. У маленьких містах - в 40%. Отже, вартість квадратних метрів у Полтаві чи Львові знизиться до $7 тис. У райцентрі до $4 тис. По селах будинки, побудовані 50 - 60 років тому, вже продають по $400 ", - додав Мельник.

Не виключено, що багато городян змушені будуть погодитися на такий малобюджетний варіант і переїхати в село. Щоб вижити під час другої хвилі кризи.

Фінансування програми будівництва доступного житла в Україні в 2010 році було скорочено у два рази. Про це заявив міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба. За його словами, у зв'язку із секвестром (урізанням витрат) держбюджету, із передбаченої суми понад 1 мільярд гривень, виділять тільки половину. І нададуть ці кошти не раніше ніж через два місяці.

Український Бізнес Ресурс


Топ-оголошення

Продам 2х комнатную квартиру в ЖК "Приморский Сады"
Котовського, 2 кімнати, 26 000$, Предлагается к продаже 2х комнатная квартира в ЖК "Приморский Сады". ...

Квартири > Продам > Одеса > Суворівський р-н

БЕЗ%, будинок 492м2, Хлепча, 100 метрів від р.Стугна, 44км до Києва, Васильківський район, Одеська траса.
5 і більше кімнат, 492 кв.м, 50 соток, 1 000 000$, БЕЗ%, будинок 492м2, Хлепча, 100 метрів від ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київська обл. > Васильківський р-н > Хлепча

Топ-оголошення

Сдам Склады от 28 до 560 кв.м Офисно-Складская территория Куреневка
Куреневка, 560 кв.м, 249грн/кв.м/месяц, ПРОПОЗИЦІЯ ПО ОРЕНДІ Відмінна транспортна розв'язка, ...

Складські приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)-Украина - Варианты аренды жилья
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в г, Днiпро, (Днепропетровск) по срокам от недели -месяца, длительно- ...

Кімнати > Здам > Харківська обл. > Великобурлуцький р-н > Великий Бурлук

Сдам жилье в Днепре-(г, Днепропетровск)
1грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от недели - ...

Кімнати > Здам > Черкаська обл. > Тальнівський р-н > Тальне