Вся нерухомість > Новини > В українців виникли проблеми з оформленням нерухомості
↑ До списку новин

В українців виникли проблеми з оформленням нерухомості

11 лютого 2014

Фонд держмайна роз'яснив правила оцінки нерухомості.

У листі № 36-19, що опинився у розпорядженні «Вестей», ФДМ вказав, що, згідно з постановою Кабміну № 231, проведення податкової оцінки обов'язкове для всіх випадків відчуження майна, крім випадків успадкування або дарування.

На поточний момент для угод з нерухомістю проводиться два види оцінки. Нова - податкова оцінка, яка повноцінно запрацювала з 1 лютого 2014 р.: вступила в силу з 1 вересня минулого року, але до 1 лютого 2014 діяв перехідний період - можна було користуватися оцінками, оформленими за старими правилами. Її можуть здійснювати лише фахівці, які пройшли сертифікацію у ФДМ: для оцінки майна вони користуються спеціальними програмами, погодженими з Фондом держмайна. Їх висновок є визначальним при сплаті податків з операцій з купівлі та продажу квадратних метрів. Друга - це ринкова оцінка, що діяла в нашій країні до появи нових вимог. Її можуть здійснювати фахівці, що мають сертифікат за спеціалізацією 1,1-1,7 ФДМ, їх оцінки повинні прийматися при оформленні договорів успадкування та дарування.

Нове роз'яснення Фонду держмайна знадобилося через те, що нотаріуси, які повинні були оформляти спадщини і подаровану нерухомість при пред'явленні другої - ринкової оцінки - з 1 лютого почали відмовляти громадянам у реєстрації угод. "У вихідні дзвонили стривожені люди, що прийшли, а іноді й приїхали здалека оформляти спадщину: "Куди йти, нотаріуси вимагають ще одну оцінку?!" Доводилося їм пояснювати, що податкова оцінка не буде коштувати дорожче ринкової, але займе більше часу. Вона оформляється до двох тижнів", - розповів "Вістям" віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельніков.

Підтвердили ці повідомлення нотаріуси та оцінювачі. "Оформляючи будь-який договір, що стосується відчуження майна, з 1 лютого ми перевіряємо наявність звіту про оцінку в реєстрі ФДМ (туди потрапляють дані податкових оцінок). Це стосується не тільки купівлі-продажів, але ще і договорів спадкування чи також дарування ", - пояснила нотаріус Інна Бурячек. "Ми зробили кілька оцінок саме для оформлення майна у спадок, така, за словами замовника, була вимога нотаріусів", - доповнив її директор ТОВ "Київський інститут оціночної діяльності" Олександр Скубченко.

Людям, яки оформляють подаровану і успадковану нерухомість, сьогодні доводиться платити двічі і витрачати на оформлення дві додаткові тижні. Спочатку вони приносять до нотаріуса ринкову (стару) оцінку, а після того, як він відмовляється по ній реєструвати угоду, змушені проходити ще й податкову. "Обидві оцінки коштують однаково - по 300 грн кожна", - повідомив оцінювач Олексій.

Вирішити правову колізію може лише профільне міністерство. У листі Фонду держмайна № 36-19, зокрема, міститься рекомендація "звернутися за роз'ясненнями щодо дій нотаріусів до Міністерства юстиції України". Саме розпорядженнями цього відомства у своїй діяльності керуються нотаріуси.

"Сподіваюся, у найближчі дні ми побачимо роз'яснення Мін'юсту, і проблема вирішиться", - резюмував Андрій Гусельніков.

Оксана Гришина, «Вести»


Топ-оголошення

Продаж будівлі, що окремо стоїть, Нова Дарниця
Нова Дарниця, 208 кв.м 216 000$, Продається вул. Російська Дарницького р-ну ( Нова Дарниця ) ...

Окремі будівлі > Продам > Київ > Дарницький р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)- Варіанти оренди житла
2 000грн/месяц, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) -Варианты аренды жилья по срокам от недели ...

Кімнати > Здам > Волинська обл. > Ківерцівський р-н > Ківерці

Топ-оголошення

Аренда помещения в центре Киева
Перемоги пл., 64 кв.м, 21 000грн/місяць, Сдается бульвар Шевченко Шевченковского р-на помещение под ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Шевченківський р-н

Здам житло в Дніпропетровську -(Дніпрі)-- Варіанти оренди житла
2 000грн/місяць, Сдам жилье -в м, Днiпро, (Днепропетровск) - Варианты аренды жилья по срокам от ...

Кімнати > Здам > Львівська обл. > Мостиський р-н > Мостиська

Продам ділянку під забудову 10сот. в Олександрівка с., в Дніпровському районі, Дніпропетровська обл.
Олександрівка, 10 соток, 12 000$, Ділянка знаходиться у самому центрі сел. Олександрівка. Загальна ...

Земельні ділянки > Продам > Дніпро > Самарський р-н