Вся нерухомість > Новини > Щоб продати квартиру без податку, нею треба володіти не менше 3 років
↑ До списку новин

Щоб продати квартиру без податку, нею треба володіти не менше 3 років

9 лютого 2011

Порядок оподаткування операцій з продажу нерухомого майна з 1 січня 2011 р. був змінений положеннями Податкового кодексу України. Про це повідомили "SQ" в ДПА у Харківській області. Якщо раніше податком не обкладалася тільки перший протягом року продаж нерухомості площею менше 100 кв.м, то тепер вимоги до площі скасовані. Щоб продати квартиру без податків, нею треба володіти не менше трьох років, вимога тільки одного продажу за рік залишилася в силі.

Як поінформували в ДПА, нововведення стосується випадків продажу житлового будинку, квартири або її частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку), а також земельної ділянки, яка не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної Земельним кодексом. Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, які розташовані на одній з житловим або садовим (дачним) будинком території і продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

У ДПА відзначили, що дохід, отриманий платником податку від продажу у звітному податковому році більш ніж одного об'єкта нерухомості, або об'єкта нерухомості, який не підходить під інші пільги, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Дохід від продажу об'єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості об'єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати оцінку. Вимоги до оцінювачів не змінилися. Порядок визначення оціночної вартості нерухомості та незавершеного будівництва, які продаються, визначається Кабміном.

Податківці пояснили, що якщо об'єкт продають фізособи, нотаріус завіряє договір за наявності оціночної вартості нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору. Щоквартально нотаріус повинен надавати до податкової служби за місцем розташування нотаріальної контори інформацію про такі договори, включаючи інформацію про суму сплаченого податку. Сума податку самостійно сплачується через банківські установи особами, які продають або обмінюють нерухомість, а також особою, у власності якої знаходився об'єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно. Фізична особа зобов'язана відобразити дохід від відчуження у річній податковій декларації. Якщо фізособа сплатила податок, а нотаріус з якоїсь причини не уклав договір, то платник податку має право на повернення йому сплаченої суми податку.

У ДПА повідомили, що дохід від операцій з продажу об'єктів нерухомості, які здійснюються фізичними особами - нерезидентами, обкладається податком за ставкою 15%. А якщо загальна сума отриманих нерезидентом доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку зростає до 17% з суми, що перевищує десятикратну мінімальну зарплату.

Олексій Грищенко, "Status quo"


Топ-оголошення

Сдам дом
Правди просп., 3 кімнати, 150 кв.м, 4 соток, 16 000грн/місяць, 1 эт.- большая кухня-столовая (плита ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Здам > Дніпро > Індустріальний р-н

Под салон красоты. Аренда 160 кв.м., на Подоле, Верхний Вал.
Поділ, 160 кв.м, 55 000грн/місяць, Идеально под салон красоты. Аренда помещения с дизайнерским ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Подільський р-н

Топ-оголошення

Ділянка 6 соток з дачним будинком біля Дніпра на Русановских садах.
Никольская Слобідка, 3 кімнати, 55 кв.м, 6 соток 51 000$, Ділянка c дачним будиночком в самому центрі ...

Будинки. Котеджі. Дачі > Продам > Київ > Дніпровський р-н

офис 110м open-space евроремонт Кловский спуск 7 от хозяина
Майдан Незалежности, 110 кв.м, 29 000грн/месяц, Аренда офиса open-space с ремонтом, Кловский спуск ...

Офісні приміщення > Здам > Київ > Печерський р-н

комнаты =без хозяев=не дорого Милославская-нов.дом.троещина
Троещина, 1, 2 500грн/месяц, Комнаты БЕЗ ХОЗЯЕВ 1комната -2500гр другая, 3000гр. ул. Милославская 47 ...

Кімнати > Здам > Київ > Деснянський р-н